Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český humanismus a renezance
Advertisements

Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_01 Tematická.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
České národní obrození
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Alois Jirásek.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Realismus v české historické próze
Osobnosti národního obrození
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Alois Jirásek byl český prozaik, dramatik a politik, autor řady historických románů a představitel realismu.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Historická tvorba – 19. stol.
Opakování Doba husitská
Od Karla IV. k husitským válkám
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
Alois Jirásek Staré pov ě sti č eskéOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Historická próza. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_264 Jméno autora: Mgr.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Z. Wintera a V. B. Třebízského.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_Vl.4.r.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Český jazyk 9. ročník Alois Jirásek.
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
JIŘÍMU Z PODĚBRAD SE ŘÍKALO …
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblastJazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období3. PředmětČeský jazyk Téma hodinyČeská historická próza OznačeníOP VK (III/2) – Čj/ VyučujícíMgr. Michal Oblouk

ČESKÁ HISTORICKÁ PRÓZA ALOIS JIRÁSEK ZIKMUND WINTER VÁCLAV BENEŠ TŘEBÍZSKÝ JOSEF SVÁTEK

ALOIS JIRÁSEK (1851 – 1930)

ŽIVOT A. JIRÁSKA pppprozaik, dramatik a politik, významný historický romanopisec, zakladatel českého realistického románu nnnnarodil se v Hronově jako syn tkalce a pekaře, pocházel ze starého selského rodu, měl 8 sourozenců vvvvystudoval gymnázium v Hradci Králové cccchtěl se stát malířem, ale z existenčních důvodů vystudoval historii na FF UK 11114 let žil v Litomyšli a působil tam jako gymnaziální profesor dějepisu a zeměpisu ooood r žil v Praze - často zajížděl do rodného Hronova, ale též podnikal studijní cesty do míst, kam umisťoval děj svých děl ooood r se věnoval pouze literatuře rrrr jako jeden z prvních podepsal Manifest českých spisovatelů (požadoval samostatnost pro Čechy a Slováky) ppppo válce byl krátkou dobu senátorem ccccelkem čtyřikrát byl navržen na Nobelovu cenu za literaturu zzzzemřel v Praze, pohřben v rodném Hronově

JIRÁSKOVO DÍLO - PRÓZA a) nejstarší období dějin Staré pověsti české – soubor pověstí od praotce Čecha, přes dobu knížat, husitství až do období po bitvě na Bílé hoře b) doba husitská Mezi proudy – trilogie, líčí počátky husitského hnutí, spory krále Václava IV. se šlechtou a duchovenstvem Proti všem – román o 3 částech, líčí vrchol husitského hnutí, stavbu Tábora, Zikmundovo tažení do Čech, bitvu na Vítkově Bratrstvo – třídílný román o úpadku husitství po bitvě u Lipan a odchod husitských vojsk na Slovensko pod vedením Jana Jiskry z Brandýsa Konec a počátek - r r r román o počátcích Jednoty bratrské V cizích službách – román

Zemanka, Maryla - povídky Husitský král – dvojdílný nedokončený román o vládě Jiřího z Poděbrad, autor ho ukazuje jako silného panovníka Z Čech až na konec světa – román o mírovém poselstvu Jiřího z Poděbrad do západní Evropy podle cestopisu Václava Šaška z Bířkova c) doba pobělohorská Temno – román, období protireformace, působení jezuitů a cizí katolické šlechty v Čechách, hlavní dějová linie sleduje osudy příslušníků rodiny myslivce Tomáše Machovce Skály – z prvního desetiletí třicetileté války, líčí osudy evangelické rodiny Křineckých z Ronova, útisk poddaného lidu, který vyvrcholí neúspěšným povstáním vedeným čáslavským knězem Matyášem Ulickým, exkomunikovaným z církve a v Čáslavi popraveným na šibenici Skaláci – o selské vzpouře r na Náchodsku

Psohlavci – román ze 17. století; Chodové pod vedením Jana Koziny usilují o obnovení chodských výsad, odboj je potlačen a Jan Sladký Kozina popraven, vyzve "Lomikara" na Boží Soud d) doba národního obrození F. L. Věk – pentalogie, hlavní hrdina František Ladislav Věk – kupec z Dobrušky, vlastenec; cílem bylo ukázat, jak probíhal proces národního obrození v Praze (proud vědecký) a v Dobrušce (proud lidový); hlavní postava podle skutečné postavy kupce F. L. Heka U nás – čtyřdílná kronika (Úhor, Novina, Osetek, Zeměžluč) odehrávající se na Náchodsku a Hronovsku (Padolí), hlavní hrdina kněz – buditel Filozofská historie – novela o životě litomyšlských studentů a o bojích v Praze v roce 1848

