Chudoba a sociální desintegrace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Chudoba Sociální vyloučení Nezaměstnanost
7 Nezaměstnanost.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Životní úroveň (II. část)
Sociální politika a Welfare State
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Teoretické přístupy ke studiu urbanizace
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief). Hlavní problémy odstraňování chudoby: chudoba je mnohorozměrná (má různé projevy – vzdělání, bydlení, majetek...)
Příčiny sociálního vyloučení
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Jak souvisí s penězi, štěstím a demokracií. V čem spočívá bohatství?
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
SPP 102 Sociální politika - přednáška č. 6 (jaro 2007) (Mgr
SPP 102 Sociální politika - přednáška č. 6 (jaro 2010) (Mgr. Ondřej Hora, Ph.D.) Sociální pomoc - cíle a používané nástroje. Pojem chudoby a její měření,
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Stáří jako sociální událost
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
SPP 102 Sociální politika - přednáška č. 6 (Mgr. Ondřej Hora)
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
PŘEROZDĚLOVACÍ POLITIKA. Rozdělení důchodů ve společnosti V tržních ekonomikách dochází k nerovnoměrnému rozložení důchodů mezi jednotlivci. Tyto rozdíly.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
7lOSnQ
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Sociologie pro SPP/SPR
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Daňová soustava České republiky
Transkript prezentace:

Chudoba a sociální desintegrace Přednáška kurzu Sociální politika jako společenská praxe

Definice Chudoba Stav, kdy nedostatek hmotných prostředků omezuje možnosti spotřeby.Nedostatek prostředků znemožňuje zabezpečovat základní životní potřeby na přiměřené úrovni. Obecně platí, že chudí jsou ti, kteří nemohou uspokojit své potřeby (jsou deprivováni). Také lze říci, že chudí jsou ti, kteří mají nedostatek zdrojů na uspokojení potřeb, Chudoba leží někde mezi deprivací (tzn. neuspokojené potřeby) a nedostatečnými zdroji, a že obvykle souvisí s nedostatkem jídla, oblečení, s nedostatečným bydlením..

Konceptualizace chudoby Tradicionalistické koncepty chudý je organickou součástí společnosti Koncepty sociální chudý je společenským nebezpečím Koncepty liberální chudoba je soukromou záležitostí každého

Příčiny vzniku chudoby patologické Patologicko individualistický pohled: V soutěživé společnosti selhávají ti, kteří jsou nesoutěživí, nepřizpůsobení soutěživé situaci, ti, kteří měli smůlu, špatně se rozhodli, nebyli ochotni podstoupit riziko apod. Některá z těchto vysvětlení obsahu obvinění, tzn. někteří si za svou chudobu mohou, jiní ne.

Příčiny vzniku chudoby Patologický - rodinný pohled: Chudoba jako důsledek rodinného prostředí, výchovy (cyklická chudoba). Patologický - subkulturní pohled: Chudoba jako důsledek prvotně odlišného hodnotového systému, v němž některé skupiny lidí žijí.

Strukturální pohled Chudoba jako důsledek toho, jak je společnost organizována, nebo jako důsledek toho, že ve společnosti špatně fungují mechanismy, které by měly přílišnou chudobu či nerovnost odbourat. . Např. chudí lidé jako oběti společnosti, která je soutěživá

Výzkumy chudoby První studie chudoby - Anglie - konec 19. a začátek 20. století - snaha určitým způsobem operacionalizovat fenomén chudoby Ch. Booth: „Život a práce lidí v Londýně“, - v období (1886 - 1903) - kvalitativní a popisný přístup

Výzkumy chudoby Seebohm B. Rowentree: Poverty. A study of town life, 1922 - město York . tzv. biologický přístup koncept „primární a sekundární chudoby“.

Znovuobjevení chudoby P. Townsend: Poverty in the UK, 1979, Concept of poverty, 1970. „znovuobjevením chudoby“ v akademické literatuře ve VB

Přístupy k indikaci chudoby Posuzování chudoby Absolutní a relativní chudoba Subjektivní a objektivní chudoba Primární a sekundární chudoba

Měření chudoby Měření chudoby Zjišťování toho, kdo je chudý; počet chudých ve společnosti, a jejich příjmy, spotřební vzorce apod. Nejčastěji se při zkoumání chudoby sledují příjmy (bohatství), tzn. chybějící zdroje, nebo spotřeba (tzn. deprivace ve spotřebě).

Měření chudoby Chudobu můžeme indikovat pomocí absolutní (přímo), nebo relativní (nepřímo) metody. - absolutní (nebo normativní) metoda - normativní určení hranice chudoby - stanoví se minimální, společensky přijatelný, v dané zemi a čase reálně naplnitelný „spotřební koš“

Metody měření Objektivní metody: oficiální hranice chudoby stanovená zákonem (v ČR Zákon o životním a existenčním minimu 110/2006 Sb.) standardní metoda OECD (50% mediánu příjmu spotřební jednotky)

Metody měření Subjektivní metody - dotazování („Máte pocit, že jste chudí?“ „Jak vycházíte se svými příjmy?“) - hodnocení výše minimálního (uspokojivého) příjmu - leydenský přístup

Související témata Kultura chudoby Past chudoby Důležitý je vztah mezi životním minimem a úrovní, nízkých, resp. průměrných mezd. Pokud neexistuje mezi nimi dostatečný odstup, dojde k výrazné pracovní demotivaci a nezanedbatelná část obyvatelstva upadne do tzv. pasti chudoby, kdy pobírání sociálních dávek je výhodnější než pracovní aktivita a vzniká tendence k sociálnímu parazitismu. underclass

Chudoba a sociální ochrana Nástroje řešení chudoby v systému sociální ochrany Sociální pojištění – události dlouhodobě předvídatelné Státní sociální podpora – cílená pomoc v určité fázi životního cyklu – demogranty Sociální pomoc řešení problémů osob s příjmy pod hranicí životního minima

Autoři a literatura Mareš, P. Sociologie nerovnosti a chudoby. Praha, SLON 1999 Mareš, Možný: Institucionalizace chudoby v Čechách (Sborník z konference) Večerník, J. Rabušic, L.: Jsou čeští senioři chudí?