Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické informační zdroje pro chemické obory

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické informační zdroje pro chemické obory"— Transkript prezentace:

1 Elektronické informační zdroje pro chemické obory
Seminář Agronomická fakulta, MENDELU Ústav chemie a biochemie

2 Elektronické informační zdroje
mendelu.cz/ dolní část stránky: Knihovna a Informační zdroje Informační zdroje pro vědu, výzkum, ale i výuku

3 Nabídka ezdrojů pro chemické obory na MENDELU
Přístup do kolekcí eknih - nově od r. 2018: Academic Complete Ebook Subscription- kolekce odborných elektronických monografií od různých vydavatelů, pokrývá více oborů (pod platformou ProQuest), přírodní vědy i humanitní vědy ScienceDirect eBooks (Elsevier), kolekce chemie, chem. inženýrství, medicína aj.) Springer eBooks 2018 (Springer Nature), kolekce chemie, medicína aj. Taylor&Francis eBooks (monografie, encyklopedie; více než 3500 titulů z různých oborů- medicína, farmakologie, molekulární biologie aj.) Wiley eBooks (výběr z eknih, kolekce chemie, veterinární lékařství aj.) U těchto ezdrojů budou vyhodnoceny statistiky přístupů za rok 2018 a podle toho bude proveden výběr titulů na další roky Mendelova univerzita, má k dispozici i jiné kolekce eknih (viz web ÚVIS) Např. ProQuest eBook Central (vybraná kolekce knih, dřívější název ebrary) - zde jsou také knihy z chemie, potravinářství a z jiných oborů Přístup je umožněn v rámci projektu CzechELib (Národní centrum pro Elektronické informační zdroje) pro výzkumné organizace, s finanční podporou od MŠMT. Centrální nákup EIZ v rámci ČR ( ) pro podporu výzkumu, vývoje a vzdělávání. 3

4 Nabídka ezdrojů pro chemické obory na MENDELU-pokračování
Kolekce časopisů Cambridge Journals Online-multioborová databáze s plnými texty od vydavatele Cambridge University Press) Multioborová databáze ProQuest Central (jak pro přírodní, tak společenské vědy; časopisy, sborníky, dizertační práce, případové studie). Nově: Royal Society of Chemistry (Gold Collection), kolekce 45 recenzovaných časopisů, plné texty ( Wiley Current Protocols (časopisy s články, které mají i laboratorní listy, jedná se o protokoly s popisem metodiky a laboratorní techniky, články obsahují tabulky, obrázky a komentáře odborníků). Přístup do 16 časopisů.

5 Nabídka ezdrojů pro chemické obory na MENDELU-pokračování
PLOS Biology - otevřený přístup k časopisu vydavatele Public Library of Science Open Access časopisy různých vydavatelů vyhledáte v rámci EBSCO nebo v portálu Open Access Journals Search Engine ( PubMedCentral -otevřený archiv plných textů článků z přírodních věd a medicíny) Platforma Web of Science, databáze WoS Core Collection, MEDLINE Metavyhledávač EBSCO DISCOVERY SERVICE (vyhledávání v placených i volně dostupných databázích v jednom rozhraní; včetně katalogů knihoven; EBSCO využívá linkovací nástroj TOMIN pomocí něhož zjistíte, zda a jak je dostupný hledaný titul) Publikace od A do Z (elektronická knihovna časopisů a knih, vyhledávání podle oborů a odkazuje se na katalog knihovny) s otevřenou databází časopisů, encyklopedií, knih, novinek, konferencí, dále jsou k dispozici i jiné databáze, např. databáze strukturních vzorců látek (Pubchem) aj.

6 Přístup do předplacených databází a kolekcí
V rámci univerzity - rozsah IP adres Mimo univerzitu: a) buď Shibboleth (institucionální login)+ověření zaměstnance, studenta v UIS; jen do některých databází, uvedeno na webu ÚVIS b) nebo proxy server (návod je k dispozici pro všechny tři základní prohlížeče na webu k EIZ, dále je na stránkách UIT) Vyjímky: ČSN normy přístupné pouze na konkr. PC v Informačním centru v Brně a v knihovně Lednice. Normy jsou pouze pro prohlížení. Tisk je umožněn pouze prostřednictvím knihovny. Některé databáze, například ASPI (právní informace), jsou přístupné pouze na heslo (individuální přístup), InCites Příklad linkovacích nástrojů v databázích: LinkSource, Full Text Finder, SFX, Crossref (pro rychlý přístup k plnému textu)

7 Co je třeba pro stažení eknihy:
K dispozici jsou eknihy v rámci předplacených zdrojů od vybraných vydavatelů Pro stažení eknih je třeba mít Adobe ID registraci, v PC nebo v notebooku nainstalovaný program Adobe Digital Editions. Program je zdarma a jeho instalace je rychlá. Dále je třeba registrace a přihlášení do portálů, např. ProQuest eBook Central Pro mobilní zařízení je třeba mít naistalovanou aplikaci Bluefire Reader (tablet, „chytrý“ telefon)

8 Prezentace a návody http://uvis.mendelu.cz /icuk-navody- prezentace
Návody v záložce EIZ přímo vedle ezdroje /elektronicke- informacni-zdroje

9 Vyhledávání pomocí klíčových slov
Základní vyhledávání Rozšířené vyhledávání, při kombinování více klíčových slov a současném prohledávání v různých polích (titul, abstrakt…) s pomocí operátorů AND, OR, NOT Omezování vyhledaných záznamů (filtry: podle zvoleného období; dále podle typu dokumentu, typu zdrojové publikace, téma, atd.) Výsledky vyhledávání jsou buď abstrakty nebo plné texty „organic chemistry“ organic chemistry organic AND chemistry =vyhledává slova vedle sebe vyhledává slova kdekoliv v textu, odděleně

10 Pokud není titul elektronického zdroje dostupný v plném textu:
Nejprve si ověřte v metavyhledávači EBSCO přístup k titulu nebo v elektronické knihovně časopisů a knih od A do Z Teprve potom můžete požádat knihovnu nebo Informační centrum o další ověření Pokud nemáme titul, můžete využít vypůjčení titulu přes meziknihovní výpůjční služby (MVS) a to prostřednictvím žádanky (zdarma pouze pro zaměstnance a doktorandy MENDELU) Žádanka o MVS je zde:

11 Wiley Current Protocols -pouze 16 časopisů z 19 od vydavatele John Wiley and Sons -články obsahují laboratorní protokoly z experimentů, popis laboratorních metod a laboratorní techniky -nemáme přístup do 3 časopisů: Current Protocols in Magnetic Resonance Imaging, Current Protocols in Molecular Biology, Current Protocols in Food Analytical Chemistry Plné texty z různých chemických a lékařských disciplín: např. potravinářství, experimentální technika, toxikologie, proteiny, farmakologie apod. Jeden článek může obsahovat více protokolů vztažených k tématu článku Přístup do Wiley Current Protocols časopisů je umožněn v rámci projektu MERELI (MENDELU Research Library) Kromě plného textu v PDF můžete využít tlačítka pro rychlý přístup k obrázkům, k přehledu literatury, na další podobné články a můžete přepínat v obsahu článku na jednotlivé protokoly a části článku, které hledáte nebo Vás zajímají.

12 Wiley Current Protocols
Je nutné vyhledávat v rámci Current Protocols, nikoliv v rámci celé Wiley Online Library, (je třeba použít odkaz pro Current Protocols)

13 Wiley Export citace Přehled témat článku, přehled jednotlivých protokolů Rychlé klávesy: Full Text Finder pro vyhledání literatury SECTIONS TOOLS

14 Wiley Current Protocols
Vyhledávání Protocols: Current Protocols in Protein Science: Search in this journal: protein AND chromatography (549 results) Refine: year 2017 (13 results) protein AND purification (809 results) Refine: year 2017 (17 results)

15 Citace Citace jednotlivých pramenů lze kopírovat přímo z databáze nebo z vyhledávacího prostředí a vložit do dokumentu Word. Dále je možné citace uložit a poslat do zvoleného citačního manažeru (EndNote, Zotero, Mendeley) Více k citování literatury najdete na webu: Na webu ÚVIS jsou pravidla citování a příklady, jak citovat Kontakt:


Stáhnout ppt "Elektronické informační zdroje pro chemické obory"

Podobné prezentace


Reklamy Google