Ezofageální – jícnový hlas

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
Obecný princip funkce dýchacího ústrojí – zevní a vnitřní dýchání, transport dýchacích plynů. Stavba stěny dýchacích cest. Dutina nosní, vedlejší dutiny.
Reedukace hlasu po parciálních výkonech na hlasivkách
Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Autor výukového materiálu:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Mgr. Michal Oblouk HLÁSKOSLOVÍ.
Dýchání Filip Bordovský.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dýchací soustava 2.
Zvuková stránka jazyka
SAVCI.
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Alternativní a augmentativní komunikace
Fonetika (fóné – hlas, zvuk lidské řeči)
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
(výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)
Hlasová hygiena Prevence vzniku hlasových vad
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Dýchací soustava PLÍCE.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Konzervativní léčba hlasových poruch 69. kongres ORL Plzeň Radan Havlík AUDIO-Fon centr Brno.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vznik hlasu Radan Havlík AUDIO-Fon centr Brno. Základní podmínka vzniku hlasu Anatomické a funkční propojení 3 systémů: Anatomické a funkční propojení.
M ALIGNÍ MELANOM NOSU A VDN M.Svoboda, J.Fiedler ORL oddělení, NCH oddělení Nemocnice České Budějovice a.s.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnitřní stavba těla ptáků 2
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
LJP Mluvidla 3.část - artikulační ústrojí
Dýchací soustava.
Kapitoly z fonetiky a fonologie českého jazyka
LJP Mluvidla 2. část – hlasové ústrojí
anatomie a fyziologie mluvních orgánů
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
LIDSKÝ ORGANISMUS DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PULMONÁLNÍ (DÝCHACÍ) SOUSTAVA
Základní škola, Hradec Králové
ORL. Otorinolaryngologie, zkráceně ORL chirurgický lékařský obor, který se specializuje na diagnózu a léčbu chorob ušních, nosních a krčních. Vedle toho.
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Ezofageální – jícnový hlas Pojem, příčiny,metodika tvoření náhradního jícnového hlasu Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc.

Jícnový hlas Je náhradní způsob tvoření hlasu, jehož používají lidé, jimž byl operativně odňat hrtan (laryngektonie) Člověk zbavený hrtanu dýchá otvorem, který z přední strany krku ústí přímo do průdušnice (tracheostoma). Nemůže tedy využívat výdechového vzduchu k mluvení. V mluvidlech nevzniká tenze vzduchu potřebná pro artikulování hlásek.

Současný výskyt v ČR Na 100 000 obyvatel jeden pacient s totální laryngektomií (LE). První LE pro rakovinu hrtanu v roce 1873 vídeňský chirurg Billroth. V roce 1924 publikoval Seeeman první metodiku reedukace a použil termín „jícnový hlas“.

Totální LE Po totální LE dochází k výrazným funkčním i anatomickým změnám. Dolní cesty dýchací končí tracheostomatem. Horní cesty jsou spojeny již jen s polykacími cestami Chybí hrtan i jeho základní úloha při tvorbě hlasu. Mění se cesta vzduchového proudu. Je vyřazen průchod nosem, ztrácí se čich.

Operační zákrok provází Bloková resekce uzlin Částečné nebo úplné odstranění jazylky Průměrně 2 týdny trvající výživa nasogastrickou sondou Pooperační lymfatické otoky hlavy a krku Zahájení radioterapie (kožní změny a infiltráty) Fyzická zátěž a nemožnost hlasové komunikace vede k depresím člověka.

Tvoření jícnového hlasu Náhradní hlas se tvoří vytlačováním napolykaného vzduchu z jícnu – následným rozkmitáním jícnového ústí.

Hlasová protéza (tracheoezofageální zkrat)

Elektrolarynx Je elektrický vibrátor,který se přikládá na kůži v podčelistní oblasti a jeho zvukové vibrace se přenášejí do dutiny ústní (do násadní trubice). Artikulací „naprázdno“ lze pak tvořit hlasitou řeč. Nevýhodou je, že přístroj blokuje jednu ruku,monotónní hlas, nekdy zatuhlé podkoží po ozařování špatně přenáší vibrace a hlas-řeč není srozumitelná.