Med má od nepaměti zvláštní význam ve výživě člověka. Byl využíván nejen jako sladidlo, ale složil i k léčení ran a nemocí, či k výrobě medoviny
Jak vzniká med Med je produktem včely medonosné. Dělnice - létavky nosí do úlu v medném váčku nektar a medovici, tuto sladinu ukládají do buněk a odpařením vody a přidáním enzymů získávají med. Zralý med dělnice - mladušky zavíčkují.
Jak se med získává Včelaři medové plástve z úlu (medníku) vybírají. Z těchto pláství je potřeba nejdříve odstranit víčka
Jak se med získává Odvíčkované plástve se vkládají do medometu. V medometu se plástve velkou rychlostí otáčejí a působením odstředivé síly z nich med vytéká.
Květoví nebo lesní Květoví med je obvykle světlé barvy a včely jej získávají z nektaru stromů, keřů a kvetoucích rostlin. . Rychle kryslalizující medy (řepka) se mohou mícháním zpracovávat na med pastovaný. . Lesní med je tmaví a včely jej tvoří převážně z medovice (mízi stromů zpracované mšicemi, červci a mery)
Druhové medy Přechod na nástavkovou technologii včelařaní zjednodušil produkci druhových medů.
Medovina Medovina je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu, vody a kvasu. Název medovina pochází ze spojení medové víno.
Medovník Medovník je druh dortu medově- karamelové chuti. Sestává z tenkých medovníkových plátů, které jsou spojené hustým krémem. Před konzumací se dort nechává nejméně jeden den odležet. Těsto se sladí medem. Má staletý slovanský původ.