PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Organizační informace Instalace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Windows 7 deployment.
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Mobilně a (ne)bezpečně
Skupinová politika Windows 200x - požadavky
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Maturitní projekt Smíchovská střední průmyslová škola Jan Tlustý Konzultant: Jiří HubáčekGarant: Ing. Jaroslav Zápotocký.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
Architektura systému Windows
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Adresářová služba Active directory
IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals. 1. Operating Systems Fundamentals 2 Srovnání desktopových OS a NOSs  workstation jednouživatelské jednoúlohové.
Nepodceňujte ochranu firemních dat Martin Ondráček & Adriana Gregr Product Director & Sales Director.
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Zálohování a Disaster Recovery pro školy Aleš Hok
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Operační systémy.
Microsoft System Center Operations Manager
Serverové systémy Windows
NFS-root A DHCP Martin Dvořák. Obsah 1. Co je NFS 2. Kořenový systém souborů přes NFS 3. Jak na to? 4. DHCP a BOOTP 5. Co je DHCP 6. Výhody 7. Konfigurace.
JEDINÉ ŘEŠENÍ – OD HESEL K ČIPOVÝM KARTÁM! T-Soft s.r.o. Mgr.Pavel Hejl, CSc.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_14 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Skupinové politiky 3 Správa softwaru. Životní cyklus softwaru v AD.
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
T1: Základy práce s počítačem
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Jan Vávra Czech Republic Microsoft
Letsim 1 letecký simulátor Prezentace projektu - 36SI.
Remote control and administration. Podle technického řešení Harware Software klient/server.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy informatiky část 6
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář. Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Petr Šetka solutions architect Mainstream Technologies, s.r.o.
Operační systémy Název a adresa školy
Síť a MS Windows.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Virtualizace PC.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Základní nastavení User: Vypnul se mi počítač, tak volám admina. Přichází admin, těžce vzdychne, něco si mumlá pod.
Advanced Technologies 05 Migrace a instalace klientských stanic Pavel Cach, Praha
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Struktura operačních systémů
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 11. Migrace systemu a deployment Administrace OS Windows 1Miroslav Prágl.
Virtualizace Zpracoval Martin Dvořák, ITV 22.Října 2009.
Skupinové politiky.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Microsoft Management Console Zálohování Přijde programátor ke kamarádovi adminovi a hned ve dveřích vidí, že chudák.
Struktura operačních systémů
Základy operačních systémů
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Přednáška pro předmět Operační systémy II ÚI PEF MENDELU
Operační systémy - úvod
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Informační a komunikační technika
Program Software602 Form Filler
Transkript prezentace:

PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Organizační informace Instalace

Zaměřeno na klientský operační systém Windows XP s občasnými odkazy na Windows Vista Přednáška 1 hodina týdně Možná ukončení: k,z Závěrečná písemka formou testu ◦ 25 otázek, max. 100 bodů Popis předmětu

Cvičení Povinná cvičení 2 hodiny každý týden Povolené 2 neomluvené absence, každá další přináší postih -4 body do závěrečného testu Cvičení probíhají na virtuálních stanicích ve Virtual PC

Literatura Slidy MOC kurz (Mareček) Microsoft Training Kit (Exam ) ◦ Má někdo tuto zkoušku? Google ;-)

PV176 Správa Windows II Navazující předmět Windows Server 2003 Zaměření na doménu Active Directory Jaro 2009

Windows XP, Windows Vista Klientské operační systémy Architektura NT V současnosti XP SP3 a Vista SP1 Windows Seven 2010

Instalace 1. Klasická instalace z DVD 2. Bezobslužná instalace (lite-touch) ◦ Modifikované DVD ◦ Image-based; Vista ImageX ◦ Installation-based 3. Bezdotyková instalace (zero-touch) ◦ Systems Management Server ◦ Windows Deployment Services

Instalace z originálního CD Nutná fyzická přítomnost u počítače Instalace ovladačů dodatečně, použitelné pro libovolnou HW konfiguraci Jednoduché, přehledné Nepoužitelné pro rozsáhlejší prostředí, časově náročné Starší CD: problémy s čitelností, instalovaný systém bez aktuálních patchů

Instalace z modifikovaného CD Soubor odpovědí winnt.sif Ovladače dodatečně Přijatelné v případě malého prostředí Integrace patchů a service packů Utilita nLite

Soubor odpovědí [Data] AutoPartition=1 MsDosInitiated="0" UnattendedInstall="Yes" [Unattended] UnattendMode=FullUnattended OemSkipEula=Yes OemPreinstall=No TargetPath=\WINDOWS [GuiUnattended] AdminPassword="Password." EncryptedAdminPassword=NO OEMSkipRegional=1 TimeZone=85 OemSkipWelcome=1 [UserData] ProductKey=AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA FullName="Bart Simpson" OrgName="Simpson Industries" ComputerName=myprecious [Display] BitsPerPel=24 Xresolution=800 YResolution=600 Vrefresh=75 [Identification] JoinWorkgroup=WORKGROUP [Networking] InstallDefaultComponents=Yes

SysPrep I Image-based Vyžaduje aplikaci třetí strany (Norton Ghost,…) Zdrojový a cílový počítač musí mít stejnou HW konfiguraci (!!!), HDD cílového počítače musí být stejně velký nebo větší Umožňuje integraci patchů i softwaru Soubor odpovědí sysprep.inf

SysPrep II 1. Spuštění SysPrep na zdrojovém počítači odstraní jednoznačná data (SID, hostname) 2. Utilitou třetí strany se vytvoří image disku a následně nakopíruje na HDD cílového počítače 3. Po prvním spuštění je spuštěna miniinstalace s nastavením

Unattended I Open source aplikace pro vzdálené instalace z centrálního úložiště Vyžaduje funkční DNS, DHCP, souborový server a síťovou kartu s podporou PXE Použito na FI a v UPS

Unattended II 1. DHCP server přidělí počítači IP adresu a pošle mu IP adresu TFTP serveru. 2. Klient si přes TFTP stáhne linuxové mikrojádro a v něm spustí emulátor DOSu. 3. V emulátoru je spuštěna instalace Windows ze sdíleného adresáře. 4. Po nakopírování souborů na disk už instalace probíhá stejně jako z CD.

Průběh zavádění mikrojádra

Remote Installation Service Produkt Microsoftu pro vzdálené instalace z centrálního úložiště Vyžaduje funkční DHCP, DNS, doménu Active Directory a síťovou kartu s podporou PXE Komerční obdoba unattended

Po instalaci V případě image-based instalací je systém ihned připraven k použití Klasické instalace z centrálních úložišť vyžadují další konfiguraci pomocí ◦ Skriptů (zařazení do domény,…) ◦ Group Policy (nastavení prostředí, instalace softwaru,…)

Best practices Problém s Windows? ◦ Při dobře připravených unattended instalacích je jednodušší a často i rychlejší počítač přeinstalovat, než hledat řešení problému. Bezpečnost ◦ Vzdálené instalace mohou provádět i uživatelé bez administrátorských práv na stanice. Pohodlí ◦ Instalace je možné provádět např. v nočních hodinách bez dopadu na uživatele.

Projekt 1000 Zátěžový test instalační infrastruktury na MU Instalace operačního systému a veškerého SW na více jak 1000 počítačů v 9 lokalitách za zhruba 16 hodin (tj. 1 PC / 58s) Celkem 3,4 TB dat (600 GB OS, 2,8 TB SW) Vše zvládnul vzdáleně 1 člověk

Dotazy? Díky za pozornost