1 MANGAN MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
JÁTRA.
Metabolismus lipidů  - oxidace.
Mangan.
John R. Helper & Alfred G. Gilman Zuzana Kauerová 2005/2006
Poruchy metabolismu tuků
Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP v Olomouci Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
TUKY (LIPIDY).
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
Trávící soustava trávení, živiny
IKTERUS - DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA as. MUDr. Lochmanová Jindra
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Endokrinologie pro bakaláře
TILDREN®.
P E S T I C I D Y prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Látkové složení lidského těla- prvky
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Regulace metabolismu glukózy
Metabolismus vody Homeostáza II
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
JÁTRA Trávicí soustava.
Glykolýza Glukoneogeneze
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Metabolismus sacharidů II.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Kyslík v organizmu Oxygenace / transport kyslíku
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
IMMUBLEND.
Interference léčiv MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU
Kalcitotropní hormony
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Anémie Hejmalová Michaela.
Energetický metabolismus
Anémie Hejmalová Michaela.
Sacharidy ve výživě člověka
1 CHROM MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU
MITOCHONDRIÁLNÍ TRANSPORTNÍ SYSTÉMY
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
MĚĎ MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU
CITRÁTOVÝ CYKLUS = KREBSŮV CYKLUS= CYKLUS TRIKARBOXYLOVÝCH KYSELIN CH 3 CO-ScoA + 3H 2 O  2CO  H  + CoASH.
Cirkulační problémy spojené se změnou počtu či funkce erytrocytů
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
IKTERUS.
Glykolýza Glukoneogeneze Regulace
KREV Funkce krve: transportní - přenos dýchacích plynů, živin odpadových látek homeostatická - udržení stálosti vnitřního prostředí (teploty, pH, koncentrace.
KREV Funkce krve: transportní - přenos dýchacích plynů, živin odpadových látek homeostatická - udržení stálosti vnitřního prostředí (teploty, pH, koncentrace.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Bc. Veronika Doložílková Bc. Michaela Šindelářová.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Riziko hyponatrémie u geriatrických pacientů
Zjišťování výživových zvy 2.10.
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
VY_32_INOVACE_Slo_II_04 Oxidy 2 ppt.
Bílkoviny (proteiny).
AB rovnováha plíce ledviny CO2 HCO3- + H+ H+ titrovatelná acidita
20_Glykolýza a následný metabolizmus
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

1 MANGAN MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU

2 2

3 MANGAN (Manganum) Mn MANGAN (Manganum) Mn Z = 25Z = 25 Ar = 54,938Ar = 54,938 skupina VII. Bskupina VII. B (Ar)3d 5 4s 2(Ar)3d 5 4s 2 ox. č. II, III, IV, V, VI, VIIox. č. II, III, IV, V, VI, VII stříbrný kovstříbrný kov objev 1774 J.G. Gahnobjev 1774 J.G. Gahn

4 v organizmu mg; nejvíce kosti, játra, pankreas, ledviny a hypofýzav organizmu mg; nejvíce kosti, játra, pankreas, ledviny a hypofýza v buňkách převážně v mitochondriích, buď jako aktivátor nebo součást enzymův buňkách převážně v mitochondriích, buď jako aktivátor nebo součást enzymů koncentrace /P 7 – 27 nmol/l 0,4 – 1,5  g/lkoncentrace /P 7 – 27 nmol/l 0,4 – 1,5  g/l

5 Metabolizmus Absorpce - 3-5% Mn z potravy, ↓ Ca, Fe, Co, fosfáty a karbonátyAbsorpce - 3-5% Mn z potravy, ↓ Ca, Fe, Co, fosfáty a karbonáty Transport– v plazmě vazba na  -2-makroglobulin,v ery na Hb; v játrech jako Mn 3+ na transferin a transmanganin - transport do cílových tkáníTransport – v plazmě vazba na  -2-makroglobulin,v ery na Hb; v játrech jako Mn 3+ na transferin a transmanganin - transport do cílových tkání Exkrece- stolicí:0,8 - 1  g/d Mn vyloučený do žluče, pankreatickou šťávou a střevní sliznicí enterohepatální cyklus močí:0,1 – 1,4  g /kg /dExkrece - stolicí:0,8 - 1  g/d Mn vyloučený do žluče, pankreatickou šťávou a střevní sliznicí enterohepatální cyklus močí:0,1 – 1,4  g /kg /d

6 Funkce potřebný pro syntézu glukosaminoglykanů (glukosyltransferáza), zejm. organické matrix kosti a chrupavkypotřebný pro syntézu glukosaminoglykanů (glukosyltransferáza), zejm. organické matrix kosti a chrupavky součást mitochondriální Mn-SODsoučást mitochondriální Mn-SOD součást pyruvátkarboxylázy, arginázy, ALPsoučást pyruvátkarboxylázy, arginázy, ALP potřebný pro syntézu cholesterolupotřebný pro syntézu cholesterolu za přítomnosti vit. K se účastní syntézy a aktivace protrombinuza přítomnosti vit. K se účastní syntézy a aktivace protrombinu potřebný pro syntézu inzulinupotřebný pro syntézu inzulinu účastní se aerobní fosforylaceúčastní se aerobní fosforylace

7 Příjem potravou Hlavní zdroje v potravěHlavní zdroje v potravě černý čajčerný čaj cereáliecereálie kakaokakao zázvorzázvor ořechyořechy petrželpetržel borůvkyborůvky DDDDDD mg /d2 - 5 mg /d

8 Deficit zkrácení délky kostízkrácení délky kostí snížení denzity a odolnostisnížení denzity a odolnosti potlačení endochondrální novotvorby kosti a zhoršení chondrogenezepotlačení endochondrální novotvorby kosti a zhoršení chondrogeneze neurologické příznaky (ataxie, křeče)neurologické příznaky (ataxie, křeče) poruchy srážlivostiporuchy srážlivosti

9 Toxicita jen u pracujících s manganovými rudami, ve slévárnách, hutích, při výrobě keramiky, otrava KMnO 4jen u pracujících s manganovými rudami, ve slévárnách, hutích, při výrobě keramiky, otrava KMnO 4 p.o.: zvracení, průjemp.o.: zvracení, průjem inhalace : pneumonie, ireverzibilní postižení bazálních ganglií se stavy podobnými parkinsonizmu a schizofrenií; manganové šílenstvíinhalace : pneumonie, ireverzibilní postižení bazálních ganglií se stavy podobnými parkinsonizmu a schizofrenií; manganové šílenství