Život v pravěku Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Emmanuel_Benner_-_Prehistoric_Man_Hunting_Bears.jpg.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
Advertisements

PRAVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vývoj člověka dle anglického badatele Charlese Darwina.
Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová,
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Pravěké umění Pravěké malířství.
PRAVĚK.
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
JESKYNNÍ MALÍŘSTVÍ DOBA VZNIKU:
Pravěk.
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
Pravěké umění.
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
III/2 XV A
Počátky umění v mladším paleolitu
Původ a vývoj člověka III
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Život člověka v době kamenné
HOMO ERECTUS - člověk vzpřímený
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Člověk rozumný (Homo sapiens)
Nejstarší lidé dnešního typu
Čtvrtohory vývoj člověka
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Homo sapiens (člověk rozumný), Homo sapiens sapiens (člověk dnešního.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
 Řada nálezů z období mladého paleolitu svědčí o estetickém cítění tehdejších lidí.  První umělecké předměty paleolitického stáří byly objeveny ve.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Jeskynní malby VY_32_INOVACE_D Šablona. Vytvořila: Mgr. Zuzana Medveďová Datum: září 2011 Určeno pro: 6. ročník Člověk a společnost, dějepis, pravěk.
DUM Č.6 DUM Č.6 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK.
Čtvrtohory vývoj člověka
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
Pravěké umění. primitivní nástroje z valounů záměrné opracování do určitého tvaru pěstní klíny mandlového tvaru otisky nohou v jílu načrtnuté prsty, vrypy.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěké umění Bizon, asi – př.n.l., malba v jeskyni Altamira, Španělsko.
Pravěk.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
Pravěké umění Bizon, asi – př.n.l., malba v jeskyni Altamira, Španělsko.
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O nejstarších dějinách Čech
UMĚNÍ A NÁBOŽENSTVÍ 6.TŘÍDA
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
(Homo sapiens) 200 tisíc let před n. l tisíc let př. n. l.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
Eduard Štorch
Transkript prezentace:

Život v pravěku Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Emmanuel_Benner_-_Prehistoric_Man_Hunting_Bears.jpg

Nástroje Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prehistoric_Tools_-_Les_Combarelles_-_Les_Eyzies_de_Tayac_-_MNP.jpg

Nástroje Jaké materiály se používaly pro výrobu nástrojů? Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bored_stones-Sierra_Leone_National_Museum.jpg Autor: John Atherton Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boisderenne.jpg Autor: Didier Descouens Jaké materiály se používaly pro výrobu nástrojů? Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Magda_Harpons.jpg?uselang=cs

Obživa Homo habilis a homo erectus byli spíše vegetariáni. Živili se rostlinnou potravou – semena, kořínky, plody Na lov si netroufali, nepohrdli ale uhynulými menšími zvířaty Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sangiran_Homo_erectus_Diorama.jpg Autor: Gunavan Kartapranata

Obživa Lovci mamutů již používali nebezpečné zbraně jako luky a šípy, oštěpy, harpuny Troufali si na velká a rychlá zvířata. Lov byl organizovaný. Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neanderthals_-_Artist%27s_rendition_of_Earth_approximately_60,000_years_ago.jpg?uselang=cs

Obživa Neandrtálci již lovili větší kusy zvěře. K tomu potřebovali zbraně a organizovaný lov. Vyvíjela se artikulovaná řeč. Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rhodesian_Men.jpg Autor: Amédée Forestier

Obydlí  Převisy skal, jeskyně (oheň), přístřešky z větví nebo kostí Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Caves_overlooking_the_Allt_nan_Uamh_-_geograph.org.uk_-_759532.jpg Autor: Russel Wills Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Athra_stenalderbopladsen.jpg Převisy skal, jeskyně (oheň), přístřešky z větví nebo kostí

Obydlí Chaty z větví, proutí a hlíny Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:House_at_spiro_mounds.jpg Autor: Smallchief Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jielbeaumadier_asnapio_tente_paleolithique_vda_2010.jpg Autor: Jiel Beaumadier Chaty z větví, proutí a hlíny

Výtvarné umění Co zobrazovali pravěcí umělci? Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Altamira_4.jpg Autor: Émile Cartailhac Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Altamira,_bison.jpg Co zobrazovali pravěcí umělci? Proč asi nejraději kreslili tyto motivy?

Jeskyně Altamira Španělsko Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reproduction_cave_of_Altamira_02.jpg Autor: Matthias Kabel Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cave_painting,_Anthropos_%281%29.jpeg Autor:DaBler

Jeskyně Altamira  Španělsko Altamira je jeskyně na severu Španělska R. 1879 zde byly nalezeny pravěké nástěnné malby, převážně s motivy zvířat Jejím objevitelem se stal místní lovec, který na nález upozornil majitele pozemku, Dona Sautuolu. Ten zpočátku objevu nevěnoval velkou pozornost, až po několika letech začal místo podrobně zkoumat. Nashromáždil řadu podivuhodných archeologických vykopávek a po nejdříve nepřijmutém obeznámení odborníkům pokračoval ve výzkumech, přičemž jeho pětiletá dcera Marie nalezla šťastnou náhodou v postranní chodbě rozsáhlé nástěnné malby. V roce 1985 byla Altamira zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Jeskyně Lascaux Francie Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lascaux_painting.jpg Autor: Saxx Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lascaux_painting.jpg Autor: HTO

Jeskyně Lascaux Francie Jeskyně byla náhodně objevena 1940 čtyřmi dětmi doprovázených psem; ten zapadl do skalní pukliny a při jeho vyprošťování chlapci objevili výzdobu jeskyně). Veřejnosti byla zpřístupněna v roce 1948. Později byla uzavřena, aby malby neutrpěly škody. Jeskyně jsou zapsány v Seznamu světového dědictví UNESCO.

