Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Ing.Miroslava Rýparová
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Září 2011.
Stáří jako sociální událost
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , ZÁŘÍ 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červenec 2011.
Červenec 2013 Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: ,
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Srpen 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Červenec 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík Některé zdravotní důvody pro dřívější odchod horníků do starobního důchodu   Jako hlavní důvod je skutečnost, že průměrná délka života horníka je 61,4 let, což je o 5,8 let méně než je celostátní průměr. Toto je potvrzeno studií KHS Ostrava z roku 1995. Kvalita života po odpracování 20 let v dole je značně omezena, jak dokazuje závěrečná zpráva studie KHS Ostrava z let 1991-1993 a z roku 1995. Dýchacími potížemi a výrazným poklesem všech ukazatelů funkce plic - 23,8% porucha funkce plic - 79% chronická bronchitida - 88,7% trpí dušností Výrazným zhoršením fyzické zdatnosti Proti stejné skupině zaměstnanců z jiných odvětví v tomto regionu je fyzická zdatnost na úrovni 55-60%. Zhoršení je z důvodů dlouhodobé expozice prachu, opotřebením pohybového aparátu, poškozením nervů, vazů a dalšími vlivy. 82,4% nebylo schopno dokončit zátěžové testy z důvodů dechových potíží, hypertonické reakce a obecné kontraindikace. 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík Nemoci z povolání Vysoký počet nemocí z povolání Dle studie KHS patří hornická práce mezi nejnáročnější zaměstnání. Podíl fyzické práce je i dnes velmi vysoký. Na zaměstnance v hlubinných dolech působí celá řada rizikových faktorů překračující povolené limity, mnohé z nich působí souběžně, což jejich rizikovost ještě zvyšuje, zejména: prach, hluk, mikroklimatické podmínky, fyzická zátěž, vibrace, pracovní polohy, obrovská psychická zátěž. Choroby z povolání v OKD, a.s. Vysoký počet chorob z povolání od roku 2005 do 2014 dle níže uvedené tabulky dokazuje, že podmínky práce neprodělaly výraznější změnu za uvedené období. Naopak pokud si uvědomíme pokles počtu zaměstnanců a počty přepočteme na současný stav zaměstnanců, je dnes počet chorob na 1000 zaměstnanců dvojnásobný! 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Vysoký počet obecných onemocnění Za období 2010 – 2014 ztratilo zdravotní způsobilost k výkonu práce téměř 800 zaměstnanců, z nichž většina z důvodů obecného onemocnění související s výkonem práce. Ti museli ukončit pracovní poměr bez kompenzace životních nákladů a se zdravotním posudkem, který je téměř vyloučil z možnosti se uplatnit na pracovním trhu. Nejvíce bylo zjištěno onemocnění plic, vazů, nervů, pohybového aparátu, sluchu a další. Navíc jsou horníci vystaveni vysoké psychické zátěži vyplývající z výkonu práce v podzemí hlubinných dolů. Mikroklimatické podmínky Průměrná hloubka dobývání se od 90. let zvýšila z cca 750 m na dnešních cca 1050 m, s nárůstem teploty horninového masívu, ta dnes dosahuje až 50°C a zvyšuje teplotu na některých pracovištích až na 36°C, místně i 38°C, vlhkost vzduchu se pohybuje kolem 65-80% někde i 90% v takových podmínkách je práce opravdu vysoce namáhavá. V roce 2014 byl 146x povolán lékařský výjezd z důvodu nevolnosti zaměstnanců!!! 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík Věková struktura Jedná se o důchody horníků kteří mají více jak 58 roků! Možnosti rekvalifikace či uplatnění horníků této věkové skupiny na pracovním trhu jsou dnes, dle vyjádření Úřadu práce, opravdu nulové. Proto věříme, že zvážíte všechny argumenty a uznáte oprávněnost našich návrhů pro zaměstnance hlubinných dolů a podpoříte jejich dřívější odchod do starobního důchodu. Vezmeme-li navíc v úvahu současnou věkovou strukturu zaměstnanců, je zřejmé, že práce horníka v dole nad 55 let věku není téměř možná, jak dokazuje podíl zaměstnanců nad 55 let v tabulce. věk počet prům.% 41 – 45 let 1685 23,4% 46 – 50 let 1736 24,1% 51 – 55 let 1183 16,4% 55 – 60 let 206 2,9% 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k 28. 