Www.molecular.cz/~zdanska/TMF045 str. 1 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Vlastní řešení Hamiltoniánu s komplexní energií metoda komplexního škálování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza signálů - cvičení
Advertisements

Matematická analýza Lineární algebra Diferenciální rovnice
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
Limita funkce. Koncentrace 137Cs v odpadním kanálu jaderné elektrárny se v časovém intervalu (t1, t2) řídí rovnicí c (t) = c0e -(t-t0). V čase t1 dojde.
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Lineární algebra.
5.1 Vlnová funkce 5 Úvod do kvantové mechaniky 5.2 Operátory
Soustava částic a tuhé těleso
Hendrik Antoon Lorentz
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
vlastnost elementárních částic
Str. 1 TMF045 letní semestr 2006 X Klasická-kvantová korespondence ve fázovém prostoru lekce (X)
Základy vlnové mechaniky - vlnění
TMF045 letní semestr 2005/2006 II Časová propagace vlnové funkce na mřížce I. (práce s momentovou reprezentací) (Lekce II)
Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08
MATEMATIKA I.
Lineární zobrazení Definice 46.
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Jiný pohled - práce a energie
VII. Neutronová interferometrie II. cvičení KOTLÁŘSKÁ 7. DUBNA 2010 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Matice.
Str. 1 TMF045 letní semestr 2006 IV Časová propagace vlnové funkce na mřížce III. (propagační metody) (Lekce IV)
ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF.
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev KOTLÁŘSKÁ 23.DUBNA 2008 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Jak vyučovat kvantové mechanice?
RF 4.1. Elementární difúzní teorie Elementární difúzní teorie je asymptotickým přiblížením jednorychlostní transportní teorie. Platí: v oblastech dostatečně.
Lineární zobrazení.
BARYONOVÉ REZONANCE a další 1. Zachování I I=3/2 K je konstanta 2.
Elektron v periodickém potenciálovém poli - 1D
Str. 1 TMF045 letní semestr 2006 III Časová propagace vlnové funkce na mřížce II. (propagační metody) (Lekce III)
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Teorém E. Noetherové v teorii pole
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Stabilita diskrétního regulačního obvodu
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Str. 1 TMF045 letní semestr 2006 IX Vlnová funkce jako pravděpodobnost ve fázovém prostoru lekce (IX - XI)
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
© Institut biostatistiky a analýz ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁL Ů FREKVENČNÍ SPEKTRUM SPOJITÝCH SIGNÁLŮ.
Čísla Množiny a podmnožiny čísel Přirozená čísla Nula Celá čísla
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev cvičení
Str. 1 TMF045 letní semestr 2006 V Časová propagace vlnové funkce na mřížce IV. - metoda (t,t’) pro časově závislý Hamiltonián - odchozí okrajová podmínka:
Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – Galerkinova metoda
Základy kvantové mechaniky
6.1. Fermiho teorie stárnutí
SGEO2B Témata závěrečných prací. Ukázka.. Formální stránka práce Titulní strana: škola, název práce, autor, datum Písmo vel. 12, řádkování 1,5 Okraje:
IV. KVAZISTACIONÁRNÍ STAVY a RELACE E.t   TUNELOVÁNÍ Z RESONANČNÍCH STAVŮ (-ROZPAD)
KVAZISTACIONÁRNÍ STAVY a RELACE  E.  t   WIGNER—WEISSKOPFŮV ROZPAD (Abstraktní Andersonův Hamiltonián) III.
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
VIII. Vibrace víceatomových molekul cvičení
5.4 Časově nezávislá Schrödingerova rovnice 5.5 Vlastnosti stacionární vlnové funkce 5.6 Řešení Schrödingerovy rovnice v jednoduchých případech Fyzika.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Fergusonova kubika a spline křivky
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
1 Lineární (vektorová) algebra
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
změna tíhové potenciální energie = − práce tíhové síly
V. KVAZISTACIONÁRNÍ STAVY a RELACE E.t   TUNELOVÁNÍ Z RESONANČNÍCH STAVŮ (GREENOVY FUNKCE)
Grafy kvadratických funkcí
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

str. 1 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Vlastní řešení Hamiltoniánu s komplexní energií metoda komplexního škálování rozptylové stavy s komplexní energií (Lekce VI a VII)

str. 2 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování –zde uvádíme některé poznámky vedle výkladu k semináři (viz TMF045_6b ) –komplexní škálování (CS) – poprvé použil Hartree, potom Balslev, Combes,Simon (70. léta) –doporučená lit. - reviews: Reinhardt, Moiseyev operátor komplexního škálování –pro spojité funkce platí: –důkaz: napíšeme S pomocí operátoru hybnosti, abychom potom mohli využít známých komutačních relací:

str. 3 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování – pokud je funkce spojitá a lze ji vyjádřit jako mocninný rozvoj, potom stačí dokázat: – napíšeme exponenciálu S jako řadu: – dále změníme „ozávorkování“ – a znovu dáme dohromady exponenciálu (nyní s opačným pořadím x a p)

str. 4 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování – využijeme známé komutační relace x a p – výše získaná rovnice lze užít rekurzívně, takže – jelikož aplikace S na 1 dává 1, důkaz je hotov operátor S působí na funkce v p- reprezentaci takto: Příklad: Dokažte!

str. 5 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování transformace stacionární Schrödingerovy rovnice – je třeba si uvědomit, že Hamiltonián má obecně řešení v celé komplexní rovině energií. V hermitovské mechanice si klademe okrajovou podmínku, aby řešení byla kvadraticky integrovatelná (vázané stavy) nebo omezená (tj. nedivergující, rozptylové stavy). Taková řešení se nachází na reálné ose energie. – transformací komplexního škálování se nemění vlastní energie, ale transformují se vlnové funkce. Podmínku kvadratické integrovatelnosti či omezenosti nyní splňují jiná řešení v komplexní rovině, ležící na jiné křivce než je reálná osa.

str. 6 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování výsledkem transformace komplexního škálování je nehermitovský operátor energie na prostoru kvadraticky integrovatelných funkcí. S není unitární transformace, takže získáváme komplexní hodnoty E jako řešení H θ v kvadraticky integrovatelné bázi Důkaz: –ukážeme, že S + = e iθ S –s využitím x + =x a p + =p pro kv.int.fce...

str. 7 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování – z předchozího vyplývá toto pro hermitovsky sdružený transformovaný Hamiltonián: c.b.d.

str. 8 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování komplexně škálované operátory: – operátory, které komutují s x a jsou spojité (např. potenciál apod., pozor na nespojitost např. u kulombického potenciálu nebo u interpolačních polynomů.) – důkaz: – dokážeme pro operátor x – dokážeme pro operátor x n

str. 9 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování – platí-li pro mocniny x n, tak platí také pro spojité operátory o(x) – podobně ukážeme pro operátory komutující s p: – obecné spojité operátory o(x,p) – pro mocniny x n p m platí: – proto: – komplexně škálovaný Hamiltonián: Příklad: Dokažte!

str. 10 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování zobecněná definice skalárního součinu u nehermitovských funkcí – pravý vektor (rezonance) je řešením stacionární Schrödingerovy rovnice, případně řešením časově závislé Schrödingerovy rovnice pro t nekonečné – zavedeme skalární součin tak, aby jednotlivá řešení Schrödingerovy rovnice byla ortogonální: – z tohoto vyplývá, že levý vektor je řešením transponovaného Hamiltoniánu. – z definice střední hodnoty energie:

str. 11 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování – levou stranu lze zapsat také takto: – aby se levá a pravá strana rovnaly pak platí (s použitím požadavku ortogonality pravých a levých vektorů): – c.b.d. – pro speciální případ reálné energie dostáváme obvyklý skalární součin. Pro komplexní energie (jako u rezonancí) obvyklá definice levého vektoru pomocí komplexního sdružení neplatí: – pro reálné energie jsou funkce omezené, takže H + =H

str. 12 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování transformovaný levý vektor : – transformace Schröd. rov. pro levý vektor: str.7

str. 13 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování – z toho vyplývá, že transformované levé vektory jsou řešením transponovaného komplexně škálovaného Hamiltoniánu: levý vektor v x-reprezentaci – je roven odpovídajícímu pravému vektoru v x- reprezentaci, protože Hamiltonián je symetrická reálná matice v x-reprezentaci – rezonance jsou komplexní a neplatí zde tudíž běžný hermitovský skalární součin – srovnej případ reálných vázaných stavů

str. 14 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování fyzikální význam odlišné definice skalárního součinu u rezonancí – definice normy u rezonancí (integrovatelnost, pomocí transformace S či pomocí obálky) – význam: omezení integrace na zachycenou částici, odchozí částice se nezapočítá do normy – definice normy všech stavů v komplexní rovině (rozptylové stavy pro nenulové gamma se integrují podobně jako reálné rozptylové stavy na intervalu) – střední hodnoty veličin jsou nyní dobře definované (viz norma) – význam: – reálné: průměrné hodnoty fyzikálních veličin pro zachycenou část vlnové funkce – imaginární: měří úbytek částic v každém bodě fázového prostoru (v projekci do konjugované veličiny), vztah k principu neurčitosti E t

str. 15 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Metoda komplexního škálování konečná báze a komplexní variační princip – dE/dth = 0 – nutno měnit ještě další parametr výhody výpočtu rezonancí pro výpočet průřezů – Greenův operátor se napíše v bázi nehermitovských stavů – často lze zanedbat rotované kontinuum, které má vliv pouze na pozadí spektra, ale ne na rezonanční strukturu, která dominuje – získáme sumu přes diskrétní stavy