Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NFS-root A DHCP Martin Dvořák. Obsah 1. Co je NFS 2. Kořenový systém souborů přes NFS 3. Jak na to? 4. DHCP a BOOTP 5. Co je DHCP 6. Výhody 7. Konfigurace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NFS-root A DHCP Martin Dvořák. Obsah 1. Co je NFS 2. Kořenový systém souborů přes NFS 3. Jak na to? 4. DHCP a BOOTP 5. Co je DHCP 6. Výhody 7. Konfigurace."— Transkript prezentace:

1 NFS-root A DHCP Martin Dvořák

2 Obsah 1. Co je NFS 2. Kořenový systém souborů přes NFS 3. Jak na to? 4. DHCP a BOOTP 5. Co je DHCP 6. Výhody 7. Konfigurace DHCP 8. Zdroje

3 Co je NFS NFS (Network file system) je systém umožňující přístup k souborům na vzdálených hostitelích. Využívá k tomu balík RPC. Balík RPC neboli Vzdálené volání procedur (Remote Procedure Call) poskytuje velmi obecný mechanismus pro aplikace typu klient-server. Balík RPC vyvinula firma Sun Microsystems a v podstatě se jedná o sbírku nástrojů a knihoven funkcí.

4 Kořenový systém souborů přes NFS S novým jádrem řady NFS 2.0.x přichází kromě úplného přepracování a tedy zrychlení NFS, možnost montování kořenového filesystému přes NFS. Této nové možnosti zajisté rádi využijí všichni, kteří chtějí mít více než jeden X-terminal a nemají dostatek diskového prostoru, či dokonce mají bezdiskový počítač.

5 Jak na to? budeme uvažovat, že vytváříme X-terminál na bezdiskové stanici IP-10.11.11.101, a že kořenový FS montujeme ze serveru IP-10.11.11.1. Nejprve je třeba na serveru vytvořit kořenový adresář stanice /bezdisk/stanice1/ a v něm komletní strukturu kořenového FS. Pozor, tento adresář se stanici bude jevit jako kořenový adresář /, proto veškeré symbolické linky budou vztahovány k tomuto adrsáři a nikoli k původnímu /bezdisk/stanice1; například uděláme-li na serveru link /bezdisk/stanice1/usr -> /usr na stanici to bude znamenat zacyklený symbolický link /usr -> /usr! Adresář /usr je dobré přimontovat později během bootování pomocí NFS.

6 Jak na to? V adresáři /bezdisk/stanice1/etc je třeba upravit všechny konfigurační soubory tak, aby odpovídaly stavu na stanici; rozhodně je třeba editovat HOSTNAME, fstab, inittab a zejména síťovou část |rc.d/rc.*|. Jádro na serveru by mělo mít podporu NFS, případně RARP ( Reverse Address Resolution Protocol) či BOOTP. Pro další předpokládejme RARP. Do /etc/exports na serveru je dobré přidat řádek spřístupňující stanici její kořenový adresář a případně jiné potřebné adresáře, například /usr, /bin, /lib, /var/X11R6.

7 Jak na to? Soubor /etc/exports A poslední věc, kterou na serveru spustíme bude rarp -s, kde IP-stanice je IP adresa stanice a HW-stanice je hardwarová adresa ethernet karty stanice --- tedy například, rarp -s 10.11.11.101 00:00:c0:7b:5a:1c.

8 DHCP a BOOTP DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) a BOOTP (Bootstrap Protocol) jsou služby, které po dotazu počítače odpoví IP adresu tazatele a pošlou mu i nastavaní sítě (IP adresy důležitých počítačů). IP adresu získají z databáze podle čísla síťovky. Má-li služba fungovat, je nutné, aby číslo síťovky bylo v záznamech správce sítě.

9 Co je DHCP DHCP server (Dynamic Host Configuration Protocol) slouží ke snadné Konfiguraci TCP/IP na počítačích v síti. Klientská stanice vyšle při startu operačního systému požadavek na konfiguraci, který je zachycen DHCP serverem. DHCP server vybere vhodné konfigurační parametry (tj. IP adresu s příslušnou maskou subsítě a další volitelné parametry — např. adresu výchozí brány, adresy DNS serverů, jméno domény apod.) a přidelí je klientské stanici. Veškeré parametry pro klienty se nastavují pouze centrálně na serveru — na jednotlivých stanicích stačí nastavit volbu, aby byly parametry TCP/IP konfigurovány automaticky z DHCP serveru. Toto je ve většině operačních systémů (např. Windows, Linux atd.) výchozí volba — na klientských stanicích pak není třeba nic nastavovat.

10 Co je DHCP DHCP server přiděluje klientům IP adresy z definovaného rozsahu, a to zpravidla na určitou dobu (tzv. dobu pronájmu, angl. lease time). Před uplynutím této doby musí klient požádat o prodloužení pronájmu, jinak bude po této době IP adresa považována za volnou a v případě nedostatku volných adres ji DHCP server přidělí jinému klientovi. Vše probíhá automaticky a pro uživatele zcela transparentně. V DHCP serveru mohou být rovněž definovány tzv. rezervace — tj. určitým klientům budou vždy přidělovány dané IP adresy. Adresa může být rezervována pro hardwarovou (MAC) adresu nebo jméno počítače. Tito klienti pak mají pevné IP adresy, které jsou konfigurovány automaticky.

11 Výhody DHCP Mezi hlavní výhody použití DHCP serveru patří výrazně nižší náročnost administrace (vše stačí nastavit pouze na serveru, není třeba konfigurovat jednotlivé stanice) a eliminace mnoha potenciálních chyb (např. přidělení téže IP adresy dvěma různým stanicím, chybné nastavení výchozí brány na některé stanici apod.).

12 Konfigurace

13 Zdroje http://fdmech.fd.cvut.cz/nastenka/Linux- seminar/reports/NFS/ http:// http://www.nuc.elf.stuba.sk/lit/ldp/index.htm) http://www.nuc.elf.stuba.sk/lit/ldp/index.htm http://www.kerio.cz http://docs.linux.cz


Stáhnout ppt "NFS-root A DHCP Martin Dvořák. Obsah 1. Co je NFS 2. Kořenový systém souborů přes NFS 3. Jak na to? 4. DHCP a BOOTP 5. Co je DHCP 6. Výhody 7. Konfigurace."

Podobné prezentace


Reklamy Google