IAS 37 Rezervy. Definice Rezervy – jsou závazky s neurčitým Rezervy – jsou závazky s neurčitým časovým určením nebo výší časovým určením nebo výší - Závazek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oceňování aktiv a závazků
Advertisements

Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.
Analýza peněžních toků – cash flow
Úvod do podnikových financí
VÝNOSY.
Oceňování majetku a závazků
IAS 17 - Leasing ..
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dlouhodobá aktiva dle IFRS a ČÚS
Řízení rizik I Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
IAS 37-Rezervy ..
Dopady změn směnných kurzů
Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Účetní systémy. Význam pojmu „účetní systémy“ = soustava pravidel a postupů systému získávání a předkládání ekonomických dat a jejich transformace do.
Proces řízení rizik.
1.roč. magisterského studia
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Řízení finančních rizik
Rizika mezinárodního obchodu
. Účetní systémy 2 Účetní systémy 2 4. přednáška 4. přednáška IAS / IFRS IAS / IFRS ( ú v o d ) ( ú v o d )
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
Obchodní závazkové vztahy
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Co je riziko ? Z historie:
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Ekonomická přidaná hodnota
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
IFRS 1 První aplikace IFRS.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Výnosy a náklady v pojetí IAS/IFRS a IFRS for SME.
Výklad Koncepčního rámce. Úloha Koncepčního rámce IAS/IFRS Ucelený a vnitřně provázaný teoretický základ finančního účetnictví a výkaznictví Dle US GAAP.
Závazky, rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Management veřejné správy Blok 3
Správa sociálního zabezpečení
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Náklady a Výnosy.
Dopady změn směnných kurzů
Aktiva a pasiva podniku
. Účetní systémy 2. přednáška IFRS – koncepční rámec.
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
ÚČETNICTVÍ, ÚČETNÍ ZÁVĚRKA
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
IAS 38 Nehmotná aktiva.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
5. přednáška.
Transkript prezentace:

IAS 37 Rezervy

Definice Rezervy – jsou závazky s neurčitým Rezervy – jsou závazky s neurčitým časovým určením nebo výší časovým určením nebo výší - Závazek je současná povinnost podniku, která a)je důsledkem minulé události a b) k jehož vypořádání bude muset p. b) k jehož vypořádání bude muset p. čerpat zdroje, z nichž by mu jinak čerpat zdroje, z nichž by mu jinak plynul výnos plynul výnos

Definice (pokr.) Smluvní závazek – závazek,který vzniká Smluvní závazek – závazek,který vzniká a) ze smlouvy a) ze smlouvy b) z právních předpisů b) z právních předpisů c) z ostatních uplatnění zákonů c) z ostatních uplatnění zákonů - Mimosmluvní závazek – je důsledkem aktivit podniku, kdy: a) podnik dává chováním v minulosti a) podnik dává chováním v minulosti najevo, že uzná své konkrétní závazky najevo, že uzná své konkrétní závazky b) a vytvořil tak reálná očekávání b) a vytvořil tak reálná očekávání

Definice (pokr.) Podmíněný závazek Podmíněný závazek - pravděpodobný závazek, kt.je důsledkem - pravděpodobný závazek, kt.je důsledkem minulé události, jehož existence bude minulé události, jehož existence bude potvrzena jedině tím, že v budoucnu potvrzena jedině tím, že v budoucnu dojde či nedojde k jedné nebo více dojde či nedojde k jedné nebo více nejistým událostem nejistým událostemnebo

Definice (pokr.) existující závazek není vykázán protože existující závazek není vykázán protože - není pravděpodobné že p. bude nucen - není pravděpodobné že p. bude nucen k jeho úhradě čerpat zdroje k jeho úhradě čerpat zdroje nebo nebo - nelze jeho výši stanovit - nelze jeho výši stanovit

Rezervy x podmíněné závazky Všechny rezervy jsou podmíněné závazky Všechny rezervy jsou podmíněné závazkyALE: Ne všechny podmíněné závazky jsou uvedeny v rozvaze, protože jejich existence bude potvrzena jednou či více nejistých událostí Ne všechny podmíněné závazky jsou uvedeny v rozvaze, protože jejich existence bude potvrzena jednou či více nejistých událostí

Uznání rezerv Rezerva je vykázána ve výkazech, jestliže - Podnik má současný závazek (smluvní či mimosmluvní), který je důsledkem minulých událostí a - Je pravděpodobné, že k jeho úhradě bude muset čerpat zdroje a - Je možné spolehlivě určit výši tohoto závazku

Současný závazek Existuje, když podnik nemá žádnou reálnou alternativu než v důsledku minulé události převést budoucí ekonomický přínos svých zdrojů Existuje, když podnik nemá žádnou reálnou alternativu než v důsledku minulé události převést budoucí ekonomický přínos svých zdrojů Minulá událost – ta, která má za následek současný závazek (smluvní, mimosmluvní)

Odlišnost českého pojetí Rezervy v českém pojetí jsou vytvářeny na Rezervy v českém pojetí jsou vytvářeny na jiné nejisté skutečnosti, než které jsou jiné nejisté skutečnosti, než které jsou důsledky minulých událostí (rezerva na důsledky minulých událostí (rezerva na obchodní rizika) obchodní rizika) Pro existenci závazku není nutné znát protistranu !

Podmíněné závazky - Nejsou vykazovány v rozvaze - V konkrétním případě nutno rozhodnout a posoudit, zda jde o vznik rezervy nebo podmíněného závazku – postup: - závazek a minulá událost - závazek a minulá událost - pravděpodobnost odtoku zdrojů - pravděpodobnost odtoku zdrojů - možnost vyčíslení závazku -ano=rezerva - možnost vyčíslení závazku -ano=rezerva

Tvorba rezerv Rezervy se netvoří Rezervy se netvoří - na budoucí provozní ztráty – nejsou a) důsledkem minulé události a) důsledkem minulé události b) nevyhnutelné b) nevyhnutelné - na obchodní rizika - na budoucí náklady (opravy)