E-zdroje z projektů VaVpI Brno, 27. března 2014. Další databáze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické informační zdroje pro přírodní vědy.
Advertisements

Elektronické zdroje Ovid a jejich využití v IKEM
Databáze EBSCO Zdroj vědeckých informací pro humanitní a společenské obory.
ProQuest Central Multioborová databáze. Co je ProQuest Central? •ProQuest Central je nová "megadatabáze" navazující na tradici titulu ProQuest 5000 International.
Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Albertina icome Praha s.r.o.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Elektronické informační zdroje
Informační zdroje GEOLOGIE.
Architektura virtuální dětské kliniky
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
Elektronické knihy a časopisy v nabídce významných vydavatelů a agregátorů Filip Vojtášek Albertina icome Praha.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
DISCOVERY SERVICE Jana Holá Ústřední knihovna PřF MU.
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Elektronické informační zdroje Bc. Radmila Kouřilová.
Jana Holá Informační zdroje Jana Holá
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Průvodce databázemi pro studenty oboru Teorie interaktivních médií Ústřední knihovna FF MU
E-zdroje z projektů VaVpI Brno, 5. listopadu 2013.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 14. října 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
ZDROJE INFORMACÍ NA TUL Marta Zizienová FS / informační výchova.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
1 Elektronické informační zdroje Oční klinika FN Brno Knihovna univerzitního kampusu Mgr. Vladimír Opatrný
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 19. října 2015.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Citační databáze Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU
Citační a bibliografické databáze:
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Elektronické informační zdroje Katedra porodní asistence 18
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Web of Science – Journal Citation Reports
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Elektronické informační zdroje pro chemické obory
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

e-zdroje z projektů VaVpI Brno, 27. března 2014

Další databáze

Projekty VIZ a MEDINFO –VIZ: Vědecké informační zdroje pro výzkum a vývoj (CZ.1.05/3.2.00/ ) –Řešitel projektu: UJEP Ústí nad Labem –Partner projektu: MU Brno –MEDINFO Informační zdroje pro medicínu a příbuzné obory (CZ.1.05/3.2.00/ ) –Řešitel projektu: MU Brno

Oxford Journals Archive –Kolekce plných textů archivních časopisů –Medicine archive, 58 titulů, r , 1,2 mil. stránek článků –Science archive, 54 titulů, r , 1,5 mil. stránek článků –Integrované vyhledávání via PubMed a Google Scholar, download citací pomocí EndNote, ProCite, BibTeX nebo RefWorks –Optimalizace pro mobilní zařízení včetně off-site přístupu

Oxford Journals Archive –Trvalý nákup z projektu VIZ: Vědecké informační zdroje pro výzkum a vývoj Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem –Koordinátorka Zdeňka Dohnálková,

Annual Reviews –Biomedical/Life Sciences collection –Plné texty biomedicínských a přírodovědných časopisů –26 titulů (titul Animal Biosciences je nový od roku 2013) –Souhrny primární vědecké literatury z oblasti lékařských, biomedicínských, přírodních věd (psychologie a klinická psychologie, fyziologie, neurovědy, genetika, imunologie, biofyzika, biochemie, entomologie, ekologie, analytická chemie a další).

Annual Reviews –Tituly patří mezi nejvíce citovanou vědeckou literaturu (dle Journal Citation Reports) –Obsah: aktuální čísla a archiv za poslední 4 roky –Pomůcky od firmy EBSCO –Předplatné na 5 let + doba udržitelnosti získáno z projektu MEDINFO - Informační zdroje pro medicínu a příbuzné obory (CZ.1.05/3.2.00/ ) –Řešitel projektu: MU Brno

BMJ Online a BMJ Journals Online 28 renomovaných časopisů vydavatelství British Medical Journals. Zahrnuje i tituly medicíny založené na důkazu (evidence based medicine) a oblast veřejného zdravotnictví. Jsou dostupná všechna vydaná čísla - od prvního čísla prvního ročníku až po současnost. Uživatelské příručky a další podpora dosavatele firmy Aip.firmy Aip. Předplatné na 5 let + doba udržitelnosti získáno z projektu MEDINFO

Lippincott, Williams & Wilkins High Impact Collection Kolekce 50 nejcitovanějších lékařských e-časopisů (dle Science Citation Index) oblast klinické medicíny (anesteziologie, gynekologie, chirurgie, kardiologie, neurologie, pediatrie a další). Dostupné jsou ročníky od roku 1950 do současnosti. Přístup je možný pro nejvýše 3 souběžné uživatele. Předplatné na 5 let + doba udržitelnosti získáno z projektu MEDINFO

Lippincott, Williams & Wilkins Definitive Archive Collection Elektronický archiv téměř 250 časopisů, od prvního vydaného čísla až k poslednímu číslu roku Zpřístupňuje přes jeden milion článků z více než čísel Jsou zde zaznamenány důležité objevy ve výzkumu a výzkumných technikách velkých medicínských a klinických oborů, od ošetřovatelství a kardiologii až po infekční nemoci a anesteziologii, klíčové výzkumy laureátů Nobelovy ceny a dalších světově proslulých vědců. Trvalý nákup z projektu MEDINFO

Karger Journal Collection Current Plné texty cca 130 špičkových lékařských časopisů z nakladatelství Karger. Zastoupeny jsou biomedicínské metody, farmacie, farmakologie, biochemie, anatomie, neurologie a další medicínské obory. Plné texty článků jsou dostupné ve formátu PDF a HTML od roku 1998 po aktuální číslo. Předplatné na 5 let + doba udržitelnosti získáno z projektu MEDINFO K dispozici i archiv Karger Journal Backfile

The New England Journal of Medicine NEJM - špičkový vědecko-výzkumný lékařský časopis, přináší nejnovější výzkumné a klinické studie ve specializovaných oborech (endokrinologie, gastroenterologie, genetika, onkologie aj.). Bohaté multimediální přílohy s případovými studiemi, doporučenými postupy a metodami výzkumu. Dostupné jsou plné texty článků od roku 1990 do současnosti. Předplatné na 5 let + doba udržitelnosti získáno z projektu MEDINFO

Thieme e-book Library Online kolekce cca 70 titulů lékařských e-knih a učebnic z edic Thieme Color Atlases a Flexibook series. formát PDF, lze číst i offline pomocí speciálního softwaru iOffline (návod k instalaci). Možnost založit si vlastní konto a vytvářet záložky a poznámky, speciální přístup pro majitele iPad.návod k instalacimajitele iPad Dostupná jsou aktualizovaná vydání i nové tituly. Předplatné na 5 let + doba udržitelnosti získáno z projektu MEDINFO

Databáze pro ošetřovatelství a další zdravotnické obory, de facto specializovaná online služba (portál) společnosti Ovid pro ošetřovatelství a další nelékařské zdravotnické obory. Zahrnuje cca 18 vysoce citovaných plnotextových ošetřovatelských časopisů, terminologický slovník Ovid Nursing Subject Thesaurus bibliografickou databázi Ovid Nursing Database. Předplatné na 5 let + doba udržitelnosti získáno z projektu MEDINFO

Ovid MEDLINE (Medical Literature Analysis and Retrieval System Online) je jedním z nejdůležitějších zdrojů informací v lékařství a souvisejících vědách o životě, vytvořená Národní lékařskou knihovnou USA obsahuje přes 19 miliónu záznamů od roku 1946 do současnosti, Zahrnuje citace a abstrakty ke článkům z cca 5600 (12/2012) časopisů v 39 jazycích, kapitoly a články z vybraných monografií. Přístup na 5 let + doba udržitelnosti získáno z projektu MEDINFO (bonus dodavatele)

e-archivy základních vědeckých časopisů –Angewandte Chemie International Edition (Wiley Journal Backfiles, ) –Methods in Enzymology Backfile (Elsevier, ) –High Energy/Nuclear Physics and Astronomy Backfile Collection (Elsevier, ) 38 titulů –Organic Chemistry Backfile Collection (Elsevier, ), 8 titulů Trvalý nákup z projektu MEDINFO

Vědecké časopisy

Projekty MEDINFO a CHemEIZ –MEDINFO Informační zdroje pro medicínu a příbuzné obory (CZ.1.05/3.2.00/ ) –Řešitel projektu: MU Brno –CHemEIZ Chemické elektronické informační zdroje pro VaV (CZ.1.05/3.2.00/ ) –Řešitel projektu: Univerzita Pardubice –Partner projektu: MU Brno

MEDINFO - časopisy –76 titulů prestižních časopisů –online předplatná, plné texty aktuálních ročníků – (+2 roky udržitelnost) –tituly z medicíny,biomedicíny, biologie, matematiky, fyziky, věd o zemi a chemie –špičkové tituly, mnohé vysoký IF, např. American Naturalist, Physiological Reviews, PNAS, Science a další

MEDINFO - časopisy Přístup: –celá MU Přehled titulů + odkazy: – – Časopisy MEDINFOhttp://ezdroje.muni.cz – - Pro uživatele - E-časopisy pro MUhttp://medinfo.ics.muni.cz/

MEDINFO - chemické tituly ACS journals (American Chemical Society) –43 prestižních titulů – (+2 roky) –Plné texty od r aktuální ročníky –Přístup: celá MU –Seznam + odkazy: – ACS Journals - ACS Journals –Výstup jednání: oboustranně schválená zpráva z jednání, obsahuje požadavky na zapracování do TA (případně do dalších dokumentů), včetně termínu dodání.

ChemEIZ - časopisy ACS archives (American Chemical Society) –Archivní čísla 22 prestižních titulů (ACS Legacy Archives) –Plné texty první ročník –Přístup: celá MU ( roky) –Seznam + odkazy: – ACS Legacy Archives – ACS Journals

ChemEIZ - časopisy RSC archives (Royal Society of Chemistry) –Archivní čísla 72 titulů –Plné texty první ročník –Přístup: LF, PřF, KUK ( roky) –Seznam + odkazy: – RSC Archives – Journals - Archives –Výstup jednání: oboustranně schválená zpráva z jednání, obsahuje požadavky na zapracování do TA (případně do dalších dokumentů), včetně termínu dodání.

ChemEIZ - Reaxys –Faktografická a bibliografická chemická databáze –Záznamy o chemických strukturách, sloučeninách (8 mil.), jejich vlastnostech a reakcích (5 mil.) + bibliografické citace –Přístup: LF, PřF, KUK ( ) –Odkazy: – Reaxys

ChemEIZ - SciFinder –bibliografická chemická databáze –Zahrnuje bibliografickou databázi Chemical Abstracts + bázi chemických sloučenin, legislativní předpisy, katalog komerčně dostupných chemikálií, báze chemických reakcí –Přístup: celá MU ( ), nutná registrace! –Odkazy: – SciFinder (Chemical Abstracts)

Děkuji za pozornost Zdeňka Dohnálková, KUK MU

ProQuest STM

Projekt STMFull –STMFull: plnotextové databáze pro výzkum a vývoj (CZ.1.05/3.2.00/ ) –Řešitel projektu: UTB Zlín –Partner projektu: MU Brno

ProQuest Portál EIZ MU – Základní informace – Přímý přístup –

ProQuest STM Package Skládá se z dílčích databází: –ProQuest Natural Science Collection –ProQuest Technology Collection –ProQuest Science Journals –ProQuest Health & Medical Complete

ProQuest Central –Více než časopisů, z toho přes s plnými texty –Plné texty disertačních prací –9000 tržních zpráv ze 43 odvětví a 40 zemí – profilů firem (Hoover's) –Aktualizované profily 3600 průmyslových odvětví (Snapshots) –Přes 800 titulů novin včetně The Wall Street Journal and Los Angeles Times

ProQuest Central –Multioborová databáze (asi 160 oborů) –Dílčí databáze seskupeny do 9 hlavních skupin –Retrospektiva od 1905 do současnosti –Aktualizace denně

ProQuest Vyhledávání: –Basic Search –Advanced –Command Line / Data & Reports / Figures & Tables / Find Similar / Look Up Citation / Obituaries –Publications –Browse

ProQuest Výsledky vyhledávání: –Formats –Citation/abstract –Full text (HTML formát a PDF formát) –Find a copy –Cite –Export/Save –Translate –References (sledování citovanosti) –References / Cited by / Documents with shared references

Děkuji za pozornost Hana Vochozková, KIC ÚVT MU Interaktivní tutoriál Jiří Kratochvíl, KUK MU

EIZ z projektu Natura

Projekt Natura –NATURA: vědecké informační zdroje přírodních věd (CZ.1.05/3.2.00/ ) –Řešitel projektu: UP Olomouc –Partner projektu: MU Brno

Přístup k e-zdrojům 1)Portál EIZ 2) Web knihovny 3) Přímý odkaz

ENVIROnetBASE –Plné texty – 929 monografií a referenčních příruček –22 tematických oblastí – životní prostředí, ekologie, vědy o Zemi, ochrana zdraví a související obory –Tituly nabízeny též v samostatných souborech EnvironmentalENGINEERINGnetBASE znečištění ovzduší, meteorologie, odpady EnvironmentalSCIENCEnetBASE ekologie, geologie, životní prostředí, nebezpečné odpady

ENVIROnetBASE –Přístup (+2 roky udržitelnost) –Celá MU –Vzdálený přístup –

IOPscience –Více než 100 časopisů –65 titulů aktuální čísla + archiv, zbytek pouze archiv –Fyzika, medicína, biomedicína, matematika, astronomie, astrofyzika –Hluboká retrospektiva (The Astronomical Journal od r. 1949) – (+2 roky) –Vzdálený přístup –

Nature Publishing Group –41 prestižních časopisů (29 titulů z projektu Natura + 12 titulů z projektu MEDINFO) –Biomedicína, lékařství, přírodní vědy –Vysoký impact faktor –Přístup (+ 2 roky udržitelnosti) –Plné texty, aktuální ročníky + archiv 4 roky zpět –Přístup do archivu po skončení projektu

Nature Publishing Group –Celá MU –Vzdálený přístup –Tituly: „vlajkový“ časopis Nature (IF = 38,597) Nature Cell Biology Nature Genetics EMBO journal aj. – (A-Z index X browse by subject)

Děkuji za pozornost Martina Antlová, ÚK PřF MU

Děkujeme za pozornost