Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE-SOSOTR-KC-Ek/1-EK-2/20 Název DUM Ubytovací zařízení Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Ekonomika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika a členění cestovního ruchu. Výukový materiál lze použít při vyučování dané látky a zároveň může sloužit při samostudiu. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Ubytovací zařízení, rozdělení ubytovacího zařízení, administrativní část ubytovacího zařízení Datum 21. 5. 2013
Ubytovací zařízení Náplň výuky Charakteristika ubytovací zařízení Rozdělení ubytovacího zařízení Charakteristika jednotlivých zařízení Administrativní část ubytovacího zařízení
Ubytovací zařízení – charakteristika S trvalým rozvojem domácího a zahraničního cestovního ruchu roste význam a důležitost komplexu služeb poskytovaných jeho účastníkům. Vedle stravovací a společensko-zábavní služby patří k nejvýznamnější a nejnáročnější ubytovací služby. Ubytovací služba je založena na komerčním základě. Podle charakteru, rozsahu a úrovně poskytovaných služeb rozlišujeme různé druhy ubytovacích zařízení. Obr. 1
Rozdělení ubytovacích zařízení Rozdělujeme podle typu ubytovacích služeb a dělíme je na kategorie. Podle vybavení a rozsahu a úrovně poskytovaných služeb je zařazujeme do tříd. Třídy označujeme hvězdičkami. Toto označení je mezinárodní. Obr. 2
Patří sem: Hotel – ubytovací zařízení, které má nejméně deset pokojů. Jednotlivé pokoje jsou vybaveny jedním, maximálně třemi lůžky. V rámci hotelu musí být zřízeno odbytové středisko s možností celodenní stravy. Hotel garni – obdobné jako hotel, nezajišťuje však celodenní stravu. Motel – ubytovací zařízení pro motoristy, počet parkovacích míst musí odpovídat počtu pokojů. Botel – poskytuje ubytovací, stravovací a společensko-zábavní služby na trvale zakotvené lodi. Ubytovací hostinec – jen pro méně náročné hosty. V jedné místnosti nesmí být ale více než čtyři lůžka. Turistická ubytovna – v pokoji může být šest až dvanáct lůžek. Slouží k ubytování turistů. Autokempink – ubytovací zařízení pro přechodné ubytování motoristů. Může být doplněno i sruby. Veřejné tábořiště – vyhrazený prostor pro postavení vlastních stanů nebo jiných ubytovacích prostředků.
Vnitřní část: Ubytovací část se dělí na lůžkovou část a recepční. Do recepční části patří: recepce směnárna hotelová vrátnice rezervační část sekretářské služby Obr. 3
domovní kniha – zapisují se do ní údaje o hostovi Základní administrativu hotelu zabezpečuje recepce a rezervační oddělení. Vede se zde: domovní kniha – zapisují se do ní údaje o hostovi denní list – barevně jsou zde vedeni hosté, kteří jsou ubytováni, kteří odjíždí a kteří nastupují pokladní deník – podklad pro sledování hotovosti na recepci kniha buzení – napojena na PC budí automaticky rezervační kniha objednávek pokladní deník Obr. 4
Kontrolní otázky Jaká je funkce ubytovacích služeb? Charakterizuj jednotlivé ubytovací zařízení. V čem se liší hotel a hotel garni? Jaká je kapacita hotelu? K čemu slouží domovní kniha? Obr. 5
Seznam obrázků: Obr. 1: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00439536.jpg Obr. 2: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00423029.jpg Obr. 3: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00431745.jpg Obr. 4: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00422385.jpg Obr. 5: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00439536.jpg
Seznam použité literatury: [1] ing. Josef Mach, CSc., Ekonomika pro střední odborná učiliště, Praha, nakladatelství FORTUNA, 2000, ISBN 80-7168-728-6
Děkuji za pozornost