CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ
Advertisements

NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
Názvosloví halogenidů
Názvosloví halogenidů
HALOGENIDY.
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Názvosloví halogenidů
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Anorganické sloučeniny - úvod
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Názvosloví binárních sloučenin
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
Brom a jod Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Názvosloví Halogenidů. Halogenidy (X -I ) -1 Jsou to dvouprvkové sloučeniny halogenů (F,Cl, Br,I) s jinými prvky. Oxidační číslo atomu halogenu je -I.
Jak se tvoří názvy halogenidů
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ledek Pyrit Vápenec Dusičnany Soli kyselin Kuchyňská sůl Sírany
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Názvosloví halogenidů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku ZŠ. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Chemické názvosloví. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, 772 00 Olomouc: PRODOS, 1999. ISBN 80-7230-027-X.

Reakce hořčíku s kyselinou chlorovodíkovou: Název kuchyňská sůl odpovídá jejímu používání odedávna. Chemici však tuto látku nazývají chlorid sodný NaCl. Reakce hořčíku s kyselinou chlorovodíkovou: Do zkumavky s kyselinou chlorovodíkovou vložíme asi 1,5 cm hořčíkové pásky. Pozorování: Hořčík s kyselinou chlorovodíkovou bouřlivě reaguje, z kapalné směsi unikají bublinky plynu (vodíku). Po skončení reakce odebereme vzorek roztoku a odpaříme na sklíčku nad plamenem kahanu. Závěr: Zůstává bílý odparek – chlorid hořečnatý. MgCl2

Víme, že vzniklé látky mají chemický název i vzorec Víme, že vzniklé látky mají chemický název i vzorec. Vzorce si můžeme pamatovat také, ale lepší je nalézt určitá pravidla pro čtení a psaní vzorců chemických látek. Abychom vůbec pochopili, jak se vzorce anorganických sloučenin tvoří, musíme znát pojem oxidační číslo. Z oxidačních čísel vychází české názvosloví anorganických sloučenin.

Chloridy, podobně jako fluoridy, bromidy a jodidy patří mezi dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými prvky. Obecně je nazýváme halogenidy. Jejich název se skládá z podstatného a přídavného jména (v tomto pořadí). Podstatné jméno je vytvořeno z názvu halogenu s příponou –id. Přídavná jména (sodný, hořečnatý) mají různé koncovky(-ný, -natý,…). Stejné koncovky mají jen ty halogenidy, které mají stejný poměr počtu atomů sloučených prvků.

Všechny halogeny mají v halogenidech, jak lze snadno dokázat, oxidační číslo –I. Oxidační čísla atomů prvků sloučených s halogenem mají kladné hodnoty, a to od I do VIII. Každému číslu je přiřazena podle českého názvosloví koncovka přídavného jména.

Jedna z nich je mechanická, osvojit si slučovací poměry prvku s kyslíkem v závislosti na jeho oxidačním čísle. oxidační číslo koncovka slučovací poměr prvku a kyslíku -ný 2:1 -natý 1:1 -itý 2:3 -ičitý 1:2 -ičitý/-ečný 2:5 -ový 1:3 -istý 2:7 -ičelý 1:4 Za povšimnutí stojí, že koncovka přídavného jména v názvu halogenidu odpovídá počtu atomů halogenu v halogenidu.

Příklady odvození s použitím pravidel pro oxidační čísla: Chlorid sodný NaI Cl-I vzorec: NaCl Jodid měďnatý CuII I-I vzorec: CuI2 Bromid hlinitý AlIII Br-I vzorec: AlBr3 Fluorid křemičitý SiIV F-I vzorec: SiF4 Ověření platnosti pravidla o součtu oxidačních čísel atomů ve vzorci sloučeniny: SiF4 SiIV F-I 1 x (IV) + 4 x (-I) = 4 + (-4) = 0 CuI2 CuII I-I 1 x (II) + 2 x (-I) = 2 + (-2) = 0

České chemické názvosloví patří k nejdokonalejším na světě. Významnou měrou se o ně zasloužil český chemik Emil Votoček (1872 – 1950), rodák z Hostinného nad Labem.

Úkoly: 1. Jak vyznačíme oxidační číslo prvku? 2. Kterými pravidly se řídí určovaní oxidačních čísel? 3. Jak nazýváme dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými prvky?

Odpověď na otázku č. 1: Oxidační číslo prvku se značí v horním pravém indexu nad prvkem. Ke značení se používají výhradně římská čísla

Odpovědˇ na otázku č.2 Všechny halogeny mají v halogenidech oxidační číslo –I. Oxidační čísla atomů prvků sloučených s halogenem mají kladné hodnoty, a to od I do VIII. Každému číslu je přiřazena podle českého názvosloví koncovka přídavného jména (I.-ný,II.-natý,III.-itý,IV.-ičitý,V.-ečný,ičný, VI.-ový, VII. – istý, VIII.-ičelý) Určování oxidačních čísel řídí pravidly chemického názvosloví. Autorem českého chemického názvosloví je Emil Votoček

HALOGENIDY Odpověď na otázku č.3: Dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými prvky se nazývají HALOGENIDY

Použité zdroje Chlorid sodný. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 11. 10. 2007, 16:37 [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chlorid_sodn%C3%BD.JPG Nuvola apps edu science. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 8. 9. 2005, 16:11 [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nuvola_apps_edu_science.png Laboratorium. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 27. 3. 2007, 18:32 [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Laboratorium.jpg