Václav Prokop Diviš 26.Března 1698 – 25.prosince 1765

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.
Advertisements

PROČ SE UČÍM FYZIKU? O čem fyzika je?
Elektřina.
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Benjamin Franklin 18.století.
Provedu vás svými nápady čím se Čechy proslavily. Provedu vás svými nápady čím se Čechy proslavily. Možná se dozvíte i něco nového, navíc. Možná se dozvíte.
Vynálezci Klikneš-li na barevné popisy obrázků, objeví se ti životopisy vynálezců a podrobné popisy jejich vynálezů.
Ž A M B E R K ŽAMBERK LEŽÍ NA VÝCHODĚ ČECH V PARDUBICKÉM KRAJI MĚSTO JE ROZPROSTŘENO V ÚDOLÍ KOLEM ŘEKY DIVOKÉ ORLICE A NACHÁZÍME JEJ I NA OKOLNÍCH KOPCÍCH.
Žil v: 18. stol. Zabýval se elektřinou
Krotitelé blesků.
Životopis.  Narodil se 22. září 1791 nedaleko Londýna (v Newington Butts), v chudé rodině kováře  v roce 1805 ( ve čtrnácti letech ) nastoupil do.
Elektrické vlastnosti III.
Christian Andreas Doppler
Zněl pláč 1. Zněl pláč noci té, když se narodil a měl jenom tu stáj a bez nároků žil. Zněl pláč noci té, tam Bůh našel nás, kde pláč je nám domovem. 1/5.
Zněl pláč 1. Zněl pláč noci té, když se narodil a měl jenom tu stáj
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
I malá Země může mít velké osobnosti.
VSTUPTE VY_32_INOVACE_41 Mgr. Jana Dvořáková SLOVNÍ ÚLOHY – SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ Datum vytvoření: Ročník: Vzdělávací oblast: Matematika a.
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
Významné osobnosti fyziky a chemie
Ella Fitzgeraldová byla americká jazzová zpěvačka. Za svůj život napsala a nazpívala stovky oblíbených písní. Ella Fitzgerald, též nazývána "First Lady.
Povídání o Bachovi.
Prokop diviš.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 15
EDUARD BASS 9. ročník.
Alžběta Báthoryová Cca * 7.srpna 1560 Cca † 15. nebo 21. srpna 1614.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Opava.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_03.
Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Český Brod.
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Thomas Alva Edison Nikola Tesla
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Sir Isaac Newton * 4. ledna 1643 † 31. března 1727
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Čeští vynálezci Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Věda a technika v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3606_Věda_a_technika_v _18_století Autor:
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 SLAVNÍ ČEŠTÍ VYNÁLEZCI A JEJICH VYNÁLEZY VY_32_INOVACE_F16 Sada 2 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/11
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
Jan Neruda - život.
Daniel Gabriel Fahrenheit
JAN HUS.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Karel IV. JEHO ŽIVOT..
Habsburkové Do 17.Století
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
ŠABLONA III/2 MIKOLÁŠ ALEŠ
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
Královské město Rakovník
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
Jan Hus, husitství.
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Hromosvod Prokop Diviš v polovině 18. století na své zahradě v Příměticích blízko Znojma umístil první hromosvod.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_24_19._století_století_páry_vynálezy_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Václav Prokop Diviš 26.Března 1698 – 25.prosince 1765 Byl slavný český premonstrátský kněz, teolog, přírodovědec , léčitel, hudebník a vynálezce.

Václav Prokop Diviš Václav Diviš se narodil v malé zemědělské rodině na okraji Žamberka, manželům Anně a Janu Divíškovým. Žil tady se svými sourozenci do roku 1714, do té doby než zemřel jeho otec a nevelké hospodářství převzal jeho starší bratr Jan. Rodný dům Prokopa Diviše stojí dodnes na levém břehu řeky Divoké Orlice na okraji Žamberka a je součástí Městského muzea v Žamberku.

Přístroje a vynálezy V.P.Diviše Vyrobil celou řadu přístrojů pracujících s elektřinou: elektrum (stroj vyrábějící třením elektrickou energii), tzv. meteorologický stroj (měl vysávat elektrickou energii z mraků a bránit tak samému vývoji blesků, ve skutečnosti šlo o funkční bleskosvod. Bleskosvod byl vztyčen 15. června 1754 na zahradě v Příměticích u Znojma.) Od roku 1754 se pokoušel také o elektroléčbu revmatizmu a ochrnutí. Diviš byl v kontaktu s mnoha vědci té doby. Byl také obeznámen s prací B. Franklina. Svá zjištění publikoval v díle Magia naturalis (Přírodní kouzelnictví). Prokop Diviš dále sestrojil (1753) elektrický strunný nástroj Denis d'or (Zlatý Diviš), který byl napájen proudem z leidenských lahví. Přístroj dokázal napodobit mnoho nástrojů a dokonce i lidský hlas.

Vynálezy a přístroje Elektrum V tomto spise Magia naturalis zaznamenal Diviš všechny své poznatky z pokusů o elektřině. Diviš měl i možnost své pokusy předvést před císařem ve Vídni.

Barbora Říhová 8.B Čerpáno z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Prokop_Divi%C5%A1 http://tomeska.webnode.cz/referaty/prokop-divis/ http://hromosvody.indelec.cz/?id=5 http://www.e-fyzika.cz/fyzici/prokop-divis.php Prokop Diviš – detail pamětní desky na budově Jezuitského gymnázia na Jezuitském náměstí ve Znojmě.