Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

DOHLED NAD FINANČNÍM TRHEM V ČR
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS.
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Boj s finanční a ekonomickou krizí z perspektivy EU a G-20 Marek MORA náměstek ministra pro evropské záležitosti 21. listopadu 2009, VŠE Praha.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
EVROPSKÉ ODBORY A GLOBÁLNÍ FINANČNÍ KRIZE Seminář FONTES RERUM Novotného lávka 21. října 2008.
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Současné teorie finančních služeb Přednáškový kurs Mgr FFS ZS 2008.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Lamfalussyho proces.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Prezentace projektu doktorského studia
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Financial Stability Forum 1.Charakteristika FSF 2.Uznávané mezinárodní standardy 3.Základní principy bankovní supervize.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Institut ochránce práv dětí
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Regulace kapitálových trhů VOKT (P-9)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Peníze a měnová politika
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze

OSNOVA 1.Finanční architektura a nezbytnost jejích změn 1.Finanční architektura a nezbytnost jejích změn 2.Historické mezníky vývoje snah o mezinárodní finanční stabilitu 2.Historické mezníky vývoje snah o mezinárodní finanční stabilitu 3.Přístupy k řešení: a) Akční plán G20;b)Americké návrhy na summitu G20 v Londýně 3.Přístupy k řešení: a) Akční plán G20;b)Americké návrhy na summitu G20 v Londýně 4. EU : Larosierova zpráva 4. EU : Larosierova zpráva

(1) finanční architektura CÍL (+ výsledek): CÍL (+ výsledek): 1. existence institucí, schopných regulovat procesy ve finanční sféře a mezinárodně koordinovat činnosti existujících institucí tohoto typu; 1. existence institucí, schopných regulovat procesy ve finanční sféře a mezinárodně koordinovat činnosti existujících institucí tohoto typu; 2. existence vhodných prostředků (nástrojů), sloužících k regulaci a koordinaci; 2. existence vhodných prostředků (nástrojů), sloužících k regulaci a koordinaci; 3. existence účelných a efektivních metod ke zvládání finančních krizí 3. existence účelných a efektivních metod ke zvládání finančních krizí

(2) Historické mezníky 1. Brettonwoodské dohody 1. Brettonwoodské dohody 2. Demonetizace zlata a s tím spojené změny - deregulace 2. Demonetizace zlata a s tím spojené změny - deregulace 3. Basilejské dohody. 3. Basilejské dohody.

(3) Hledání cest z krize 1.po linii skupiny G-20 (v této skupině mají významnou pozici USA) 1.po linii skupiny G-20 (v této skupině mají významnou pozici USA) 2. po linii Evropské unie 2. po linii Evropské unie 3. po linii Organizace Spojených národů 3. po linii Organizace Spojených národů

(4) Akční plán skupiny G Posílení transparentnosti a odpovědnosti 1. Posílení transparentnosti a odpovědnosti 2. pozvednutí zdravé regulace na vyšší úroveň 2. pozvednutí zdravé regulace na vyšší úroveň 3. prosazování integrity na finančních trzích 3. prosazování integrity na finančních trzích 4. další posílení mezinárodní koordinace 4. další posílení mezinárodní koordinace 5. reforma mezinárodních finančních institucí. 5. reforma mezinárodních finančních institucí.

(5) „Upgrade“ regulace a supervize a) posílení režimu regulace, dohledu nad chováním regulovaných subjektů a posílení řízení rizik; b) všechny finanční trhy, produkty a účastníci mají podléhat dohledu; týká se to dohledu na ratingové agentury, a regulačních opatření souvisících s ovlivňováním ekonomického cyklu;

(6) „Upgrade“ regulace a supervize c) regulace má být účinná, nemá bránit inovacím a má povzbuzovat rozvoj obchodu finančními produkty a službami; c) regulace má být účinná, nemá bránit inovacím a má povzbuzovat rozvoj obchodu finančními produkty a službami; d) praktické zavádění regulačních opatření má být transparentní. d) praktické zavádění regulačních opatření má být transparentní.

(7) Diskuse v USA (1) v USA nedojde k opuštění systému multiplicity orgánů regulace a dohledu; (1) v USA nedojde k opuštění systému multiplicity orgánů regulace a dohledu; (2) dosavadní počet orgánu se dále zvýší vznikem nových federálních orgánů zabývajících se systémovým rizikem na makroekonomické úrovni; tím se zvýší složitost a nepřehlednost systému; (2) dosavadní počet orgánu se dále zvýší vznikem nových federálních orgánů zabývajících se systémovým rizikem na makroekonomické úrovni; tím se zvýší složitost a nepřehlednost systému;

(8) Diskuse v USA (3) systém regulace a dohledu vznikem nových orgánů nebude zjednodušen; nebude dostatek odvahy a síly k odstranění překrývání a duplicitních pravomocí orgánů regulace a dohledu; (3) systém regulace a dohledu vznikem nových orgánů nebude zjednodušen; nebude dostatek odvahy a síly k odstranění překrývání a duplicitních pravomocí orgánů regulace a dohledu; (4) nový systém bude nákladnější než dosavadní; (4) nový systém bude nákladnější než dosavadní;

(9) Diskuse v USA (5) je otázkou, v jakém reálném čase a do jaké míry institucionální reforma dosáhne deklarovaných cílů. (5) je otázkou, v jakém reálném čase a do jaké míry institucionální reforma dosáhne deklarovaných cílů.

(10) Stiglitzova zpráva 3 části: 3 části: 1. Obecné principy týkající se finančních trhů a úlohy státu 1. Obecné principy týkající se finančních trhů a úlohy státu 2. o zásady regulace 2. o zásady regulace 3. nová struktura regulace. 3. nová struktura regulace.

(11) nová struktura regulace 1. Zlepšení transparentnosti a zveřejňování údajů (disclosure) formou srozumitelnou investorům; 1. Zlepšení transparentnosti a zveřejňování údajů (disclosure) formou srozumitelnou investorům; 2. Podstatnou věcí je regulace motivace. Současný systém příliš podporuje přijímání nadměrného rizika, soustřeďuje se na krátkodobé cíle a spočívá na špatné účetní praxi. 2. Podstatnou věcí je regulace motivace. Současný systém příliš podporuje přijímání nadměrného rizika, soustřeďuje se na krátkodobé cíle a spočívá na špatné účetní praxi. 3. Konkurence je klíčovou otázkou pro fungování tržní ekonomiky. Finanční instituce jsou příliš velké, v případech jejich selhání již je stěží lze zachránit. 3. Konkurence je klíčovou otázkou pro fungování tržní ekonomiky. Finanční instituce jsou příliš velké, v případech jejich selhání již je stěží lze zachránit.

(12) nová struktura regulace 4. Vykořisťovatelské a rizikové praktiky ve finančním sektoru je nutno potlačit. Jde např. o jednodenní půjčky apod. Nutno vydat zákony proti lichvě a omezit výši úroku. 4. Vykořisťovatelské a rizikové praktiky ve finančním sektoru je nutno potlačit. Jde např. o jednodenní půjčky apod. Nutno vydat zákony proti lichvě a omezit výši úroku. 5. Komerční banky a podobné instituce musí mít dostatečný kapitál a musí řídit svá rizika. 5. Komerční banky a podobné instituce musí mít dostatečný kapitál a musí řídit svá rizika. 6. Systém regulace by měl být uspořádán tak, aby usnadňoval donucování k dodržování předpisů. Finanční regulace musí být komplexní, jinak budou finanční prostředky mizet nejméně regulovanou částí systému. 6. Systém regulace by měl být uspořádán tak, aby usnadňoval donucování k dodržování předpisů. Finanční regulace musí být komplexní, jinak budou finanční prostředky mizet nejméně regulovanou částí systému.

(13) EU:Larosierova zpráva. OBSAH: I. Příčiny finanční krize II. Náprava politiky a regulace III. Náprava supervize v EU IV. Globální náprava Zpráva obsahuje 31 doporučení pro Komisi EU

(14) Nové instituce EU (14) Nové instituce EU Komise EU již schválila tyto nové orgány: Komise EU již schválila tyto nové orgány: Evropský systém finančního dohledu (European System of Financial Supervision – ESFS) Evropský systém finančního dohledu (European System of Financial Supervision – ESFS) Evropská rada pro systémové riziko (European Systemic Risk Council – ESRC) Evropská rada pro systémové riziko (European Systemic Risk Council – ESRC)

(15) Další nové instituce Evropský úřad bankovního dohledu (European Banking Autority - EBA) Evropský úřad bankovního dohledu (European Banking Autority - EBA) Evropský úřad pro dohled nad pojišťovnictvím (European Insurance Autority – EIA) Evropský úřad pro dohled nad pojišťovnictvím (European Insurance Autority – EIA) Evropský úřad pro cenné papíry (European Securities Autority – ESA). Evropský úřad pro cenné papíry (European Securities Autority – ESA).

KONEC Děkuji Vám za pozornost! Děkuji Vám za pozornost!