Kyselost a zásaditost vodných roztoků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Kyselost a zásaditost látek
Kyseliny a zásady.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Příprava, vlastnosti, užití
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Příprava, vlastnosti, užití
Neutralizace Vznik solí
Neutralizace Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Protolytické reakce.
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Jak vznikají soli.
Kyselost a zásaditost roztoků
Jméno : Ing. Renata Šandová
Látkové množství, molární hmotnost
Bezkyslíkaté kyseliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Acidobazické indikátory
Názvosloví kyselin a hydroxidů
HYDROXIDY VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY.
Neutralizace.
PaedDr. Ivana Töpferová
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Indikátory Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Kyseliny a zásady Měření pH
Bezkyslíkaté kyseliny
Hydroxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Určení pH látek Co je to pH??? Hydroxid = zásadité Kyselina = kyselé Látka.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků pH. Kyselost - kyselina KYSELOST roztoku způsobují vodíkové kationty H + (přesněji oxoniové kationty H 3 O + ) Poznámka:
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
VY_52_INOVACE_31_MIKL_CH
Neutralizace Vznik solí
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Bezkyslíkaté kyseliny
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.13_pH Název: pH Číslo.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Název učebního materiálu
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
pH Kyselost nebo zásaditost roztoků
Transkript prezentace:

Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

a/ Jakou společnou vlastnost mají tyto potraviny? b/ Co tuto vlastnost Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Úkol 1: a/ Jakou společnou vlastnost mají tyto potraviny? b/ Co tuto vlastnost způsobuje?

Kontrola úkolu 1 a/ Společnou vlastností všech potravin na obrázcích je kyselost. b/ Kyselost způsobuje přítomnost kyselin.

H+ + H2O → H3O+ (→ oxoniový kation) Co způsobuje kyselost? Kyseliny se ve vodném roztoku štěpí (disociují) na kationty vodíku H+ a anionty kyseliny. HCl → H+ + Cl- H2SO4 → 2 H+ + SO42- Kation vodíku není ve vodném roztoku stabilní, reaguje s molekulou vody: H+ + H2O → H3O+ (→ oxoniový kation)

H+ + H2O → H3O+ (→ oxoniový kation) Co způsobuje kyselost? H+ + H2O → H3O+ (→ oxoniový kation) HCl + H2O → H3O+ + Cl- H2SO4 + 2 H2O → 2 H3O+ + SO42- Příčinou kyselosti vodných roztoků kyselin je zvýšené množství kationtů H3O+ . - H+ + H+ - 2 H+ + 2 H+

úkol 2 Napiš rovnici disociace kyseliny dusičné ve vodě. Kontrola: HNO3 + H2O → H3O+ + NO3-

Co způsobuje zásaditost? Hydroxidy se ve vodném roztoku štěpí na kationty kovu a hydroxidové anionty OH- . NaOH → Na+ + OH- Ca(OH)2 → Ca2+ + 2 OH- Příčinou zásaditosti roztoků hydroxidů je zvýšené množství hydroxidových aniontů OH-. Úkol 3: Napiš rovnici disociace hydroxidu draselného.

Kontrola úkolu 3 KOH → K+ + OH-

Jak zjistíme kyselost nebo zásaditost? Kyselost a zásaditost zjišťujeme indikátory, které v kyselých nebo zásaditých roztocích mění barvu. Nejběžnější jsou fenolftalein a lakmus. 5A/ Zbarvení lakmusu v kyselém a zásaditém roztoku. 5B/ Zbarvení fenolftaleinu v kyselém a zásaditém roztoku. Autor © Vlastimil Vaněk

Žákovský pokus – skupinová práce Pracovní postup: Do dvou zkumavek s roztokem citrónové šťávy a do dvou zkumavek s roztokem sody postupně přidávejte několik kapek lakmusu a fenolftaleinu. Sledujte zabarvení indikátorů v jednotlivých zkumavkách. Úkol 4: Do tabulky zakreslete zbarvení obou indikátorů v roztocích sody a citrónové šťávy a rozhodněte, zdali mají kyselou, nebo zásaditou reakci. Zkoumaná látka: Barva lakmusu: Barva fenolftaleinu: Reakce roztoku: Roztok sody Citrónová šťáva

Kontrola úkolu 4 Zkoumaná látka: Barva lakmusu: Barva fenolftaleinu: Reakce roztoku: Roztok sody zásaditá Citrónová šťáva kyselá

Jak se porovnává a měří kyselost a zásaditost vodných roztoků? Orientační určení míry kyselosti nebo zásaditosti vodných roztoků se provádí podle zavedené stupnice pH (čti pé – há) pomocí univerzálních indikátorových papírků. Stupnice pH může nabývat hodnot 0 – 14. Dělítkem stupnice je hodnota pH = 7. Označuje neutrální roztok (v takovém roztoku je stejná koncentrace H3O+ i OH-). Obr. 6 Hodnota pH: Roztok: 0 ≤ pH < 7 kyselý pH = 7 neutrální 7 < pH ≤ 14 zásaditý

Autor © Vlastimil Vaněk Úkol 5: Podle obrázků 7A a 7B urči pH roztoku amoniaku a kyseliny chlorovodíkové. Obr. 7A Obr. 7B Zkoumaná látka: Zjištěné pH: Reakce roztoku: Roztok amoniaku Roztok kyseliny chlorovodíkové Autor © Vlastimil Vaněk

Kontrola úkolu 5 Zkoumaná látka: Zjištěné pH: Reakce roztoku: Roztok amoniaku 12 zásaditá Roztok kyseliny chlorovodíkové 0 - 1 kyselá

Žákovský pokus – skupinová práce Pracovní postup: V pěti zkumavkách jsou tyto látky: roztok mýdla, ocet, destilovaná voda, jablečná šťáva a hašené vápno. Pomocí UIP zjistěte pH a reakci jednotlivých roztoků. Úkol 6: Svá zjištění zapište do tabulky. Zkoumaná látka: Zjištěné pH: Reakce roztoku: Roztok mýdla Ocet Destilovaná voda Jablečná šťáva Hašené vápno

Kontrola úkolu 6 Výsledky pokusů si zkontrolujte podle tabulky. Látka: pH: Roztok: Kyselina v bateriích <1,0 Kyselý Žaludeční šťávy 2,0 Citronová šťáva 2,4 Coca-cola 2,5 Ocet 2,9 Šťáva z pomeranče nebo jablka 3,5 Pivo 4,5 Káva 5,0 Čaj 5,5 Kyselý déšť < 5,6 Mléko 6,5 Čistá voda 7,0 Neutrální Sliny zdravého člověka 6,5-7,4 Krev 7,34 - 7,45 Zásaditý Mořská voda 8,0 Mýdlo 9,0 - 10,0 Čpavek pro domácí použití 11,5 Hašené vápno 12,5 Louh sodný pro domácí použití 13,5 Výsledky pokusů si zkontrolujte podle tabulky.

Úkol 7: Shrnutí učiva Doplň následující text: Příčinou ………vodných roztoků kyselin je zvýšené množství kationtů H3O+. Příčinou ……….. roztoků hydroxidů je zvýšené množství ………… aniontů OH-. Kyselost a zásaditost zjišťujeme ………., které v kyselých nebo zásaditých roztocích mění ….. . Nejběžnější jsou …………a …… . Určení míry kyselosti nebo zásaditosti se provádí podle zavedené stupnice .. pomocí ………… indikátorových papírků. Stupnice pH může nabývat hodnot ... – ... . Kyselé roztoky mají pH < ..., roztoky ……… mají pH = 7, …….. roztoky mají pH > 7.

Kontrola úkolu 7 Příčinou kyselosti vodných roztoků kyselin je zvýšené množství kationtů H3O+. Příčinou zásaditosti roztoků hydroxidů je zvýšené množství hydroxidových aniontů OH-. Kyselost a zásaditost zjišťujeme indikátory, které v kyselých nebo zásaditých roztocích mění barvu. Nejběžnější jsou fenolftalein a lakmus. Určení míry kyselosti nebo zásaditosti se provádí podle zavedené stupnice pH pomocí univerzálních indikátorových papírků. Stupnice pH může nabývat hodnot 0 – 14. Kyselé roztoky mají pH < 7, roztoky neutrální mají pH = 7, zásadité roztoky mají pH > 7.

Použité obrázky: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-17-06]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 1: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lemon.jpg>. Obrázek 2: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ocet_spirytusowy.jpg>. Obrázek 3: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kefir.jpg>. Obrázek 4: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiszona_kapusta.JPG>. Obrázek 6: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PH_indicator_paper_roll.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.