FÚ 3 - Cvičení 1. Úvodní informace ke studiu předmětu FÚ 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Finalizace akvizičního procesu
Pojem přeměna obchodní společnosti
Firma a jejich cíle.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_18.
Daň z příjmů právnických osob
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Zrušení a zánik obchodní společnosti.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
AKCIOVÁ SPOLENČOST. Obsah přednášky Cenné papíry Obecně o akciích Druhy akcií Nevydané a nesplacené akcie Založení a. s. Změny ZK v a. s.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
Fúze a akvizice.
se vznikem nových společností
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Obchodní společnosti II.
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
10. tématický okruh: Dlouhodobé zdroje financování
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Pohledávky a závazky ke společníkům
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 4: ZÁKLADNÍ SCHÉMATA
Základní pojmy a instituty:
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Daň darovací Darování majetku =
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Téma 14: Spojování podniků. Zánik podniků 1. Formy spojení podniku 2. Motivy fúzí a akvizic 3. Strategie podniku a akviziční strategie 4. Ocenění podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Přeměny obchodních společností 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Struktura a vypořádání hospodářského výsledku v dané obchodní korporaci.
Obchodní společnosti I.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Finanční zdroje obchodní korporace
Veřejná obchodní společnost
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Daň z příjmů právnických osob
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Přeshraniční fúze obchodních společností
Definice finančního majetku
Akvizice a přeměny účetní a daňový pohled
Akciová společnost Výuková prezentace.
Transkript prezentace:

FÚ 3 - Cvičení 1. Úvodní informace ke studiu předmětu FÚ 3. Uvedení do problému přeměn obchodních společností. Základní a doplňková literatura. Zadání témat seminárních prací k prezentaci na příštím cvičení. Dotazy.

Úpis vlastního kapitálu (příklad 1.1) FÚ 3 - Cvičení 2. Založení a vznik obchodní společnosti. Úpis vlastního kapitálu (příklad 1.1) Daňové aspekty vzniku společností. Individuální nepeněžitý vklad při zalo-. žení obchodní společnosti (příklad 1.2). Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.

FÚ 3 - Cvičení 3. Nepeněžitý vklad souboru majetku a závazků při založení obchodní společnosti (příklad 1.3). Individuální přecenění (příklad 1.4). Založení a vznik kapitálově propojené společnosti (Příklady 1.6 a 1.7). Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.

FÚ 3 - Cvičení 4. Metody zvyšování a snižování základního kapitálu Příklady efektivního a deklaratorního zvyšování ZK. Příklady efektivního a deklaratorního snižování ZK. Daňová hlediska zvyšování a snižování základního kapitálu obchodních společností). Vypořádací podíl společníka v s.r.o. Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.

Řešení vybraných kontrolních příkladů z FÚ 3 - Cvičení 5. Řešení vybraných kontrolních příkladů z oblasti vkladů do základního kapitálu obchodních společností. Zvyšování a snižování ZK. Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k prezentovaným tématům.

Účetní a daňové řešení majetkové akvizice. FÚ 3 - Cvičení 6. Účetní a daňové řešení akvizice kapitálu. Účetní a daňové řešení majetkové akvizice. Řešení kontrolních příkladů z oblasti akvizic. Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.

Účetní a daňové řešení fúze splynutím. Přeshraniční fúze. FÚ 3 - Cvičení 7. Účetní a daňové řešení fúze sloučením. Účetní a daňové řešení fúze splynutím. Přeshraniční fúze. Řešení kontrolních příkladů z oblasti fúzí. Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.

Účetní řešení fúze – metoda koupě. FÚ 3 - Cvičení 8. Účetní řešení fúze – metoda spojení podílů. Účetní řešení fúze – metoda koupě. Řešení kontrolních příkladů z oblasti fúzí. Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.

FÚ 3 - Cvičení 9. Výpočet směnného poměru při výměně akcií a podílů. Převod jmění na společníka (účetní a daňové řešení) Řešení kontrolních příkladů z oblasti směnného poměru a převodu jmění. Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.

FÚ 3 - Cvičení 10. Rozdělování obchodních společností (účetní a daňové aspekty). Rozdělení společnosti podle podílů. Rozdělení společnosti podle věcného hlediska. Rozdělení společnosti v tržním ocenění. Řešení kontrolních příkladů z dané oblasti. Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.

FÚ 3 - Cvičení 11. Změna právní formy obchodních společností. (obchodně právní úprava). Účetní a daňová hlediska změny právní formy. Řešení kontrolních příkladů z dané oblasti. Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.

FÚ 3 - Cvičení 12. Obsah a časový průběh likvidace obchodních společností. Právní úprava likvidace, postupy účtování ve společnosti v likvidaci. Řešení kontrolních příkladů z dané oblasti. Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.

FÚ 3 - Cvičení 13. Význam a pojetí konsolidace účetních dat. Konsolidační celek (pole). Konsolidační pravidla. Metody konsolidace (plná, ekvivalence, poměrná). Řešení kontrolních příkladů z dané oblasti. Prezentace zadaných seminárních prací. Diskuse k problémům.