JIRÁSKOVO DÍLO - DRAMA Jan Hus, Jan Žižka, Jan Roháč – husitská trilogie M. D. Rettigová – veselohra věnovaná památce české vlastenky a kuchařky Lucerna – pohádkové drama spojující svět reálných a pohádkových postav Vojnarka – tragédie staré lásky, která zůstala nenaplněna Otec – venkovské drama o lidské závisti a chamtivosti Kolébka - veselohra, odehrává se v době Václava IV. Gero - tragédie, hledá příčiny záhuby polabských Slovanů

ZIKMUND WINTER (1846 – 1912) -s-s-s-spisovatel, historik, učitel, autor prozaických děl s historickou tematikou -n-n-n-narodil se v Praze v rodině zvoníka -v-v-v-vystudoval historii na FF UK -p-p-p-pracoval jako středoškolský profesor dějepisu v Pardubicích, v Rakovníku a v Praze -m-m-m-měl obrovský zájem o historii, dlouhé hodiny trávil v archivech (Rakovnický), prašné prostředí však u něj vyvolalo krční nemoc -p-p-p-přispíval do mnoha časopisů, např. do Lumíra -b-b-b-byl přítelem Aloise Jiráska -z-z-z-zemřel v bavorských lázních Reichenhall -z-z-z-zpracoval dějiny českých měst, zajímal se o dějiny vysokých škol

WINTEROVO DÍLO Starobylé obrázky z Rakovnicka – soubor novel, např. Nezbedný bakalář Pražské obrázky – povídky s dokonalou povahokresbou postav, např. Rozina sebranec (příběh temperamentní dívky, původem nalezence, svěřeného do výchovy bezdětným manželům, citově strádající hrdinka se hladově vrhá do sporných milostných vztahů, neumí rozpoznat faleš ani si vážit upřímného citu, těžko se vyrovnává s pokrytectvím a nechápe, proč proti sobě popuzuje stále více lidí) Mistr Kampanus – román z doby pobělohorské, o životě Jana Campana Vodňanského (rektor pražské univerzity), o poměrech na Karlově univerzitě kolem roku 1620

VÁCLAV BENEŠ TŘEBÍZSKÝ (1849 – 1884) -s-s-s-spisovatel a katolický vlastenecký kněz–buditel -n-n-n-narodil se v Třebízi u Slaného jako syn krejčího -v-v-v-vl. jménem Václav Beneš, přídomek Třebízský si zvolil podle rodné obce -s-s-s-studoval ve Slaném a v Praze -r-r-r-r byl vysvěcen na kněze, nejprve působil v Litni u Berouna, později v Klecanech u Prahy -n-n-n-několikrát se léčil v Mariánských Lázních -z-z-z-zemřel na tuberkulózu v Mariánských Lázních

TŘEBÍZSKÉHO DÍLO V červáncích kalicha, V záři kalicha, Pod doškovými střechami – povídkové cykly Trnová koruna – příběh z období třicetileté války, ve kterém je vykreslen mocenský boj v pobělohorské době Královna Dagmar – příběh Markéty, dcery českého krále Přemysla Otakara I., která se provdala za dánského krále Valdemara a přijala jméno Dagmar Bludné duše – román o selských bouřích na Slánsku za Josefa II. V podvečer pětilisté růže – děj románu se odehrává v rudolfínské době, líčí konec slávy rodu Rožmberků Anežka Přemyslovna – román o době vlády Václava I.

JOSEF SVÁTEK (1835 – 1897) -novinář, kulturní historik a spisovatel, zejména historických románů -narodil se v Praze -vystudoval České vysoké učení technické v Praze -věnoval se žurnalistice a historii -byl vrstevníkem májovců a v mládí se přátelil s Adolfem Heydukem -působil v redakci Pražských novin a Pražského deníku -zemřel v Praze -dílo: Bitva bělohorská, Čeští křižáci, Vězeň na Křivoklátě, Švédové v Praze, Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze, Poslední Vršovec, Sedláci u Chlumce - historické romány

ZDROJE    _T%C5%99eb%C3%ADzsk%C3%BD _T%C5%99eb%C3%ADzsk%C3%BD _T%C5%99eb%C3%ADzsk%C3%BD  nty_osobnosti_41 nty_osobnosti_41 nty_osobnosti_41   poslyste-povesti-davnych-casu poslyste-povesti-davnych-casu poslyste-povesti-davnych-casu  