Vývoj zemědělství Historie, úvod. Vývoj zemědělství Historie, úvod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od lovců k zemědělcům NEOLITICKÁ REVOLUCE.
Advertisements

Pravěk Mladší doba kamenná
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Indie leží v jižní Asii Tichý Oceán Tichý Oceán Tichý Oceán
Mladší doba kamenná - neolit
Název Zemědělství – rostlinná výroba Předmět, ročník
Neolit ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
Jižní Asie Přibližná mapa Jižní Asie.
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Co všechno lidé potřebují k přežití?
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
Zemědělství.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZEMĚDĚLSTVÍ AFRIKY.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Zemědělství Jižní Ameriky
Užitkové rostliny.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Polní plodiny Filip Bordovský.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Kulturní rostliny, pojmy
Centra původu kulturních rostlin
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY I
Východní Afrika SP: Vypiš jaký leží stát pod určitým číslem
Mgr. Věra Vasiljevičová
Světové hospodářství Vývoj společnosti: Agrární (zemědělská) – industriální (průmyslová – vědecko-technická revoluce) – postindustriální (informační –
Subtropický pás.
Historie zemědělství základem byla tzv. neolitická revoluce (7000 př. n. l.) – člověk přechází z neorganizovaného sběračství na organizovanou zemědělskou.
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Šíření zemědělství. První šíření zemědělství Zemědělství vzniklo v regionu JV Asie. Odtud se banány, rýže, taro a brambory rozšířily do Číny a Japonska.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Mexiko.
VY_32_INOVACE_ Subtropické pásmo Autor Mgr. Renáta Hořejšková
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
INDIE (Indická republika)
Hospodářské plodiny.
Zemědělci v době kamenné
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Úvodní cvičení.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_JIŽNÍ ASIE
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
zpracovaný v rámci projektu
Hospodářské rostliny Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_10_Ekosystémy.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Autor: Mgr. Eva Procházková
Austrálie a Oceánie - hospodářství
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Vývoj zemědělství Historie, úvod. Vývoj zemědělství Historie, úvod.
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
REGIONY AFRIKY.
VY_32_INOVACE_142_Státy jižní Asie
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Transkript prezentace:

Vývoj zemědělství Historie, úvod

Zemědělství nejrozšířenější a spolu s dopravou nejstarší formou hospodářské činnosti člověka zemědělství, které již systematicky využívá přírodních sil a zdrojů a používá nástroje na obdělávání půdy vzniklo pravděpodobně v oblasti JV Asie a odtud se šířilo dále tomu předcházela obživa sběrem a lovem

Sběr a lov Sběrné hospodářství nejnižší stupeň hospodářské činnosti sběr, bez nástrojů bez obnovy zdrojů úplná závislost na přírodě Lov vyšší stupeň organizace a materiální kultury nástroje – zbraně

Neolitická revoluce v období neolitu – rozvoj zemědělství cca 12 000 let (15 – 3 tis. př. n. l.) – vypěstovány hlavní kulturní rostliny a domestikována domácí zvířata končí lov a začíná obdělávání půdy = neolitická revoluce neolit u nás asi před 6 a 7 tis. lety tvorba umělých společenstev rostlin a živočichů nadprodukce – rozvoj společnosti a ostatních hospodářských činností (obchod, řemesla atd.)

C. O. Sauer ne z nedostatku potravy - není čas na experimenty ohniska zdomácnělých rostlin a zvířat – na místech velké diferenciace (dostatek genů) + klimatická a terénní různorodost nejstarší zemědělství – pahorkatiny, úpatí hor x povodně obdělávaná území – původně zalesněná vynálezci zemědělství museli získat určité vědomosti, které jim umožnily experimenty tvůrci zemědělství – usedlí obyvatelé

Centra domestikace a zemědělství pravlast kulturních rostlin – oblasti jejich divoce rostoucích předků dnes x N. I. Vavilov mnoho expedic pravlast jednotlivých druhů – místa největší rozmanitosti daného druhu 6 hlavních geocenter dnešních kulturních plodin

Geocentra kulturních plodin podle Vavilova JZ Asie S Indie, Afganistan, Irán, Malá Asie těžiště – horské svahy mezi Hindukušem a Himalájemi některé druhy pšenice, žita, lnu, hrachu, fazole, čočky, karotky, višní, meruněk, broskví a vinné révy Indie rýže, cukrová třtina, bavlna, tropické ovoce (mangovník, banánovník) V Asie S Čína, Korea, Japonsko sója, proso, některé druhy ječmene, olejnatých rostlin a ovoce (mandarinka, pomeranč atd.)

Geocentra kulturních plodin podle Vavilova Středomořský region olivy, fíky, některé druhy ovsa a luštěnin (hrách, fazole, čočka), cukrová řepa, chmel SVAfrika káva. sezam, banánovník habešský, některé druhy pšenice, ovsa, ječmene a fazole Nový svět J Mexiko: kukuřice, batáty, kakaovník, agáve, sisal, rajče, paprika, tykev, tabák selský, některé druhy fazolí, bavlníku Jižní Amerika: tykev obrovská, tabák virginský, melounovník, maniok, podzemnice olejná, kaučukovník, ananas

Vznik zemědělství C. O. Sauer: lidé, kteří zvládli zemědělství jako první na březích řek a jezer s teplým klimatem, diferencovaným georeliéfem rybaření a sběr lesních plodů voda – komunikace (nové myšlenky) oblast původního zemědělství – JV Asie

Kopaničářská kultura s vegetativním rozmnožováním rostlin a její domácí zvířata nejstarší systém stabilizovaného zemědělství z JV Asie JV Asie – nejstarší centrum technik sázení, výběru a křížení rostlin vegetativním rozmnožováním vegetativní rozmnožování – možnost selekce požadovaných jedinců (kříženců) vazba na půdu, ale po odchod po jejím vyčerpání bez orby

Kopaničářská kultura s vegetativním rozmnožováním rostlin a její domácí zvířata rostliny vegetativně se rozmnožující z JV Asie babány, jamy, palma ságová, cukrová třtina, chlebovník, citrusové ovoce apod. + ryby a měkkýši rostliny – více funkcí matriarchální společnost zvířata: prase, husa, kačena, slepice, pes