Přednáška č. 8 Politická participace, voličské rozhodování 19.11.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení pro vítězství Volby do zastupitelstev 2010 Zdeněk Zajíček – volební štáb ODS.
Advertisements

Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Zapojení místních částí do rozhodování města Bakalářská práce Richard Ocásek, DiS. Karviná 2008 Pamatuj, že i ta nejtěžší hodina ve tvém životě trvá jen.
Politologie jako věda Politika moc
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Volební systém České republiky
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Komunální volby a volební geografie Michal Pink
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Korupce, kultura a princip kognitivní disonance
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
Politika Pavel Šuranský.
Charakteristické rysy československé demokracie
Komunální politické myšlení
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Vliv změny volebního obvodu na volební výsledek (případová studie)
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Většinový systém (senát) Poměrný systém (PS)
Veřejná volba a volební systémy
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Michal Dosoudil Obsah prezentace  Úvodní info o Rumunsku  Situace na rumunské politické scéně r  Původní volební systém  Návrhy nových.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Volby , Brno Připravily: Martina Gecová Dominika Prokešová
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Komunální volby v Brně 2014 Kvantitativní přístupy v politologii Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
KRAJSKÉ VOLEBNÍ PREFERENCE
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Hodnotové hranice mezi voliči politických stran v ČR Prezentace z výzkumu podpořeného grantem č Grantové agentury Univerzity.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
Prostorová analýza voleb Senátní volby
Abeceda a volby Peter Spáč
Prostorová analýza voleb Senátní volby
Veřejná volba Měření volební síly Logrolling
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Teorie fiskálního federalismu
Sociologický výzkum II.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Zapomenutý volič a skryté nerovnosti
Komunální politika: teorie a praxe. Hlavní město Praha
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
POLITICKÝ PLURALISMUS
Společně pro Telč – Piráti a Zelení
Transkript prezentace:

Přednáška č. 8 Politická participace, voličské rozhodování

Polit. participace soukromých osob je determinováno: ústavou politickými tradicemi aktuálními potřebami momentální náladou

Podrobněji k definici a vysvětlení pojmu politická participace viz následující článek: Vráblíková, K.: „Politická participace a její determinanty v postkomunistických zemích“. In: Sociologický časopis, ročník 2009, č. 5, str (dostupný na internetových stránkách: czech-sociological-review )

Obecně platí následující tendence muži (oproti ženám) jedinci s vyšším vzděláním (než jedinci s nižší kvalifikací) obyvatelé měst (oproti venkovanům) věková kategorie (ve srovnání s jinými) ženatí a vdané (oproti svobodným) jedinci s vyšším spol. statusem organizovaní (oproti těm, kteří nejsou členy žádné organizace, spolku apod.) Častěji volí:

Co je volební geografie? Volební geografie -patří do skupiny politické geografie -nejrychleji se rozvíjející a do budoucnosti velice perspektivní disciplínou Definice Disciplína studující geografické aspekty organizace, průběhů a výsledků voleb

Základní předpoklady 1.Odlišnost volebních výsledků v různých územních celcích (volebních obvodech, ale i v různých státech) není náhodná 2.Odlišnost závisí na mnoha faktorech, které obecně považujeme za vlastnosti (atributy) konkrétního volebního obvodu či jiného plošného celku. Atributy: a)vnitřní (nálada, finanční a ekonomická situace, psychický stav apod.) b)vnější (ekonomická, politická situace, meteorologické podmínky, kulturní podmínky, dopravní hledisko apod) c)sociologické faktory (kvalita předvolební agitace, autorita a oblíbenost kandidáta, zkušenost s politickou činností kandidátů, ale také působení bezprostředního okolí)

Geografické faktory ovlivňující hlasování 1.Sousedský efekt 2.Hlasování o sporném bodu 3.Efekt kampaně 4.Efekt nákazy

Sousedský efekt Sousedský efekt (Friends and neighbours effect) -ve svém bydlišti nebo rodišti získá kandidát zpravidla více hlasů než v jiných lokalitách (tento efekt může například v případě osobních sporů také působit negativně) -tento efekt je silnější v případě většinového volebního systému, kde je kandidát více chápán jako jednotlivec a ne jako anonymní součást politické strany -sousedský efekt hraje větší roli v případě nezávislých kandidátů. Jedná se například o okresy, které byly při tvorbě senátních volebních obvodů rozdělené (např. okresy Klatovy nebo Domažlice). V takových obvodech většinou vítězí kandidát nerozděleného okresu.

Sousedský efekt – příklad SNK SNK (Sdružení nezávislých kandidátů) vzniklo před krajskými volbami v roce Ve třech regionech postavil tento subjekt kandidátku složenou převážně z komunálních politiků. Subjekt se ve všech regionech dostal do krajského zastupitelstva (v krajích Jihočeském, Moravskoslezském a na Vysočině). Uspěly i další podobně zaměřené kandidátky. V roce 2002 postavilo SNK na této filosofii kandidátku pro volby do PSP ČR. V obcích, kde volila 1/6 voličů, získalo SNK 37 % svých hlasů.

Hlasování o sporném bodu (Issue voting) -hlasování voliče velice často ovlivňuje názor kandidáta na jediný specifický sporný bod – například pokračování reforem, trest smrti, různé ekologické otázky apod. -velký vliv má tento efekt v případě poměrného volebního systému Příkladem může být úspěch menších extrémistických stran, jejichž volební program je zaměřen na řešení konkrétního sporného bodu, který bývá často velice kontroverzní.

Efekt kampaně (Campaign effect) -ovlivňuje především výsledky voleb ve většinovém systému -o výsledku spolurozhodují investice do volební kampaně a její kvalita -Zvýhodněny jsou velké, pro sponzory zajímavé politické strany Nejvýznamnější roli pak hraje efekt kampaně v případě většinového volebního systému, jestliže spolu soupeří dvě vyrovnané politické strany. Pak se kampaň soustředí především na nerozhodnuté (kolísající) vrstvy voličů.

Hlasování o sporném bodu + Efekt kampaně - příklad Vítězství ODS v Vítězství ČSSD v krajských volbách v roce Ve srovnání s předchozími krajskými volbami  byla účast voličů nečekaně vysoká (40,3%). Ve všech krajích překvapivě zvítězila ČSSD, která spolu s KSČM získala většinu křesel (i v několika krajích, kde ostatní úspěšné strany měly dohromady více hlasů; způsob přepočtu posiluje velké strany) – „volby o poplatcích u lékaře“ Zde se nabízí otázka interpretace pomocí tzv. teorie druhořadých voleb.

Efekt nákazy Contagion effect Hlasování voliče je do jisté míry ať už vědomě či nevědomě závislé na hlasování jeho okolí (rodiny, přátel nebo spolupracovníků; v rámci širší komunity hovoříme o tzv. společenském klimatu) Charakteristické příklady: -pravice a zejména ODS v Praze -levice a zejména ČSSD při volbách do PS PČR na Ostravsku

Doporučená literatura k tématu: Lebeda T., Linek L., Lyons P., Vlachová K. et al. Voliči a volby Praha: SOÚ, Krejčí, J.: Kvalita sociálněvědních výběrových šetření. Kapitoly č. 6-7 (str ). Praha: SLON, Lipset, S. M.: Homo politicus (z anglického originálu Political Man).

CVVM Centrum pro výzkum veřejného mínění preference všech oprávněných voličů: