Ateroskleróza a srdečně cévní nemoci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
B.Procházka Poděbrady 16. –
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Řekněme ne! Kouření!!!!.
Civilizační choroby a výživa
Plíce po 20 letech kouření
Ochrana veřejného zdraví
Poruchy metabolismu lipoproteinů
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Děti, strava a PW syndrom
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Daniela Daňková ATEROSKLERÓZA.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Jitka Slaná Reissmannová
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
TUKY (LIPIDY).
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
PESTROST STRAVY.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Ateroskleróza a srdečně cévní nemoci

každý druhý člověk umírá na nemoci srdce a cév Úmrtnost na srdečně-cévní nemoci cévní onemoc. mozku ostatní KVO ICHS každý druhý člověk umírá na nemoci srdce a cév Ostatní diagnózy

ischemická choroba dolních končetin Nejčastější formy onemocnění srdce a cév cévní mozková příhoda Náhlá srdeční smrt Srdeční infarkt Angina pectoris ischemická choroba dolních končetin

Ateroskleróza = kornatění cév ZDRAVÁ CÉVA ZÚŽENÁ CÉVA STĚNA CÉVY CHOLESTEROL CHOLESTEROLOVÁ HMOTA Ateroskleróza = kornatění cév Srdečně cévní onemocnění vzniká na základě ATEROSKLERÓZY

Rizikové faktory srdečně cévních nemocí VROZENÉ PŘEDPOKLADY Pohlaví  riziko je vyšší u mužů Rodinná zátěž  výskyt KVO u pokrevního příbuzného: muži před 55. rokem ženy před 65. rokem Věk  muži nad 45 let ženy nad 55 let

Správnou životosprávou a vyloučením rizikových faktorů lze onemocnění oddálit nebo zmírnit.

OVLIVNITELNÉ RIZIKOVÉ FAKTORY ↑ LDL a ↑ celkový cholesterol ↑ TG Rizikové faktory srdečně cévních nemocí OVLIVNITELNÉ RIZIKOVÉ FAKTORY Kouření Obezita DM Nevhodná strava HT Nedostatek pohybu ↑ LDL a ↑ celkový cholesterol ↑ TG Stres

RIZIKOVÉ FAKTORY SE NÁSOBÍ! Kouření Hypercholesterolémie 8,5 mmol/l Hypertenze STK 195 x 4 x 1,6 x 3 x 16 x 4,5

Krevní tlak pod 140/90 Celkový cholesterol pod 5,0 mmol/l LDL cholesterol pod 3,0 mmol/l HDL cholesterol ♂ nad 1,0 mmol/l ♀ nad 1,2 mmol/l Tuky (triglyceridy) pod 1,7 mmol/l

pro stanovení rizika úmrtí Jak si můžeme vypočítat vlastní riziko? TABULKY SCORE pro stanovení rizika úmrtí v průběhu 10 let 8% V současné době máme k dispozici několik možností, jak spočítat riziko srdečně-cévních onemocnění. Riziko podle Framinghamského modelu a studie PROCAM udávají riziko vzniku koronární příhody (fatální i nefatální) v průběhu nejbližších 10 let. Evropská kardiologická společnost (ESC) vydala v roce 2003 evropské tabulky koronárního rizika založené na údajích projektu SCORE. Tyto tabulky SCORE uvádějí riziko úmrtí na srdečně-cévní onemocnění v průběhu nejbližších 10 let. Hodnoty proto nelze srovnávat s předchozími. Tabulky SCORE byly vypracovány zvlášť pro země s vysokým rizikem a zvlášť pro země s nízkým rizikem srdečně-cévních onemocnění. Pro Českou republiku platí skóre pro země s vysokým rizikem. V tabulkách je zohledněn věk, pohlaví, systolický krevní tlak, celkový cholesterol a kouření. Jako příklad si vezmeme muže, kuřáka, 50 let, s tlakem 160/100 a celkovým chol. 6 mmol/l. Hodnoty absolutního rizika KVO jsou vyšší než hodnoty odečtené z tabulky SCORE u osob: které se věkem přibližují vyšší věkové kategorii asymptomatických s preklinickými známkami aterosklerózy (zjištěnými např. při sonografickém vyšetření) s pozitivní rodinnou anamnézou (prvostupňoví příbuzní ve věku do 55 let u mužů; do 65 let u žen) s nízkou koncentrací HDL-cholesterolu (< 1,0 mmol/l u mužů; < 1,3 mmol/l u žen), zvýšenou koncentrací triglyceridů (> 1,7 mmol/l) s porušenou glukózovou tolerancí (glykémie v žilní plazmě nalačno 5,6 – 6,9 mmol/l; při orálním glukózovém tolerančním testu za 2 hod. 7,8–11,0 mmol/l) se zvýšenou hladinou C-reaktivního proteinu, fibrinogenu, homocysteinu, apolipoproteinu B nebo Lp(a) obézních nebo fyzicky neaktivních. stop pozor výborně

a sníží krevní tlak na 140/90 … 1. možnost Muž přestane kouřit a sníží krevní tlak na 140/90 …

… a po pěti letech …

Jak to vypadá? TABULKY RIZIKO JE O ½ MENŠÍ 4% SCORE - tabulky stratifikace rizika Jak to vypadá? 4% TABULKY RIZIKO JE O ½ MENŠÍ

Kdyby svůj životní styl nezměnil … 2. možnost Kdyby svůj životní styl nezměnil …

Jak určit riziko úmrtí? 13% RIZIKO JE O 1,5 x VYŠŠÍ

Další velmi závažný rizikový faktor srdečně cévních nemocí je OBEZITA

Jak jsme na tom u nás?

50 % 25 % Obezita dospělých Nadváha Obezita V České republice má 75% dospělých osob problémy s váhou, ½ má nadváhu a téměř ¼ Čechů je obézních. Jen asi ¼ lidí má normální hmotnost (tedy BMI v rozmezí 18,5–25). Počet obézních dětí v posledních letech zdvojnásobil.

vzrostla o 100 % Obezita dětí 3 % r. 2000 6 % Nadváhou a obezitou trpí 13 % českých dětí

Jaký je možný vývoj … ?

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1985 No Data <10% 10%–14% Source: Behavioral Risk Factor Surveillance System, CDC.

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1986 No Data <10% 10%–14%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1987 No Data <10% 10%–14%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1988 No Data <10% 10%–14%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1989 No Data <10% 10%–14%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1990 No Data <10% 10%–14%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1991 No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1992 No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1993 No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1994 No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1995 No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1996 No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1997 No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1998 No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20

Vývoj obezity dospělých v USA rok 1999 No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20

Vývoj obezity dospělých v USA rok 2000 No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20

Vývoj obezity dospělých v USA rok 2001 No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 2002 No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 2003 No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Vývoj obezity dospělých v USA rok 2004 No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Riziko z obezity závisí na tom,… … kolik tělesného tuku máme … a kde je uložen

Jak určíme centrální obezitu? podle obvodu pasu

  Víte, kolik máte v pase ? MUŽI norma pod 94 cm vysoké riziko nad 102 cm  ŽENY norma pod 80 cm vysoké riziko nad 88 cm 

 Index tělesné hmotnosti (BMI) váha / (výška)2 Jak určíme množství tuku v těle?  Index tělesné hmotnosti (BMI) váha / (výška)2 žena, 87 kg, 165 cm BMI: 87 / (1,65)2 = 32

Výše rizika podle BMI Kategorie BMI Riziko nemocí norma 18,5 – 24,9 průměrné nadváha 25,0 – 29,9 lehce zvýšené obezita 1. stupně 30,0 – 34,9 zvýšené obezita 2. stupně 35,0 – 39,9 vysoké obezita 3. stupně > 40,0 velmi vysoké

Obezita je onemocnění, které se dá léčit léčba patří do rukou odborníka

Jak můžeme snížit riziko srdečně cévních onemocnění? Léčba srdečně-cévních onemocnění v krvi musí být komplexní. Největší důraz by měl být kladen na životní styl.

preventivními prohlídkami farmakologickou léčbou Jak můžeme snížit riziko ?  vhodnou stravou pohybem nekouřením preventivními prohlídkami farmakologickou léčbou

… některé látky v potravinách našim cévám škodí a některé je chrání? Víte, že … … některé látky v potravinách našim cévám škodí a některé je chrání?

Co našim cévám škodí? cholesterol nasycené tuky trans mastné tuky

v živočišné stravě ! V čem najdeme cholesterol ? - vaječný žloutek - smetana - tučné sýry - majonéza - piškoty - vnitřnosti - mozeček - živočišné tuky - uzeniny

Nasycené tuky nám škodí Kde je najdeme?  živočišné tuky (máslo, sádlo) tučná masa a uzeniny plnotučné mléčné výrobky palmový olej kokosový tuk

Trans tuky nám také škodí Kde je najdeme?  některé margaríny  sušenky, oplatky, čokolády  koblihy, vánočky, rohlíky  chipsy  hotová těsta  pokrmy rychlého občerstvení

Co naše cévy chrání ? nenasycené tuky vláknina

Nenasycené tuky chrání naše cévy Kde je najdeme?  rostlinné oleje (olivový a řepkový)  ořechy  avokádo  ryby mořské i sladkovodní

Složení rostlinných olejů Mononenasycené Polynenasycené Nasycené

Co možná nevíte … Pro běžnou spotřebu je nejvhodnější olivový a jednodruhový řepkový olej Panenský olej (lisovaný za studena) je vhodný i pro tepelnou úpravu

Nákup řepkového oleje všimneme si zkratek na uzávěru přečteme si informace na etiketě

Vláknina chrání (nejen) naše cévy…  snižuje cholesterol v krvi  pomáhá při léčbě obezity  upravuje konzistenci stolice  účinná v prevenci rakoviny tlustého střeva bojuje proti dalším civilizačním chorobám

Kolik si myslíte, že má 1 jablko vlákniny? Vláknina Kolik si myslíte, že má 1 jablko vlákniny? Doporučená denní dávka vlákniny je 20-35 g Denně bychom měli zkonzumovat 20–35 g vlákniny. Skutečná konzumace je u nás podstatně nižší, cca 10 g. Poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny by měl být 3 : 1.

3 g vlákniny

Příklad doporučené denní dávky vlákniny 21 g 5 g

Výživová doporučení  nepřejídejte se  snídejte  jezte pravidelně 5 x denně  jezte pestře

Výživová doporučení  snižte denní příjem všech tuků  omezte uzené a vaječné výrobky  omezte konzumaci alkoholických nápojů vč. piva  vyhýbejte se sladkostem a cukru

Výživová doporučení  vybírejte si přednostně celozrnné pečivo  denně hrst ořechů  dávejte přednost rostlinným olejům a tukům  drůbeží maso 1-2 x týdně  ryby 2 x týdně  luštěniny 2 – 3 x týdně  denně ovoce a zelenina

Dop. denní porce ovoce a zeleniny Zelenina + ovoce vláknina 16 g vitamin C 460 mg kys. listová 180 μg vitamin B6 1 mg vitamin B2 0,5 mg vitamin B1 0,5 mg energie 1000 kJ (≈ 0,5 l )

Pitný režim  1,5 – 2 l denně  vhodné nápoje jsou čistá voda, čaj, light nápoje  Silně miner. minerální vody max. 0,5 l denně  100% ovocné šťávy ředit vodou  ke kávě vždy sklenici vody

MÁME DOST POHYBU?

Co je to „DOST POHYBU“ ?

Co je to dost pohybu?  40–50 minut  3–4 x týdně cvičíme raději 1x50 minut než 2x25 minut denně začínáme a končíme protažením svalů Zpočátku je nutné cvičit v kratších intervalech (5–10 minut) s postupným prodlužováním času. Nejvyšší účinnost má cvičení v délce 40–50 minut 3–4× týdně, mimo jiné také proto, že ke spalování tuků dochází až po 30 minutách tělesné zátěže. Do délky cvičení nezapočítáváme fázi rozcvičení a zklidnění.

Jaké jsou vhodné pohybové aktivity?  jízda na kole  plavání  svižná chůze  turistika  běh na lyžích  jízda na rotopedu  jogging  in-line bruslení  tanec …

0,6 × (220 – věk) 0,8 × (220 – věk) Aby byl pohyb nejlepší pro cévy … během cvičení by se měl náš tep pohybovat v rozmezí 60 – 80 % maximální tepové frekvence 0,6 × (220 – věk) 0,8 × (220 – věk) Výpočet optimální tepové frekvence je popsán podrobně ve skriptech. Napřed si spočítáme si maximální tepovou frekvenci: 220 – věk, poté si změříme si pohmatem svou klidovou tepovou frekvenci a obě hodnoty dosadíme do vzorce: Tfmax – (Tfmax-Tfk) × 0,5 . Výsledek je optimální tepová frekvence vhodná pro cvičení. V praxi se ke zjištění aktuální tep. frekvence používá někdy tzv. pulsmetr (nebo taky sporttester), což je hrudní pás s hodinkami. Ten snímá tepovou frekvenci a kontroluje, zda je naše tepová frekvence optimální (tu si ale do něj musíme nastavit). Pozor na léky, které uměle snižují fepovou frekvenci: beta-blokátory, digoxin, isoptin, verogalid, … přesnější měření nám poskytne spiroergometrie

Jak vypadá spiroergometrie …

Sporttester (pulsmetr)  hrudní pás s hodinkami slouží ke snímání tepové frekvence kontroluje, zda je vaše tepová frekvence optimální

Ročně umírá vinou kouření 23 000 osob  nádory (plíce, močový měchýř, slinivka břišní, …) nemoci srdce a cév chronická plicní onemocnění Kouření způsobuje nádory, chronická plicní onemocnění a je nejdůležitějším ovlivnitelným rizikovým faktorem aterosklerózy a ischemické choroby srdeční na světě. Na obrázku vidíme nádor dolního rtu, zdravou plíci a plíci kuřáka. zdravé plíce plíce kuřáka

Následky kouření: rakovina rtu

Následky kouření: nedokrvenost Takto mohou dopadnout nohy i u trombóz dolních končetin (ucpaná céva) a u cukrovky (nedostatečné prokrvení a špatná hojící schopnost tkání).

Jaké jsou účinky nikotinu ? zvyšuje cholesterol a tuky v krvi zvyšuje krevní tlak zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin

A co pasivní kouření ?  vdechování tabákového kouře tím, kdo sám nekouří účinek závisí na vdechnuté dávce škodí zdraví stejně jako aktivní kouření

Co můžeme dělat sami? Navštěvujte nekuřácké zařízení. Buďte asertivní, řekněte si …

Existují zdravější cigarety?

neexistuje zdravá nebo zdravější cigareta Jsou cigarety light zdravější ? ?  nižší obsah dehtu a nikotinu  ALE, hlubší, delší a častější inhalace!  obsahují specifické rakovinotvorné nitrosaminy! neexistuje zdravá nebo zdravější cigareta

Co se stane když přestaneme kouřit… riziko nemocí výrazně klesá riziko infarktu je poloviční riziko rakoviny plic je poloviční riziko infarktu je jako u nekuřáka 48 hodin po poslední cigaretě: v těle už není žádný nikotin, chuť i čich se výrazně zlepšují. 1 rok po poslední cigaretě: riziko onemocnění v důsledku kouření výrazně klesá. 5 let po poslední cigaretě: riziko infarktu je poloviční ve srovnání s kuřákem. 10 let po poslední cigaretě: riziko rakoviny plic je poloviční ve srovnání s kuřákem. Riziko infarktu je podobné jako u nekuřáka. 1 rok 5 let 10 let

Kdy nastupuje farmakologická léčba? vždy podle doporučení lékaře pokud je to možné, snažíme se nejprve snížit riziko změnou životosprávy

Nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky!