Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Jana Janoušková Gymnázium U Balvanu 16 3.ročník
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Moje budoucnost. Založena v roce Vlastní moderní vybavení. Přátelské prostředí. Individuální, partnerský a komunikativní přístup k žákům a studentům.
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
1.E Biologie.
Život na Zemi.
Obecná biologie.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ZKOUMÁME PŘÍRODU
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
Biologické vědy, slavní biologové
Základní postupy v biologii. Práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou a mikroskopem Vedení protokolů a pozorování, dokumentování nákresů s popisy Vedení.
Charakteristika skupiny
Zkoumání a ochrana přírody
Rostliny.
Biologie 1.ročník.
Chromozóm, gen eukaryot
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Třídění organismů.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Použití molekulárních znaků v systematice
Patologická anatomie jatečných zvířat
Genetika.
Ekologie.
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Biologické vědy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
- zabývají se studiem živých soustav
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Základy biologie člověka
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Základní struktura živých organismů
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Fyziologie rostlin_malá
BUŇKA.
Úvod do systému rostlin
Jak zkoumáme přírodu?.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ
JAK ZKOUMÁME PŘÍRODU.
Struktura lidského genomu Historický úvod Základní poznatky o struktuře lidského genomu (DNA, nukleosomy, chromatinové vlákno) Metodické přístupy Chromosomy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Neboli BUNĚČNÁ BIOLOGIE CYTOLOGIE. Čím se zabývá cytologie? Druhy, tvar a velikost buněk = morfologie Vnitřní stavba, druhy organel = anatomie Pochody.
BIOLOGIE Nabídka programů pro projekt „Trojlístek“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Název prezentace (DUMu): Buňky
Představení části přírodověda
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
Rozdělení biologických věd
Metody analýzy mikroorganismů II
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Somatologie zkoumá vlastnosti nejdokonalejšího a nejsložitějšího organismu, lidské bytosti zahrnuje mnoho vědních oborů.
Ekologie.
Buněčná fyziologie Buněčné membrány: 1.1 Vlastnosti membrán
Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VÝZNAM BIOLOGIE_P1-2
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
4. Buňky.
Jak třídíme organismy.
Transkript prezentace:

Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17. stol., pol.19. stol.: buněčná teorie Schleiden a Schwan, J.E.Purkyně – cytologie, genetika – J.G.Mendel….). Hlavní přínos s.m. : mitóza, meióza. Elektronový mikroskop : funkční struktury v buňce až velké molekuly. Biologické obory : Taxonomie, Anatomie živočichů – Morfologie a anatomie rostlin a hub, Histologie, Embryologie, Evoluční biologie, Fyziologie (bakterií, hub, rostlin, živočichů), Genetika (na úrovni organismu), Molekulární genetika (na úrovni genu), Buněčná biologie, Virologie, Etologie, Ekologie. Současnost biologie : týmová práce a multidisciplinární přístup. Blízká budoucnost : fyziologie nervového systému, molekulární biologie a genetika. Literatura pro studium biologie na PdF. Binominální nomenklatura (Karl Linné, 1758). Viry, Procaryota, Eukaryota.

Základní metody práce v biologii POKUS Záměrně měníme jednu z podmínek, při kterých pozorovaný jev probíhá, abychom zjistili její význam pro průběh zkoumaného jevu. POZOROVÁNÍ Sledování přirozeného průběhu biologických dějů tak, aby pokud možno nebyly rušeny pozorovatelem. (Dalekohled, lupa, mikroskop, fotografická a filmová technika, infra přístroje..).