VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. PČ_038_Výroba pomazánky
Anotace: Digitální učební materiál slouží jako pracovní postup k výrobě pomazánky Je určen pro předmět Pracovní činnosti ve 4. a 5. ročníku Rozvíjí samostatnost žáků, vede k bezpečnému zacházení s nožem
3 vejce 70 g měkkého salámu (Gothaj, Junior)
150 g taveného sýra 70 g rostlinného tuku 1 lžička hořčice
půl cibule 1 lžíce mléka sůl
hrnec nebo kastrůlek mísa
prkýnko a nůž elektrický šlehač stěrka
1.Uvaříme vejce natvrdo (vložíme je do vroucí vody a vaříme asi 12 minut). Když po vytažení roztočíme vejce kolem své osy, mělo by se točit na místě – tak poznáme, že je opravdu uvařené.
2. Smícháme rostlinný tuk s taveným sýrem a mlékem. Pak důkladně vyšleháme do pěny.
3. Nakrájíme nadrobno salám a vsypeme ho do mísy s pěnou.
4. Nakrájíme nadrobno cibuli a přidáme ji do mísy.
5. Uvařená vejce oloupeme, dvě z nich nasekáme nadrobno a přidáme do mísy.
6. Pomazánku dochutíme solí a hořčicí. Důkladně prošleháme.
Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem významných látek. Jsou vysoce stravitelné (žloutky až 100 %). Výraznými složkami vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Proteiny vajec jsou hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Z vitamínů jsou ve vejcích zastoupeny všechny kromě vitamínu C. Z minerálních látek je to hlavně železo, fosfor, draslík, zinek. Obsahují i zvýšené množství cholesterolu. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi člověka je rizikovým faktorem k onemocnění kardiovaskulárního systému.
Zdravý člověk může jíst 1 – 2 vejce denně, pokud v jeho stravě není nadměrný příjem jídla s velkým množstvím cholesterolu. Ve výživě dětí ve věku 6 – 12 měsíců se doporučuje konzumovat 4 žloutky týdně. Nedoporučuje se jíst bílek kvůli riziku vzniku alergie. 1
Jednotlivá vejce jsou označena. Podívej se, co jednotlivá písmena a čísla znamenají. První číslo označuje metodu chovu nosnic: 1 – vejce nosnic ve volném výběhu 2 – vejce nosnic v halách 3 – vejce nosnic v klecích 0 – vejce nosnic chovaných v souladu s požadavky ekologického zemědělství (BIO)
Jednotlivá vejce jsou označena. Podívej se, co jednotlivá písmena a čísla znamenají. Druhý znak určuje původ vajec: (např.) CZ - Česká Republika SK - Slovensko LT - Litva PL - Polsko DE - Němcko
Jednotlivá vejce jsou označena. Podívej se, co jednotlivá písmena a čísla znamenají. Poslední čtyřčíslí Např – znamená registrační číslo chovu
Značení může mít více forem Bio vejce Vejce nosnic ve volném výběhu Vejce nosnic v klecích Vejce nosnic v halách 0 CZ CZ CZ CZ 1234
- vlastní fotografie - obrázky z nabídky Power Pointu -1) Fried Egg. In: [online] [cit ]. Dostupné z: