VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krmítko z kartonu od mléka
Advertisements

PČ_007_Práce z přírodnin – vánoční svícen Autor: Mgr. Helena Uhříková
VÝŽIVA – základní složky potravy
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Didaktické testy pro ověřování znalostí
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Autor: Mgr. Helena Nováková
ENERGIE NA ZEMI Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Příprava stravy v rodině
Hospodářství Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Magnetické vlastnosti látek
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jádrové a periferní oblasti
Opakování – vesmír, sluneční soustava
DOPRAVA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ZÁVĚSNÝ DRŽÁK NA KVĚTINÁČ
Zariskuj Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zvířátka z kolíčků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_040_Knoflíkový obrázek
CELOSVĚTOVÁ TĚŽBA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vánoční svícen Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
SVĚTOVÁ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SVĚTOVÁ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_040_Kombinovaná technika_Knoflíkový obrázek
Náhrdelník Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Anděl Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_036_Práce s papírem_Vytlačované přáníčko
Fyzikální veličiny a jejich jednotky v soustavě SI
NÁRODNÍ PARKY SLOVENSKA
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PČ_135_Dřevo_Spojování dřeva hřebíky
Korálky Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_010_Práce s papírem – baňka na stromeček
PRASE DOMÁCÍ Pří_233_Savci_Prase domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ENERGIE NA ZEMI Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_016_Vánoční medvídek Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zariskuj Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vánoční medvídek Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_008_Práce z přírodnin – ježek
PČ_038_Příprava pokrmu_Výroba pomazánky
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vejce Vejce – pouze slepičí
Transkript prezentace:

VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. PČ_038_Výroba pomazánky

Anotace:  Digitální učební materiál slouží jako pracovní postup k výrobě pomazánky  Je určen pro předmět Pracovní činnosti ve 4. a 5. ročníku  Rozvíjí samostatnost žáků, vede k bezpečnému zacházení s nožem

3 vejce 70 g měkkého salámu (Gothaj, Junior)

150 g taveného sýra 70 g rostlinného tuku 1 lžička hořčice

půl cibule 1 lžíce mléka sůl

hrnec nebo kastrůlek mísa

prkýnko a nůž elektrický šlehač stěrka

1.Uvaříme vejce natvrdo (vložíme je do vroucí vody a vaříme asi 12 minut). Když po vytažení roztočíme vejce kolem své osy, mělo by se točit na místě – tak poznáme, že je opravdu uvařené.

2. Smícháme rostlinný tuk s taveným sýrem a mlékem. Pak důkladně vyšleháme do pěny.

3. Nakrájíme nadrobno salám a vsypeme ho do mísy s pěnou.

4. Nakrájíme nadrobno cibuli a přidáme ji do mísy.

5. Uvařená vejce oloupeme, dvě z nich nasekáme nadrobno a přidáme do mísy.

6. Pomazánku dochutíme solí a hořčicí. Důkladně prošleháme.

Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem významných látek. Jsou vysoce stravitelné (žloutky až 100 %). Výraznými složkami vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Proteiny vajec jsou hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Z vitamínů jsou ve vejcích zastoupeny všechny kromě vitamínu C. Z minerálních látek je to hlavně železo, fosfor, draslík, zinek. Obsahují i zvýšené množství cholesterolu. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi člověka je rizikovým faktorem k onemocnění kardiovaskulárního systému.

Zdravý člověk může jíst 1 – 2 vejce denně, pokud v jeho stravě není nadměrný příjem jídla s velkým množstvím cholesterolu. Ve výživě dětí ve věku 6 – 12 měsíců se doporučuje konzumovat 4 žloutky týdně. Nedoporučuje se jíst bílek kvůli riziku vzniku alergie. 1

Jednotlivá vejce jsou označena. Podívej se, co jednotlivá písmena a čísla znamenají. První číslo označuje metodu chovu nosnic: 1 – vejce nosnic ve volném výběhu 2 – vejce nosnic v halách 3 – vejce nosnic v klecích 0 – vejce nosnic chovaných v souladu s požadavky ekologického zemědělství (BIO)

Jednotlivá vejce jsou označena. Podívej se, co jednotlivá písmena a čísla znamenají. Druhý znak určuje původ vajec: (např.) CZ - Česká Republika SK - Slovensko LT - Litva PL - Polsko DE - Němcko

Jednotlivá vejce jsou označena. Podívej se, co jednotlivá písmena a čísla znamenají. Poslední čtyřčíslí Např – znamená registrační číslo chovu

Značení může mít více forem Bio vejce Vejce nosnic ve volném výběhu Vejce nosnic v klecích Vejce nosnic v halách 0 CZ CZ CZ CZ 1234

- vlastní fotografie - obrázky z nabídky Power Pointu -1) Fried Egg. In: [online] [cit ]. Dostupné z: