Úprava zařízení pro rázové zkoušky tahem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU
Advertisements

„Rovnoměrná struktura zrna + tvrdost po celém
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
ZKOUŠKA PEVNOSTI V TLAKU
Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař
Obruba P. Traumacentrum Ústí n.L. Stejskal L. IBM, Seattle Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 23. – , Ústí nad.
s dopravní infrastrukturou
TruTOPS BEND – ohýbání (ohraňování)
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti materiálů.
ZKOUŠKA PEVNOSTI VE SMYKU
ZKOUŠKA PEVNOSTI V KRUTU (TORZI)
Tato prezentace byla vytvořena
Zadání diplomové práce Návrh způsobu mechanického děrování textilních tkanin zastříknutých do plastových dílů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Části a mechanismy strojů 1
Marek Kovář Tomáš Peták Jiří Švancara Gymnázium Karla Sladkovského
přehled základních technologii zpracování kovů
KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ PÁSOVÉHO DOPRAVNÍKU.
Jiří Švancara Marek Kovář Tomáš Peták Gymnázium Karla Sladkovského
Tato prezentace byla vytvořena
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Integrovaná střední škola, Slaný
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Sklopný držák dýchacích
ZKOUŠKY TVRDOSTI - komplexní didaktické zpracování problému
Pružnost a pevnost Namáhání na ohyb 15
Petr Horník školitel: doc. Ing. Antonín Potěšil, CSc.
Prvek tělesa a vnitřní síly
ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Tato prezentace byla vytvořena
Mechanické vlastnosti dřeva
Tato prezentace byla vytvořena
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav napětí z hlediska podmínek použitelnosti, ·      mezní.
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
Technická mechanika Pružnost a pevnost Prostý smyk, Hookův zákon pro smyk, pevnostní a deformační rovnice, dovolené napětí ve smyku, stříhání materiálu.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Artificial muscles. V dohledné době se stanou skutečností umělé svaly se silou a rychlostí člověka V minulosti již bylo zkonstruováno mnoho přístrojů,
Tato prezentace byla vytvořena
Dita Matesová, David Lehký, Zbyněk Keršner
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a.
Zkoušky mechanických vlastností
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_UPEVŇOVACÍ PRVKY_Z2
TECHNOLOGIE OVÍJENÝCH SPOJŮ.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotacePříčiny.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zkoušení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.
Ozubené převody Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
Mechanické vlastnosti Důležité pro výpočet pevnosti, lze jimi číselně vyjádřit chování materiálu za působení vnějších sil. Zabývají se namáháním jako.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc. Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Osazování oken
Statické mechanické zkoušky pevnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_07-03
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_27-13
Zpracování plechu II Podstavec pod hrnec
Ruční obrábění plastu I
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Transkript prezentace:

Úprava zařízení pro rázové zkoušky tahem Vypracoval: Tomáš Kroupa Konzultant: Ing. Petr Hanus

Osnova Předmět a cíle Mechanické zkoušky Výroba koše Závěr Statické zkoušky Dynamické zkoušky Výroba koše Závěr

Předmět a cíle Předmětem práce bylo navázat výrobou koše na probíhající úpravy na Charpyho kladivu pro dynamické zkoušky v tahu. Cílem bylo navrhnout a zkonstruovat odchytový koš s těmito funkcemi: Zachytávat upevňovací čelist s utrženým vzorkem při zkoušce. Zkonstruovat bezpečný koš pro konání zkoušky.

Mechanické zkoušky Teoretická část Při těchto zkouškách se v materiálech vytváří určité napětí, které narůstá až do úplného porušení vzorku. Těmito zkouškami získáváme podklady pro ověření mechanických vlastností. Dělíme je na: Statické Dynamické

Statické zkoušky Teoretická část Tyto zkoušky poukazují na chování materiálů při působení stálých spojitých sil (při malé zatěžovací rychlosti bez rázů). Při těchto zkouškách sledujeme souvislost zatěžování a deformace materiálu.

Dynamické zkoušky Teoretická část Účelem dynamických zkoušek je zjištění vlastností materiálů při působení dynamických sil. Při dynamickém namáhání dochází často k porušení soudržnosti materiálu, i když zatěžující síla zdaleka nedosahuje velikosti síly odpovídající statické pevnosti.

Zkouška rázem v ohybu Teoretická část Hodnotí odezvu materiálů na rázové namáhání = Houževnatost materiálu Nejčastěji je používána zkouška podle Charpyho. Materiálovou charakteristikou určovanou při zkoušce rázem v ohybu je nárazová práce.

Stávající stav Charpyho kladiva Teoretická část Zásadní změny: Uchycení vzorků, Vyhodnocení dynamické zkoušky, Změna dynamické zkoušky v ohybu na dynamickou zkoušku v tahu.

Koncepce koše Praktická část Vzhled Požadavky na místo Volba materiálu Použitá technologie výroby koše Upevnění Bezpečnost

Konstrukční návrh 2D/3D Praktická část

Volba materiálu Praktická část Rám koše je tvořen ocelových profilů „L“ o rozměrech 20x20x3. Kompletní výplň koše je tvořena nerezovým perforovaným plechem.

Postup výroby Praktická část Nosnou částí koše je rám, který je tvořen profily "L" a je svařen dohromady. Úhly jsou seřezány do 45° a zbytek dopočítán, aby vše přesně pasovalo do sebe. Pro řezání byla použita pásová pila, která se dá nastavit na potřebný úhel. Podle technické dokumentace byly nařezané profily svařeny k sobě. Celý rám byl vyplněn perforovaným plechem, sestříhaným podle vnitřních rozměrů, a byl vsazen dovnitř.

Postup výroby Praktická část Ke svaření bylo využito svařovací metody MAG . Celý rám koše byl následně přebroušen a natřen speciálním nátěrem na kov.

Ukotvení koše Praktická část K rámu koše jsou přivařena dvě ocelová oka. Bylo využito samotného ukotvení koše, které je provedeno šrouby do země. Jelikož se jedná o šroubový spoj, kladivo a koš tvoří jeden pevný rozebíratelný celek.

Tvar koše Praktická část Pomocí programu Solid Works jsem odsimuloval pohyb kladiva, kde jsem zjistil jeho trajektorii pohybu, možné odchýlení zkušebního vzorku a všech zbylých částí. Jelikož se kladivo stále vyvíjí, bylo k potřebným rozměrům koše přidáno 30% jeho velikosti jako rezerva. Manipulace s košem je jednoduchá a nijak nepřekáží při detailním pozorování zkoušky.

Závěr Cílem práce bylo vytvořit odchytový koš na rázové zkoušky´v tahu na Charpyho kladivu. Po samotných zátěžových zkouškách bylo zjištěno že je koš ideální pro tyto zkoušky a zcela vyhovuje.

Děkuji za pozornost