Komíny Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozdělení motorových vozidel
Advertisements

Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Vedení a uložení potrubí
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice
Koupelnové sestavy – umyvadla
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Přehled instalačních systémů
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Potrubí vedená nad zemí
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Použití zeleniny v kuchyni
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Logické funkce dvou proměnných, hradlo
Transkript prezentace:

Komíny Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vyt/2 –SO-5/1 Název DUM Komíny Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Funkce, tah, průměr, části komína, připojení na komín Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Lhůty kontrol a čištění spalinové cesty, zpráva o provedení kontroly spalinové cesty, revize o provedení kontroly spalinové cesty, technická zpráva o spalinové cestě Datum 4. 1. 2013

Komíny Náplň výuky Funkce Tah a průměr komína Části komínu Lhůty kontrol a čištění spalinové cesty Zpráva o provedení kontroly spalinové cesty Revize o provedení kontroly spalinové cesty Technická zpráva o spalinové cestě

Funkce Jedinou funkcí komínu je odvádět spaliny vznikající při hoření paliv. Na komín může být připojeno několik spotřebičů, které spalují paliva. Může to být v různých podlažích nebo také v jednom podlaží. Podmínkou připojení několika např. topidel v jednom podlaží je, aby zaústění kouřovodů bylo výškově od sebe vzdáleno nejméně 300 mm. Aby komín plnit správně svou funkci, musí mít správný průměr, tah a materiál, z něhož je vyroben. Špatně fungující komín může být zdrojem požáru nebo vzniku problémů, které mohou ovlivnit provoz spotřebičů, které jsou na něj připojeny.

Tah a průměr komína Každý spotřebič má určitý výkon a účinnost. Tyto vlastnosti jsou zajištěny pouze v případě správného tahu komína. V technických údajích o kotli je např. psáno: výkon 18 kW, účinnost 90 %, minimální požadovaný tah komína 15 Pa. Pokud není splněn požadavek na tah, pak kotel nemá ani uváděnou účinnost ani výkon. Na tah komína mají největší vliv jeho účinná výška, průměr a hladkost povrchu. Všechny nové komíny stavěné podle daných norem splňují požadavky na bezpečný provoz. Průměr komína závisí na množství spalin, které mají komínem procházet. Toto množství je různé v závislosti na výkonu připojeného spotřebiče. Obecně platí: čím větší výkon, tím větší průměr komína. Pro RD většinou postačí průměr 160 mm, u velkých RD je to do 200 mm.

Obr. 1: Příklady vedení a zalomení komínů

Obr. 2: Společný komín pro dva kotle

Obr. 3: Jednotlivé části komína Připojení kouřovodu nemusí být vždy kolmé, bývá také šikmé – jak ukazuje obrázek. Kondenzační jímka je zabudována v nejnižším místě a je povinná u plynových kondenzačních kotlů.

Obr. 4: Prostorové zobrazení komína

Kontrolní otázky: K čemu slouží komín? Na čem závisí průměr komína? Co ovlivňuje tak komína? Jaké jsou jednotlivé části komína? 5.Co je pata komína?

Obrázky: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Nařízení vlády č. 91/2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv [2] Jelínek, V. – Jiřík,F. – Pulkrábek,,M: Komíny, kouřovody a odtahy spalin. Praha, GAS 2000. ISBN: 80-86176-48-7 [3] Tajbr. S: Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér. Praha, Sobotáles 2003. ISBN: 80-85920-96-4

Děkuji za pozornost 