Volně žijící živočichové v zimě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Advertisements

Pří_276_Živá příroda_Zvířata v zimě Autor: Mgr. Marie Pížová
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Autor: Mgr. Helena Uhříková
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Neživá příroda - vzduch
Neživá příroda - vzduch
Pomáháme živočichům v zimě
PČ_008_Práce z přírodnin – ježek
Volně žijící živočichové v zimě
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Pří_186_Rozmanitost přírody_Bažant Autor: Mgr. Eliška Galíková
PČ_012_Kombinovaná technika – obrázek s motýly
Placentálové – řád hmyzožravci
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Pří_190_Rozmanitost přírody _ Kuna Autor: Mgr. Eliška Galíková
Pří_187_Rozmanitost přírody _ Kuna Autor: Mgr. Eliška Galíková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Savci – řád: chobotnatci
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Přezimující živočichové
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Savci – KVÍZ 2 Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Pří_184_Rozmanitost přírody _ Hraboš polní Autor: Mgr. Eliška Galíková
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Pří_276_Živá příroda_Zvířata v zimě Autor: Mgr. Marie Pížová
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Krmítko z kartonu od mléka
Pří_083_Rozmanitost přírody_Brouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Savci – Poznáš kdo jsem? Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Pří_059_Rozmanitost přírody – Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
Lesní plody Pří_040_Rozmanitost přírody_Lesní plody Autor: Mgr. Jana Koutná Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Živočichové žijící v lese – doplňování, poznávání
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Zima je čas odpočinku, zastavení a klidu.
autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_08_PRVOUKA_ZVĚŘ V ZIMĚ
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_17_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_III.Vu_ZVÍŘATA.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Ekosystém les Živočichové
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ptáci Radka Smetanová VY_32_ INOVACE_ ptaci_10
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
LES VY_32_INOVACE_08_les Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZVÍŘATA V ZIMĚ Některé živočichy můžeme vidět ve volné přírodě i v zimě. Tito živočichové si dokážou udržet stálou tělní teplotu, i když je venku zima.
Transkript prezentace:

Volně žijící živočichové v zimě Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Volně žijící živočichové v zimě Pří_050_Rozmanitost přírody_Volně žijící živočichové v zimě Autor: Mgr. Emilie Elšíková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro upevňování a rozšiřování daného učiva. Je určen pro předmět přírodověda a ročník čtvrtý. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici:Mgr. Věra Štiková, Přírodověda 4. Brno: NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2003. ISBN 80-7289-052-2.

Je zima. Potoky jsou zamrzlé, Ahoj, Je zima. Potoky jsou zamrzlé, mrzne až praští. Copak dělají zvířátka?

zimní slunovrat 21. prosince prosinec, leden, únor Kdy začíná zima? Ahoj, Ahoj, Kdy začíná zima? Jak se tomuto dni říká? 21. prosince zimní slunovrat Ahoj, Ahoj, Co to znamená? Jaké jsou zimní měsíce? Je nejdelší noc a nejkratší den. prosinec, leden, únor

podle stop ve sněhu savci, ptáci lidské u krmelce Ahoj, Ahoj, Určitě chodíte v zimě na procházky. Jak poznáte, že všechna zvířátka nespí? Od kterých skupin zvířat můžeme stopy vidět? podle stop ve sněhu savci, ptáci Ahoj, Ahoj, V lese můžeme vidět i jiné stopy. Čí? A kde je můžeme vidět? lidské u krmelce Řešení-postupné kliknutí.

Nejdříve vám povím něco o přezimování zvířátek. Ahoj, Ahoj, Přezimují všechna stejně? Nejdříve vám povím něco o přezimování zvířátek. ne Ahoj, Ahoj, Proč? Správně. Tomu se říká pasivní přezimování. Co to znamená? protože některá zvířátka spí Řešení-postupné kliknutí.

Pasivní přezimování tzv. pravý spánek = živočichové, kteří spí, neopouštějí svá obydlí (např. ježek, svišť,..) - v průběhu léta si vytvoří tukovou zásobu, která dosahuje až čtvrtinu hmotnosti těla, ze které v průběhu zimy čerpají potřebné živiny - tělní teplota klesá v rozmezí 0,2 – 5°C, klesá dechová frekvence a tep tzv. zimní klid = např. medvěd, jezevec,.. - teplota těla klesá nepatrně a často se budí - na zimu se dělají důkladné zásoby, ze kterých čerpají Řešení-postupné kliknutí.

Aktivní přezimování na zimu musí mít zvláštní srst nebo peří zvířata zůstávají ve svých domovech a tráví zimu aktivně pro přežití musí mít dostatek potravy, kterou celou zimu hledají lesníci v zimě zvěř přikrmují a upravují cesty ke krmelcům Řešení-postupné kliknutí.

Které volně žijící živočichy můžeme v zimě spatřit? Ahoj, Které volně žijící živočichy můžeme v zimě spatřit? jsou to teplokrevní živočichové jsou schopni si udržet stálou tělní teplotu patří mezi ně: stálí ptáci býložraví savci (někteří) masožravé šelmy (některé) Řešení-postupné kliknutí.

v zimě se živí zbytky trávy, okusováním větviček stromů Ahoj, srnec obecný Pozoruj stopy savců. Uhádneš některé? v zimě se živí zbytky trávy, okusováním větviček stromů podle sudého počtu kopyt patří mezi sudokopytníky barva srsti v zimě je hnědě šedá – splývá s prostředím, je hustší – chrání před chladem srnec i jelen na zimu shazují paroží v zimě přikrmován v období silných mrazů zalehnou do houštiny, kde jsou chráněni před větrem a sněhem je to lovná zvěř jelen evropský Řešení-postupné kliknutí.

