Nanotechnologie v medicíně (nanomedicína)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh a zdůvodnění změny loga ŠSČR Současné logo je zastaralé. Od dob jeho navržení se změnily média: z papíru se přešlo na počítače, z počítačů se postupně.
Advertisements

Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
KCH/NANTM.
ZŠ Liberec, ul. 5. května B.R.A.I.N. team.
Vypracoval: Ladislav Navrátil, EI-4 Umělá inteligence Zaměření Expertní systémy.
Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Centers Dating 2012 Moderátor: Pavlína Hajnová. Diskuze rezidenčních developerů Dušan Kunovský, Central Group Štěpán Havlas, Finep Martin Svoboda, JRD.
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Kinetika chemických reakcí
Systémy pro podporu managementu 2
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
FYZIOLOGIE BUŇKY PŘÍJEM A VÝDEJ LÁTEK.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Resort obrany Ideální prostředí pro outsourcing. Objektivní podmínky Profesionalizace armády –Specializace příslušníků ozbrojených sil –Zvýšené nároky.
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Modifikace a šíření dokumentu podléhá licenci GNU ( ∞ Arnošt Bělohlávek ∞ Jan Smrčina ∞ Vít Humpál ∞ Školitel: Bc. Radek Šmakal Vypracováno.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Tvorba variant technologických pracoviš ť ve tvá ř ení a jejich ekonomické hodnocení Historický vývoj produktivity práce ve tváření: A) Mechanizace Systémy.
U MĚLÁ INTELIGENCE Lucie Ježková O3.B. C O TO VLASTNĚ JE ? Obor informatiky, který se zabývá vytvářením strojů, které se dokážou „inteligentně chovat“
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Jaderná energie.
a její využití v medicíně 2006
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Hardware osobních počítačů
Artificial muscles. V dohledné době se stanou skutečností umělé svaly se silou a rychlostí člověka V minulosti již bylo zkonstruováno mnoho přístrojů,
Norbert Wiener Zakladatel kybernetiky
Nanotechnologie Nanomedicína
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
Co vše popisuje HL7 V3? -Všechno. -datový model (RIM - třídy, pravidla odvození) -vocabulary (seznam přípustných hodnot) -pravidla.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Plazmová koule Jana Filipská Filip Křížek Adam Letkovský.
Projekt osvětlovací soustavy Zásady zpracování. 1. Detailní popis využití vybraného prostoru Zvolení alespoň 5 různých prostor z hlediska vykonávaných.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?
Nanotechnologie, které už dnes mění náš svět Mgr. Jakub Navařík, Ph.D RCPTM, Přírodovědecká fakulta UP.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_18_Porod Autor Mgr. Tereza Pasecká.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
© 3M All Rights Reserved. Profesionální mikroprojektor firmy 3M™ Řešení pro vizuální komunikaci.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Logistika živých sladkovodních ryb
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
stavba atomu – historie 1
Základní pojmy v automatizační technice
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
KCH/NANTM.
ČLOVĚK A JEHO VNITŘNÍ ÚSTROJÍ
Poruchy krystalové mříže
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Tepelné motory - proudové a raketové motory
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Příjem a výdej látek v eukaryotních buňkách
Transkript prezentace:

Nanotechnologie v medicíně (nanomedicína) 1) Nanoprůkopníci a nanohistorie 2) Co je to nanomedicína? 3) Využití nanotechnologie v medicíně 4) Nejbližší vývoj a budoucnost

Nanoprůkopníci a nanohistorie 50. léta – Richard Feynman Nastínil vizi nanotechnologie Poukázal na schopnost přírody pracovat na úrovni atomů a molekul „Jestliže to zvládne příroda, proč ne my?“ Richard Feynman

Nanoprůkopníci a nanohistorie 80. léta – K. Eric Drexler Následovník Feynmana Kniha Stroje stvoření – nástup éry nanotechnologie Popisuje svět nanorobotů K. Eric Drexler

Nanoprůkopníci a nanohistorie 90. léta – Rozvoj oblasti nanotech. Manipulace s atomy (SPM) Výroba nanomechanismů Zřejmá budoucnost nanotechnologie IBM xenon logo

Co je to nanomedicína? Co je to nanomedicína? - Údržba lidského těla na bázi atomů. Lidské tělo obsahuje 7x1027 atomů - Veškerá činnost v těle probíhá na úrovni atomů. Drexlerův návrh nanorobota (asembler)

Co je to nanomedicína?

Využití nanotechnologie v medicíně Využití nanotech. v těle v podobě nanomechanismů a nanostrojů Nanomechanismy - Miniaturní mechanismy, umožňující např. přepravu a třídění atomů Nanostroje - Miniaturní roboti, určení k ochraně, opravě a vylepšování lidského těla

Nanomechanismy Mechanismus na třídění molekul Přeprava proti spádu koncentrace částic Selektivní výběr částice -> přenesení -> násilné uvolnění Model navržen asi ze 105 atomů (včetně hnacího systému)

Nanomechanismy Mechanismus na třídění molekul Kaskádní verze Ošetření přepravení nežádoucích částic

Nanomechanismy Dopravní pásy Mechanismus určený k přepravě částic z jednoho zásobníku do druhého

Nanostroje Mozkem molekul. počítač – mechanický princip <= menší nároky na prostor, nepořebuje chlazení, nižší spotřeba en., dostatečně rychlý (50ps). Ovládání – jednosměrná akustická komunikace (různé frekv.) Paměť – dva programy -> specializace a autoreprodukce Manipulátor – slouží k vykonávání práce a ke komunikaci s ostatními stroji (může mít i více manipulátorů)

Nanostroje Zásobování – 2 varianty – 1) Robot si bere materiál a energii z molekul kolem něj (větší nároky na „inteligenci“) 2) Potřebné látky jsou do těla injektovány (jednodušší z hlediska nároků na robota) Reprodukce – z důvodu vývoje (nanoboti by sami dokázali stavět své kopie, avšak každá další generace by byla menší, než ta předchozí - vývoj)

Nanostroje Konkrétní využití nanobotů Např. ničení škodlivých a nežádoucích buněk Cirkulace tělem a napadání pouze míst zapsaných v paměti (určování pozice pomocí akust. signálů) Možnost přeprogramovatelnosti (také pomocí akust. sign.)

Nejbližší vývoj a budoucnost Vývoj zatím ve fázi modelů, nápadů a teorií Zatím vytvořené nanomechanismy jsou velice neúčinné => je třeba ještě dlouhý vývoj Etické problémy <= slučování člověka se stroji Rizika – „zdivočelí“ nanoboti, nanozbraně (nanoboti naprogramovaní k ničení zdravých buněk), atd…

A takhle nějak by to mohlo vypadat ;-)