Vytvořil: Matěj Kubáník Vojta Obdržálek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hornické muzeum v Ostravě – Petřkovicích
Advertisements

Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Dřevěný Kostel sv.Kateřiny
Veřejně přístupné jeskyně v Moravském Krasu
Prezentace hornického skanzenu v Žacléři
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Zámek Sychrov Klára Panušková.
Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář.
Josef Vokatý alias Joe Ventil Mé první internetové stránky Klikni pro vstup.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Novověk: Soutěž ve dvojicích.
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
Keramika po 2. světové válce
Moje oblíbené místo O P A V.
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Procházka historií a současností města Karviné
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Doly a lomy Vytvořili David a Petr.
Dohoda mezi Severočeskými doly a.s. Chomutov
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.
Brno.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: června 2012
Moravskoslezský kraj.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Důl DUKLA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
Seminář město v dějinách Aktivita č. 1 Královské vinohrady
Socioekonomická sféra
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
Projekt: Ostrava Město průmyslu
Michal Petřík, Petr Poremski, Daniela Uhrovičová, Ondřej Šimečka
Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.
Báňská záchranná služba
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
Důl Jindřich. Důl Jindřich byl založen rakouským státem roku Před jeho založením probíhal v důlním poli rozsáhlý průzkum, při kterém byla vyhloubena.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
● Téma:Průmyslová revoluce v Anglii, Evropě a českých zemích ● Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod ● OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-M
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Exkurze Praha 16. –
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
SNĚŽNÉ.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE V ČECHÁCH
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Historie železniční dopravy
Místo, kde bydlím Jakub Laurich
Koněspřežná dráha České Budějovice - Linec (česká část)
VY_32_INOVACE_Racek_ Systemy
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
BRNO Matěj Pilát
Důlní elektrické přístroje
Modernizace společnosti
Historie Nesovic Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Královské město Rakovník
Stavba koksárenských pecí u dolu Jan, později ČSA v době od vzniku v r
GEMEC Co. Ing. Karel Novotný Ing. Zdeněk Adamec
HORNICKÁ MUZEA, SKANZENY, NAUČNÉ STEZKY, DŮLNÍ DÍLA A SPOLKY
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Vznik Rakouska - Uherska A život jeho obyvatel přijala habsburská říše nový název Rakousko – Uhersko se společným panovníkem Františkem Josefem.
Transkript prezentace:

Vytvořil: Matěj Kubáník Vojta Obdržálek Důl Jindřich Vytvořil: Matěj Kubáník Vojta Obdržálek

HISTORIE Důl byl založen v roce 1846 rakouským státem. Při prvních průzkumech byla vyhloubená šachtice se jménem č.X, později přejmenovaná na důlní Jámu č.X. 1853 využita Jáma X k založení dolu.

Roku 1856 byl odkoupen společností Severní dráha Ferdinandova a přejmenovala na důl Jindřich. 1858 bylo poblíž těžní jámy zahájeno hloubení jámy větrní. Pravidelná těžba uhlí začala v roce 1863.

1856 koksové baterie a 1864 byla vystavěna první briketárna v revíru. Nad větrní jámou byl postaven větrní komín na podporu větrání v dole. 1870 instalován parní dvouválcový těžní stroj. 1883 byl přičleněn k dolu Terezie.

1.1. 1932 byl připojen k dolu František. Během hospodářské krize byla těžba zastavena až do roku 1937. Do roku 1960 sloužil jako jeho pomocný závod. 1962 postupná likvidace až do roku 1975.

Důlní pole mělo rozlohu 304 ha. Větší přestavba proběhla během konce 60.let až do první poloviny 70.let 19.století. Od 1975 sloužil pouze jako větrací jáma pro Vítězný únor. Důl prošel několika stavebními, provozními úpravami a modernizací technického zařízení.

Výdušná jáma byla zasypána v roce 1979. Těžní jáma byla zasypána 1982. Těžní věž a šachetní budova zůstaly zachovány. Konečná hloubka jámy byla 546,2m. Největší hloubka důlních děl je 205m.

Důl měl dvě jámy do hloubky 550m a 8 pater. V současné době z dolu zůstala těžní věž a jámová budova z roku 1913. Těžní věž je dnes kulturní památkou.

Zdroje: KLÁT, J., SLÍVA, K.,: Kronika počátků hornictví v Ostravě 1750-1830. Ostrava: Jaroslav Klát MATĚJ, M. , KLÁT, J., KORBELÁŘOVÁ, I.,: Kulturní památky Ostravsko-Karvinského revíru: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě Karviné Uhelné hornictví v Ostravsko-Karvinském revíru: ANAGRAM s.r.o. MGR. KLEPEK, O.,: Sborník přednášek: KPHM v Ostravě, předseda Mgr. Rodan Broskevič BAKAL, J.,BORÁK, M.,GRACOVÁ, B.,GROBELNÝ, A., JÍŘÍK, K., KLÍMA, B., MYŠKA, M., PITRONOVÁ, B., STEINER, J.,: Dějiny Ostravy: Ostrava : Sfinga http://www.hornictvi.info/histhor/lokality/okr/26.htm