Rorschachův test A TAT test

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Užití Thaletovy kružnice
Advertisements

Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Věty o shodnosti trojúhelníků
PROJEKTIVNÍ TECHNIKY V MARKETINGOVÉM PRŮZKUMU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACEPrezentace obsahuje návod jak vytvořit prezentaci, její obsah,
Test pozornosti pro dámy:
Test pozornosti pro dámy
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Hypotézy ve výzkumu.
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Vnímání světla Vičánková Barbora 3IT.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
v pedagogické diagnostice
Psychologie osobnosti a jejího vývoje
Metody psychologie Rorschachův test
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VYUŽITÍ MENTÁLNÍHO MAPOVÁNÍ V PŘEDŠKOLNÍM VZDĚLÁVÁNÍ 2.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
SHODNÁ A PODOBNÁ ZOBRAZENÍ
STATIKA TĚLES Název školy
Elektronická učebnice - II
21.1 Útvary souměrné podle osy
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Užití Thaletovy kružnice
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí. Písemné dělení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Výzkumné metody v psychologiI
Úvod do psychologie
Co je kognitivní psychologie?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 5. SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÝ VÝCVIK KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ S VYUŽITÍM TRANSAKČNÍ ANALÝZY.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Množina bodů dané vlastnosti
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Grafický editor GIMP (10)
Školník Kulda je jednička
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
TROJÚHELNÍK ROVNOSTRANNÝ
Praktický návod při vyhodnocování
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_04_07_mapy.
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Petr dnes ve škole psal test z převodů jednotek délky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_06-18 Testové otázky k tématu Vylučovací soustava
Školník Kulda je jednička
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
TROJÚHELNÍK ROVNOSTRANNÝ
Transkript prezentace:

Rorschachův test A TAT test Projektivní testy Rorschachův test A TAT test

Rorschachův test inkoustových skvrn - jednou z metod psychologie, která se užívá k rozboru osobnosti. - jedná se o projektivní test - využívající projekci myšlenkových pochodů a osobnostních rysů na neurčitých objektech.

Jak vypadá Rorschachův test Testované osobě je postupně předkládáno 10 karet (zčásti barevných) se skvrnami. Všechny skvrny jsou souměrné podle vertikální osy procházející středem karty. Otázka zní: „Čemu se tato skvrna podobá, co by to mohlo být?“

Limity Aby nebyla široká veřejnost ovlivněna návody, jak správně Rorschachův test použít, a tudíž se pacienti nesnažili test „obelhat“, originální karty i s popisky jsou oficiálně prodávány jen licencovaným psychologům. + Dva problémy není dostatečně reliabilní (dva vyvodí jiné závěry) Ani validní (špatně rozlišuje mezi dvěma skupinami lidí)

TEMATICKÝ APERCEPČNÍ TEST – TAT test Henry Murraye, V R. 1938 – teorie potřeb – potřeba moci, úspěchu, péče a afiliace (přijmutí) Podle 10 obrázků měli lidé vyprávět příběhy o hrdinech + jedna prázdná Jaký mají vztah? Jak se cítí? předpoklad je, že se ztotožňujeme s hlavním hrdinou kritizován jako Rosch. Test

Iiteratura ŘÍČAN, P.: Psychologie. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-923-2. s. 4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rorschach_inkblots.jpg Fotografie na str. 2 a obrázek na str. 11 – L. Drnková. Kassin, Saul: Psychologie. S.546-547 Fotografie: http://diary.typepad.com/alan_horns_diary/thematic-apperception-test-tat-answer-key.html