Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Hospodaření s majetkem státu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hospodaření obcí Hospodaření obce Samostatné nakládání s majetkem obce
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Nabývání majetku státem
Základní právní předpisy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
STAROSTA ZAČÁTEČNÍK Vít Rakušan.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Jak otvírat, aby nás nezavřeli?
Rozpočty územních samosprávných celků
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Vládní neziskové organizace
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Právní úprava ochrany lesa
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Právní procesy.
Státní organizace.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Nabývání majetku obcemi a kraji
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Vymezení majetku státu
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
BDS – základy Pozemkového práva I Podzim 2015 Ivana Průchová
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Název vzdělávacího materiálu
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Obsah veřejných rozpočtů III
Veřejný majetek Majetek státu II
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Prameny obchodního práva
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Obecná část rozpočtového práva III
Hospodaření s majetkem státu
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Místní rozpočtové jednotky
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Hospodaření s majetkem obcí a krajů

Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský a obchodní zákoník) i zvláštních předpisů

Základní povinnosti při hospodaření obce/kraje mají specifické povinnosti stanovené § 38 OZř/§ 17 KZř kromě toho se na ně vztahují další povinnosti, jež mají všechny FO a PO(např. při bezpečnosti práce, při požární ochraně nebo při ochraně kulturních památek) 1. povinnost využívat majetek účelně a hospodárně v souladu se zájmy a úkoly vyplývajícími ze zákonem vymezené působnosti z právní úpravy vyplývají omezení při užívání majetku, jež dopadají na všechny vlastníky - obecné – stanovené občanským zákoníkem specifické stanovené předpisy veřejného práva za účelem ochrany veřejných zájmů

Základní povinnosti při hospodaření - pokračování 2 typy veřejnoprávních omezení 1. některé věci lze užívat jen se souhlasem (na základě rozhodnutí) odborného orgánu státní správy – např. užívání staveb (zákon č. 183/2006 Sb.) 2. ochrana okolí před škodlivými účinky užívání věcí/škodlivými následky určitých živelných událostí – např. požární ochrana (zákon č. 133/1985 Sb.)

Základní povinnosti při hospodaření - pokračování možná jsou smluvní omezení užívání věcná břemena - lze je zřizovat na majetek obce/kraje na základě souhlasu rady obce/kraje (§ 102 odst. 3 OZř, § 59 odst. 3 KZř) zástavní právo  k nemovitostem – nutné rozhodnutí zastupitelstva (§ 85 písm. k) OZř, § 36 odst. 1 písm. j) KZř)  k movitým věcem – záleží na jejich hodnotě, rozhoduje buď zastupitelstvo (§ 85 písm. g) OZř, § 36 odst. 1 písm. f) KZř), nebo rada (§ 59 odst. 2 písm. c) KZř, OZř to neupravuje)

Základní povinnosti při hospodaření - pokračování 2. povinnost pečovat o zachování a rozvoj svého majetku (§ 38 odst. 1 OZř, § 17 odst. 1 KZř) 2 logické složky 1. zachování majetku – zejména povinnost údržby a oprav 2. rozvoj majetku – zejména rekonstrukce a modernizace

Základní povinnosti při hospodaření - pokračování 3. povinnost vést majetek v účetnictví (§ 38 odst. 1 OZř, § 17 odst. 1 KZř) řídí se zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví vztahuje se na celou donu existence obce/kraje/příspěvkové organizace povinnost vést podvojné účetnictví

Základní povinnosti při hospodaření - pokračování 4. povinnost chránit majetek před zničením, poškozením, odcizením nebo zneužitím (§ 38 odst. 2 OZř, § 17 odst. 2 KZř) obce/kraje mají k dispozici stejné prostředky jako běžní vlastníci - soudní ochrana žaloba na vydání věci žaloba zápůrčí žaloba na určení vlastnického práva ochrana před orgány veřejné správy – do nového občanského zákoníku nebyla převzata svépomoc

Základní povinnosti při hospodaření - pokračování specifický problém – zásah do majetkových práv v rámci obce/kraje – příspěvková organizace si bude osobovat více práv k majetku obce/kraje, než ve skutečnosti má, řešením zřejmě nebude soudní ochrana, nýbrž aktivity rady obce/kraje

Základní povinnosti při hospodaření - pokračování 5. povinnost chránit svůj majetek před neoprávněnými zásahy a včas uplatňovat právo na náhradu škody a právo na vydání bezdůvodného obohacení (§ 38 odst. 6 OZř, § 17 odst. 6 KZř) 6. povinna trvale sledovat, zda dlužníci včas a řádně plní své závazky, a zabezpečit, aby nedošlo k promlčení nebo zániku z nich vyplývajících práv (§ 38 odst. 7 OZř, § 17 odst. 7 KZř) – týká se výlučně nehmotného majetku, zejména povinnost uplatňovat a vymáhat pohledávky

Základní povinnosti při hospodaření - pokračování 7. povinnost naložit s nepotřebným majetkem způsoby a za podmínek stanovených zvláštními předpisy až na výjimky to zvláštní předpisy neupravují, obce/kraje tak v podstatě nejsou omezeny ve své volnosti, nemusejí nikomu majetek přednostně nabízet

Základní povinnosti při hospodaření - pokračování Povinnost neručit za závazky FO a PO (§ 38 odst. 3 Ozř, § 17 odst. 3 KZř) řada výjimek, obec/kraj může ručit za závazky ze smlouvy o úvěru, jsou-li peněžní prostředky určeny pro investici s finanční podporou ze státního rozpočtu, státních fondů nebo národního fondu ze smlouvy o úvěru, jsou-li peněžní prostředky určeny pro investici do obcí/krajů vlastněných nemovitost osob, jejichž zřizovatelem je obec, kraj nebo stát osob, v nichž míra účasti jí samé nebo spolu s jinou obcí nebo obcemi, krajem nebo kraji nebo státem přesahuje 50 % bytových družstev Honebních společenstvech ( zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti)