Med má od nepaměti zvláštní význam ve výživě člověka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
Jana Hanosová a Jan Palán
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
DŘIŠŤÁLOVITÉ - Berberidaceae
ČINNOST VČELAŘSKÉHO KROUŽKU pokračování. Včelaříci kontrolují mladé včelstvo – oddělek vytvořený v létě, v čase bohaté snůšky z květů lípy a slunečnice.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
VČELAŘSKÝ KROUŽEK MLÁDEŽE
Bobovité - Fabaceae.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Hmyz v sadech a zahradách
VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_Př.5.05_Včela medonosná-prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
VČELAŘSKÝ KROUŽEK MLÁDEŽE Chřibští včelaříci schůzka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
BUKOVITÉ - Fabaceae Stromy s jednoduchými listy – celistvými nebo laločnatými Většinou mohutné, dlouhověké Květy jednopohlavní – jednodomé rostliny Plod.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
HOSPODÁŘSKY VÝZNAMNÉ ORGANISMY houby a hmyz.
Chov včel, zpracování medu
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Bezobratlí v sadech a zahradách
VČELÍ VOSK.
Včelařství je jedním z nejstarších oborů lidské činnosti
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Včelí produkty, jejich získávání a využití
Kupujte med přímo od včelaře! Získáte tak:
VČELA MEDONOSNÁ.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela opakování.
Blanokřídlý hmyz v sadech a ovocných zahradách.
Život na louce – Včely TÝDEN U PŘEDŠKOLÁKŮ
Matka Rozvinuté Vaječníky Nerozvinuté Vaječníky Dělnice.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s běžnými druhy hmyzu, vyskytujícími.
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Včela medonosná Prvouka, 2. třída.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Včela medonosná Vytvořil: Jiří Burda
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
VČELA MEDONOSNÁ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CUKR MED Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Potraviny a výživa – Med
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
VY_32_INOVACE_09 09 Ze života včel autor: Mgr. Jana Kobylková
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Včely Jan Bureš.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

Med má od nepaměti zvláštní význam ve výživě člověka. Byl využíván nejen jako sladidlo, ale složil i k léčení ran a nemocí, či k výrobě medoviny

Jak vzniká med Med je produktem včely medonosné. Dělnice - létavky nosí do úlu v medném váčku nektar a medovici, tuto sladinu ukládají do buněk a odpařením vody a přidáním enzymů získávají med. Zralý med dělnice - mladušky zavíčkují.

Jak se med získává Včelaři medové plástve z úlu (medníku) vybírají. Z těchto pláství je potřeba nejdříve odstranit víčka

Jak se med získává Odvíčkované plástve se vkládají do medometu. V medometu se plástve velkou rychlostí otáčejí a působením odstředivé síly z nich med vytéká.

Květoví nebo lesní Květoví med je obvykle světlé barvy a včely jej získávají z nektaru stromů, keřů a kvetoucích rostlin. . Rychle kryslalizující medy (řepka) se mohou mícháním zpracovávat na med pastovaný. . Lesní med je tmaví a včely jej tvoří převážně z medovice (mízi stromů zpracované mšicemi, červci a mery)

Druhové medy Přechod na nástavkovou technologii včelařaní zjednodušil produkci druhových medů.

Medovina Medovina je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu, vody a kvasu. Název medovina pochází ze spojení medové víno.

Medovník Medovník je druh dortu medově- karamelové chuti. Sestává z tenkých medovníkových plátů, které jsou spojené hustým krémem. Před konzumací se dort nechává nejméně jeden den odležet. Těsto se sladí medem. Má staletý slovanský původ.