2.2015 okres počet uchazečů nově evidovaní uchazeči uchazeči s ukončenou evidencí a vyřazení počet volných míst počet uchazečů na jedno volné místo podíl nezaměstnaných ke konci měsíce rozdíl proti min. měsíci z toho celkem z toho umístění uchazeči rozdíl proti min. měsíci v procentech rozdíl proti min. měsíci v proc. bodech absolventi a mladiství osoby se ZP dosaži-telní 15-64 let Bruntál 8 995 -138 388 1 162 8 630 459 597 417 232 -36 38,8 13,4 -0,2 Frýdek-Místek 10 336 -122 607 1 334 10 125 844 966 636 947 63 10,9 7,0 -0,1 Karviná 21 869 -70 884 1 968 21 056 1 340 1 410 761 709 31 30,8 12,1 Nový Jičín 7 310 -184 317 941 6 855 568 752 509 1 309 293 5,6 6,7 Opava 10 513 -85 592 1 069 10 062 687 772 547 675 194 15,6 8,4 Ostrava 25 442 -117 1 123 2 422 24 452 1 581 1 698 1 089 2 490 10,2 11,2 0,0 MSK celkem 84 465 -716 3 911 8 896 81 180 5 479 6 195 3 959 6 362 739 13,3 9,8 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Důchody v některých státech EU Polsko: po 25 letech odpracovaných v dole, navíc v rámci reorganizace polského hornictví o další čtyři roky s podporou ve výši 75% jejich průměrné mzdy! Maďarsko: po 25 letech odpracovaných v dole nebo po odpracování 5000 směn (5000 bodů) Bulharsko: výjimečně ve 45 letech, při splnění podmínek (odpracovaných směn), v 52 a 57 letech podle pracovních kategorií Slovensko: do konce roku 1999 museli odpracovat minimálně 11 let a přiznání důchodu do konce roku 2023, důchod v 55 až 59 letech (prodloužení bývalých důchodových kategorií do roku 1999) Rumunsko: výjimečně ve 45 letech po odpracování 20 let v podzemí Řecko: v 55 letech při minimální odpracované době 4500 dnů (15 let) 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík Odhad celkových výdajů veřejných financí na jednoho nezaměstnaného (materiál MPSV) Odhad celkových výdajů veřejných financí na jednoho nezaměstnaného III. blok - systém 2005 Přepočet nákladů na nezaměstnaného na průměrnou dobu setrvání v nezaměstnanosti vykazovanou za ČR celkem doba nezaměstnanosti s podporou v nezam.   183 dnů doba nezaměstnanosti bez podpory v nezam. 350 celková průměrná doba nezaměstnanosti v ČR 533 (v Kč) měsíční hrubá mzda (plat) typ rodiny 6000 8000 10000 12000 14000 18000 21500 25000 30000 40000 50000 75000 100000 200000 neúplné rodiny 1 dospělý bez dětí -103021 -120603 -129333 -139089 -151763 -163226 -189195 -213075 -237956 -276274 -342809 -412858 -587982 -763106 -1463601 1 dospělý + 1 dítě -146000 -154716 -163463 -172119 -181932 -194588 -221529 -243446 -265554 -300476 -365522 -435480 -610604 -785728 -1486223 1 dospělý + 2 děti -192581 -192396 -201136 -209818 -216765 -228059 -255956 -280341 -303413 -337056 -401517 -471443 -646455 -821579 -1522074 1 dospělý + 3 děti -232134 -222978 -231674 -240449 -249207 -257904 -284540 -309079 -334120 -368831 -433235 -503292 -678286 -853249 -1553744 úplná rodina s manželem/manželkou pobírající podporu v nezaměstnanosti 2 dospělí bez dětí -46938 -62029 -73825 -85659 -97493 -109769 -136412 -161082 -185609 -222922 -285919 -355968 -531092 -706216 -1406711 2 dospělí + 1 dítě -82345 -88102 -95514 -104061 -115886 -127491 -150535 -170578 -192177 -219729 -271087 -322538 -472652 -647776 -1348271 2 dospělí + 2 děti -115407 -112348 -121024 -130939 -142658 -154471 -176774 -196559 -216368 -241227 -292585 -343898 -493868 -668992 -1369487 2 dospělí + 3 děti -155916 -142416 -151081 -161231 -174204 -187137 -210765 -230922 -249999 -274096 -325514 -376962 -526909 -701836 -1402331 úplná rodina s manželem/manželkou bez pracovního příjmu -150015 -162724 -171412 -180164 -188907 -197579 -218635 -242364 -265426 -301015 -363929 -433887 -609011 -784135 -1484630 -180396 -183562 -187575 -193887 -203481 -212879 -231424 -252519 -274017 -299978 -351358 -402704 -552697 -727821 -1428316 -213353 -207788 -212564 -218957 -228426 -237445 -255621 -274031 -296201 -322359 -373693 -425137 -575149 -750099 -1450594 -264320 -249779 -253791 -259397 -268133 -277459 -296323 -312697 -332872 -359109 -410509 -461903 -611833 -786782 -1487277 úplná rodina s výdělečně činným manželem/manželkou -21645 -38083 -50750 -63367 -77578 -91825 -120551 -145284 -169677 -204172 -264819 -324019 -496614 -671737 -1372233 -98655 -105395 -118522 -131216 -145762 -160017 -188041 -207923 -232256 -266659 -325986 -385051 -557645 -732769 -1433264 -123809 -122302 -134411 -147049 -155245 -175002 -202305 -222644 -246648 -280939 -339343 -398556 -570992 -746116 -1446611 -180630 -169273 -180655 -200826 -207582 -217849 -243766 -265038 -289280 -321068 -379614 -438821 -611263 -786179 -1486675 průměrný náklad veřejných rozpočtů na nezaměstnaného: -175314 průměr -287244 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Náklady na dřívější důchody?! Počet horníků, kteří nastoupili do dolu po roce 1992: 3.690 Průměrná výše důchodu: 16.000,-Kč Dřívější odchod o 5 let (+3 do předčasného) 5 (8) Celkem náklady: 3500 x 16000 x 12 x 5 (8) = 3,54 mld. Kč (5,67 mld. Kč) Tyto náklady jsou rozloženy až do roku 2048 dle předpokládaných odchodů do důchodů. Jsou to zaměstnanci, kteří již mají odpracováno 3.300 směn (2166) a dále zaměstnanci, kteří naplní 3.300 směn v letech 2015 až 2023 (1524). Kolik se ušetří z důvodů nižšího věku horníků! Počet horníků, kteří nastoupili do dolu po roce 1992: 3.690 Věk dožití : - 5,8 let Průměrný důchod: 16.000,-Kč Celkem ušetří důchodový systém: 3690 x 5,8 x 12x 16000 = 4,11 mld. Kč Náklady na nezaměstnaného při průměrné době nezaměstnanosti 533 dní a výdělku 30.000,-Kč činí průměrně 287.000,- Kč (x 3690) = 1,06 mld. 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Rekapitulace nákladů a úspor! Celkem náklady na dřívější důchody: 3500 x 16000 x 12 x 5 (8) = 3,54 mld. Kč (5,67 mld. Kč) Úspory z důvodů nižšího věku horníků: 3690 x 5,8 x 12x 16000 = 4,11 mld. Kč Úspory z titulu nezaměstnanosti: 287.000,- Kč (x 3690) = 1,06 mld. V úvahu je nutno brát mnoho dalších aspektů jako například další vzniklé sociální náklady , menší odvody daní , nižší kupní síla, zvýšená kriminalita atd. Jako hlavní důvod však neustále zůstává nižší věk dožití a zdravotní stav hornické populace! V celé Evropě máme nejhorší podmínky pro dřívější odchody horníků do důchodu! 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Poznámky k projednávané změně zákona č. 155/1995 Sb Poznámky k projednávané změně zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění Penzijní připojištění nadále existuje jako součást III. pilíře v podobě transformovaných fondů, do nichž však již nelze vstoupit. Výplata z III. pilíře je v podstatě vázána na dosažení důchodového věku. Závěr: Systém neřeší důchodový věk, lze ho využívat jako doplňkový systém. Z pohledu doplňkového penzijního spoření (důchodové připojištění) Navrhované (požadované) snížení důchodového věku (o pět roků) je odvozeno od objektivně doložitelného nižšího věku „dožití“ této přísně vymezené skupiny, je tedy i přiměřené. Závěr: Navrhovaná právní úprava je v souladu s ústavním pořádkem České republiky. 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík

Z pohledu stávající právní úpravy „předdůchodu“ Důchodová reforma v rámci III. pilíře zavedla možnost výplaty starobní penze ze soukromého penzijního spoření při dosažení nižšího věku než je věk potřebný pro vznik nároku na starobní důchod, tedy obecný důchodový věk. Úprava řeší pouze formu a podmínky pro výplatu peněz z III. pilíře důchodového systému. Závěr Systém neřeší důchodový věk, lze ho využívat jako doplňkový systém. S ohledem na přísné podmínky není stavěn pro širší využití, zejména v „těžkých profesích“. Z pohledu historické úpravy zrušení pracovních kategorií V roce 1992 při projednávání zrušení pracovních kategorií byl vládou závazně přislíben postup, že tato systémová změna bude řešena zavedením systému důchodového připojištění na zaměstnavatelském principu. Závěr Stát od roku 1993 neřeší požadavek zohlednit v důchodovém systému „těžké profese“. Požadavek na snížení důchodového věku „hlubinných horníků“ však nutno prosazovat samostatně s ohledem na objektivní a zcela specifické okolnosti, „doporučení“ hledat řešení v důchodové komisi je nepřijatelné. 18.4.2015 Zpracoval: Ing. Jaromír Pytlík