stopa se podobá stopě psa v zimě loví drobné živočichy, liška obecná kuna lesní stopa se podobá stopě psa v zimě loví drobné živočichy, většinou nemocné prase divoké zajíc polní Řešení-postupné kliknutí.

koroptev polní vrána černá bažant vrabec Řešení-postupné kliknutí.

myslivci a lesníci. Nosí jim do krmelců nějaké dobroty. Ahoj, O zvěř v zimě se starají myslivci a lesníci. Nosí jim do krmelců nějaké dobroty. kamenná sůl Řešení-postupné kliknutí.

zahradě krmítko? Určitě. Je důležité ptákům v zimně Ahoj, Ahoj, Máte na balkoně nebo zahradě krmítko? Určitě. Je důležité ptákům v zimně pomáhat přikrmováním. Co dáváme do krmítka? semínka rostlin – nejlépe olejnatá lůj semena slunečnice, rozinky Řešení-postupné kliknutí.

Které ptáčky můžeme vidět u krmítka? Poznáš některé? Ahoj, Které ptáčky můžeme vidět u krmítka? Poznáš některé? sýkora koňadra vrabec obecný čížek lesní kos černý stehlík obecný hýl obecný pěnkava obecná Řešení se zobrazí kliknutím na obrázek.

„pamlsků“ vyrobit sami? Ahoj, Víte, že můžete krmítko „pamlsků“ vyrobit sami? Já vám poradím. Potřeby a pomůcky: menší hliněný květináč provázek na uvázání malý klacík malý rendlík tuk na vaření ovesné vločky slunečnicová semínka ptačí zob Postup: Otvorem v květináči protáhneme provázek (květináč dnem vzhůru) tak, že na jeden konec přivážeme klacík, na kterém květináč bude „ležet“ a druhým koncem pak přivážeme na větev v zahradě. Otvor zacpeme např. kůrkou chleba. V rendlíku rozehřejeme tuk. Do květináče nasypeme vrstvu semínek, zalijeme tukem, necháme trošku ztuhnout (ne moc) a zase opakujeme. Vrstva semínek, tuk - tak dlouho, až bude květináč plný. Necháme dostatečně ztuhnout a pověsíme v zahradě na strom. ptáčci budou rádi. Řešení-postupné kliknutí.

Jsou to ryby, obojživelníci Ahoj, Jak přezimují ostatní živočichové? Jsou to ryby, obojživelníci a plazi. nazýváme je studenokrevní živočichové přečkávají zimu ukryti ve skrýších nepohybují se, nepřijímají potravu RYBY: zimu přečkávají ve větších hloubkách, kde voda nezamrzá. Pokud hladina zamrzne, musí se vysekat díry na přívod kyslíku. Řešení-postupné kliknutí.

PLAZI: půda pod kameny, pukliny skal, pod pařezy. OBOJŽIVELNÍCI: někteří přezimují v bahně na dně vody, jiní v úkrytech na souši. skokan skřehotavý ropucha obecná PLAZI: půda pod kameny, pukliny skal, pod pařezy. Jsou ve stavu strnulosti,nepřijímají potravu. ještěrka obecná užovka Řešení-postupné kliknutí.

Zimu přečkají pouze vajíčka, larvy nebo kukly. HMYZ: skuliny kůry stromů, štěrbiny skal, dutiny v půdě, půdy nebo sklepy domů. Zimu přečkají pouze vajíčka, larvy nebo kukly. roháč babočka paví oko komár moucha SAVCI: schouleni do klubíčka ve skrýši z trávy a listí v jeskyních netopýr ježek západní hlasy zvířat na: www.rozhlas.cz/hlas Řešení-postupné kliknutí.

Zapamatovali jste si stopy? prase divoké srnec obecný bažant liška obecná vrabec Řešení- kliknutí na stopu.

Zdroje Klipart:office.microsoft.com Anime Boy clip art. Www.Clker.com [online]. 2007 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://www.clker.com/clipart-15359.html Stopy zvířat, živočichů. Předškoláci [online]. 5.2.2010 [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://www.predskolaci.cz/?p=9322 Soubor:Martes martes crop.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Martes_martes_crop.jpg Soubor:Corvus corone 1 (Marek Szczepanek).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Corvus_corone_1_(Marek_Szczepanek).jpg Soubor:Perdix perdix (Marek Szczepanek).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Perdix_perdix_(Marek_Szczepanek).jpg Soubor:Krmelec.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Krmelec.jpg Soubor:Round bale 3066.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Round_bale_3066.jpg Soubor:Carduelis carduelis (Lukasz Lukasik).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Carduelis_carduelis_(Lukasz_Lukasik).jpg

Soubor:Carduelis carduelis (Lukasz Lukasik). jpg Soubor:Carduelis carduelis (Lukasz Lukasik).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Carduelis_carduelis_(Lukasz_Lukasik).jpg Soubor:PyrrhulaPyrrhulaAutumn.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PyrrhulaPyrrhulaAutumn.jpg Soubor:Carduelis spinus 2 tom (Marek Szczepanek).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Carduelis_spinus_2_tom_(Marek_Szczepanek).jpg Soubor:Fringilla coelebs chaffinch male edit2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fringilla_coelebs_chaffinch_male_edit2.jpg Soubor:Turdus merula 050529.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Turdus_merula_050529.jpg Soubor:Lacerta agilis 1 (Marek Szczepanek).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lacerta_agilis_1_(Marek_Szczepanek).jpg Soubor:Erinaceus europaeus LC0119.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Erinaceus_europaeus_LC0119.jpg Soubor:Big-eared-townsend-fledermaus.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Big-eared-townsend-fledermaus.jpg