Metodologie psychologie PSY401

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Evaluace programu 1 J.Hendl. Evidence based practice, politics Praxe založená na evidenci Odvozuje se od EBM (Evidence based medicine) – Archie Cochrane.
Evaluace programu Jan Činčera, 2010.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
DOTAZOVÁNÍ v rámci kvantitativních i kvalitativních výzkumů
PŘEDNÁŠKA Z EXPERIMENTÁLNÍ PSYCHOLOGIE I Mgr. Nina Bakošová.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
AV stručná prezentace.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Sociologický výzkum.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Jak se stát dobrým právníkem?
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Experimentální design
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
2. seminární úkol - projekt PSY117. Týmový projekt  Záměrem tohoto úkolu je vyzkoušet si realizaci jednoduchého výběrového šetření.  Pětičlenné týmy.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Skupinové interview (Focus group)
Základy zpracování geologických dat
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Projektové plánování.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
PSY717 – statistická analýza dat
Základy pedagogické metodologie
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Metodologie psychologie PSY401 Setkání 1. Ivo Čermák Stanislav Ježek.
Základy sociální psychologie
Případová studie Seminář 2014.
Metodologie psychologie PSY401 Přednáška 2 - DESIGN Ivo Čermák Stanislav Ježek.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Experiment
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Validita jako integrace výzkumného poznání PSY401 Metodologie psychologie Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc. Jan Širůček, PhD.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ: GESTALT PSYCHOLOGIE, TEORIE PROSTORU PROBLÉMU EXPERTI ROZHODOVÁNÍ: HEURISTIKY, TEORIE PODPORY, TEORIE UŽITKU CHYBY V ROZHODOVÁNÍ Řešení.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Workshop k akčnímu výzkumu
Mixed methods design (MMD)
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Úvod do kvalitativního výzkumu
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
PSY252 Statistická analýza dat v psychologii II Seminář 9
Úvod do psychologie II. přednáška
Metody a techniky výzkumu II.
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Základní filozofické otázky
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Metodologie psychologie PSY401 Přednáška 2 - DESIGN Ivo Čermák Stanislav Ježek

Osnova 2. přednášky Co je design? Tradiční designy Experimentální design Korelační design, výběrové šetření Případová studie – kvalitativní, experimentální Specificky praktické designy Evaluace Akční výzkum

Co je VÝZKUMNÝ DESIGN? Převod výzkumné otázky do projektu. Design = výzkumná strategie, jak na „to“ půjdeme. Slučuje… cíle, účely, záměry a plány praktická omezení místní, časová, finanční, lidská styl badatele preference těch, kdo to platí (Hakim, 1987 in Robson:39)

Tradiční výzkumné strategie Experimentální design Korelační design, výběrové šetření Případová studie Kvalitativní výzkum Single-case experimentování Mísení, kombinování strategií.

Specificky praktické designy Využívají prvků tradičních designů Evaluace ověřování programů, postupů, intervencí především pro budoucí využití, poučení Akční výzkum řešení problému „výzkumně“ především pro vyřešení aktuálního problému, tady a teď

Experimentování - základy Když udělám tohle, stane se to co myslím? To, co se stalo, stalo se to pouze díky tomu, co jsem udělal? manipulace nezávislou proměnnou komu + udělám měření závislé proměnné kontrola intervenujících (vnějších) proměnných AKT :: fixace, párování, znáhodnění, měření, znalost :: PAS

Experimentování - fíčury Kauzální usuzování kauzalita je přenositelnější než koincidence Ex je interaktivní, s důrazem na kontext potenciál pro exploraci, kvalitativní analýzu. Ex je malý, flexibilní Ex je nenáročný na vzorek teoretické a replikační zobecňování Ex umožňuje nejširší paletu dg. metod Ex je náročný na vědění – zaostření, kontrola

Experimentování v „terénu“ Problémy Náhodné rozdělení (R:96) Manipulace NP Etika Kontrola spíše pasivní Výhody Zobecnitelnost (EV) Méně reaktivity Dostupnost lidí PRAVÉ EXPERIMENTY v terénu zřídka možné Vždy o nich alespoň zauvažujeme. (R:95 box 4.10, 4.11) KVAZIEXPERIMENTY (R:98) EX-POST-FACTO studie – retrospektivní, přirozené ex. (R:115)

Výběrová šetření ? Jaký je aktuální stav něčeho? Souvisí spolu výskyt různých jevů? V psychologii: korelační design, longitudinální Fíčury cílem je popis důraz na neintervenování převaha dotazování důraz reprezentativnost vzorku (R:135, zejm. 142) jednorázovost, rozsáhlost široký záběr ?

Výběrová šetření – praktické aspekty Samo šetření je intervencí Problémy self-reportů lidé toho o sobě vědí méně, než si myslíme mezi „řikáním“ a chováním je malá korelace Poskytuje info především o tom, jak se věci mají, než o tom, jak je změnit (budík). Je-li „populace“ malá, snažíme se o cenzus, náhodný výběr není vhodný. Pilotáž otázek je obvykle nutností cognitive interview Když nezasahovat, tak zvážit dokumenty, archivy, stopy.

Podívejme se nejdřív, jak to je v tomto případě. Pak se uvidí, co dál. Případová studie Podívejme se nejdřív, jak to je v tomto případě. Pak se uvidí, co dál. kazuistika, single-case, N=1, kvalitativní výzkum Především explorace, popis, ale i konfirmace klinická klasika kvalitativní (Yin) i kvantitativní (R:109) Případ: člověk, skupina, organizace, program, výzkum… N je obvykle >1!

Případová studie – praktické aspekty Obtížné držet se cíle, účelu. Interaktivita, flexibilita. Potenciál pro bohatá data, triangulaci Promyšlený, záměrný výběr, nejen osob, ale i kontextuálních znaků (R:156) Případ můžeme popisovat ze všech stran i do něj můžeme zasahovat (exp.). Rozlišovat, co je co. Pozor na „success stories“! Obvykle nejde o výzkum. Zobecnění probíhá teoreticky a replikačně.

Co všechno způsobuje tato aktivita, program, změna, služba…? Evaluace (R7) Co všechno způsobuje tato aktivita, program, změna, služba…? Podle možností experiment, kvaziexperiment nebo expostfacto + výběrové šetření Případová studie nebo nomotetická verze. Designově nic nového, jen složitost.

Evaluace – komplikující faktory Variabilita zangažovaných sponsoři, realizátoři, přijemci, veřejnost, vědci Množství účelů vydělat/uživit se, vyřešit/zlepšit, poznat, ohodnotit, „přežít“ Množství výstupních (závislých) proměnných plánované efekty zdařilost provedení reflexe efektu zaangažovanými náklady – cost-effectiveness vyhovění normám Široká paleta „modelů evaluace“(R:176, 178)

Evaluace formativní x sumativní FORMATIVNÍ – účelem je vylepšit předmět hodnocení SUMATIVNÍ – účelem je zhodnotit Podobně ev. procesů x výstupů

Akční výzkum Reflektovaná, racionální snaha vyřešit problém tam, kde se vyskytuje Obvykle „praktikové sobě“, ale konzultace s výzkumníkem se hodí Na základě AV často vznikají programy Cyklus plán, jednání, pozorování, reflexe…. tj. zřetězené experimentování in situ zároveň případová studie

Akční výzkum - vztahy Vztah mezi praktiky a výzkumníky je kritický Výzkumník jako konzultant Výzkumník jako facilitátor Výzkumník jako evaluátor Co-operative inquiry (Heron), participative research.

Design … a co dál? Techniky tvorby dat (metody) … znáte lépe z psychodiagnostiky. Výběr vzorku znáte … ale trochu víc se zamyslíme na přednášce o validitě Analýza… statistiku znáte ;-) a o kvalitativní analýze bude příští přednáška. Psaní …