Jeskynní malby  Čím pravěcí malíři svá díla malovali? Jeskynní malby se vyskytují často v jeskyních špatně přístupných a bez denního světla, zpravidla beze stop osídlení. Někde jsou stěny očazené od loučí nebo pochodní a někde je třeba předpokládat použití lešení. Použité barvy jsou hlavně hlinky (různé odstíny okru) a dřevěné uhlí. Obrysy jsou někdy vyryté do skály. Tématem jsou v Evropě převážně zvířata, koně, bizoni, lvi, losi atd., v Africe jsou častější stylizované postavy lovců, a kromě toho geometrické útvary a otisky rukou.

Procvič si angličtinu

Pravěké umění Jaké materiály používali pravěcí umělci? Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reindeer,_Laugerie_Basse.JPG Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PSM_V44_D647_Delineations_on_pieces_of_antler.jpg Jaké materiály používali pravěcí umělci?

Venuše Sošky žen – symboly plodnosti a mateřství Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Venus_von_Willendorf_anagoria.JPG Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Venus_da_Vinci.jpg Autor: Michal Mańas Sošky žen – symboly plodnosti a mateřství

Znáš tuto figurku? Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Venus_of_Dolni_Vestonice.png

Věstonická Venuše Nalezena 1925 v Dolních Věstonicích týmem archeologa Karla Absolona Je 11,5 cm vysoká a v bocích 4,3 cm široká. Materiál, který byl k její výrobě použit, je pravděpodobně směsí hlíny a vápence. V současnosti je soška Věstonické venuše v držení Moravského zemského muzea v Brně, ve sbírkách ústavu Anthropos. Hodnota je podle odborníků nevyčíslitelná. Její cenu stanovili na 40 milionů dolarů. Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:V%C4%9Bstonice_reservoir_%283%29.jpg Autor: Huhulenik

Věstonická Venuše Zdroj: http://www.vasak.cz/por_036.htm

Ozdoby Mušle, opracované kosti a kamínky Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%27Der_See_erz%C3%A4hlt%27_%28Stadthaus%29_-_Kempraten_-_Beigaben_jungsteinzeiliches_Steinplattengrab_%28Frau%29_001-002_2011-01-24_16-05-24.JPG Mušle, opracované kosti a kamínky Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cavemen_jewelry.jpg?uselang=cs

Lovci mamutů Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dolni_Vestonice_mammoth_hut_reconstruction.jpg?uselang=cs

Náboženské představy Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bautzen_Gro%C3%9Fwelka_-_Sauriergarten_-_Neandertaler_02_ies.jpg?uselang=cs Autor: Frank Vincentz Již neandrtálci pohřbívali své mrtvé spolu s milodary. Věřili v posmrtný život.Mrtvé někdy posýpali červenou hlinkou (Chtěli jej oživit? )

Kdo maloval tyto obrázky?

Zdeněk Burian  1905 - 1981 malíř a ilustrátor namaloval tisíce obrazů a kreseb nejznámější malíř pravěku Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zdenek_Burian_memorial_plaque.jpg Autor:Michal Maňas

Z které knihy je vyprávění? Hoch, jenž se jmenoval Kopčem, viděl na skále lišku, o které si myslel, že je mrtvá, ale ona vyskočila, chytila vránu, jež nad ní poletovala, a začala utíkat. Jenže Kopčem ji trefil kamenem do přední nohy... Liška se nedala a začala pelášit pryč, kluci ji začali honit, chtěli ji dohnat až k řece. Avšak liška jim přece jen nakonec utekla. Zdroj: http://czechfolks.com/plus/wp-content/uploads/2010/08/Obr.-03-Postavy-z-prav%C4%9Bku-ve-filmu-podle-knihy-E.-%C5%A0torcha.jpg

Eduard Štorch Lovci mamutů Zdroj: http://mista.unas.cz/obrazky/79/lovci%20mamut%C5%AF.jpg

 Eduard Štorch 1878 - 1956 spisovatel, pedagog, archeolog psal romány pro mládež o době pravěké  Zdroj: http://czechfolks.com/plus/wp-content/uploads/2010/08/ANOTACE-Eduard-%C5%A0torch-z-arch%C3%ADvu-V%C3%A1clava-%C5%BDidka-.jpg

Opakování Které pojmy patří k sobě? 1. Altamira 2. Věstonická Venuše 3. Eduard Štorch 4. Zdeněk Burian a) spisovatel knih o pravěku b) figurka ženy c) španělská jeskyně s nástěnnými malbami d) malíř

Správné řešení 1 c 2 b 3 a 4 d

Procvič si angličtinu Oogy flunks his cave drawing final. flunk-propadnout, final-závěrečná zkouška, cave-jeskyně,jeskynní