KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Advertisements

IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Československo po válce
Situace po osvobození ČSR
Poválečný vývoj a komunistický režim
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Totalitní režimy.
Politické ideologie Roman Annenkov, VII. B.
Světová hospodářská krize
Ruské revoluce 4. část.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Vývoj v Rusku.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
TEST 13 POLITOLOGIE Ve které zemi získaly ženy volební právo nejdříve ? A.Norsko B.Rakousko C.ČSR D.Francie.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Československo na cestě destalinizace
RUSKO (SSSR) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Ruské revoluce 1917.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Poválečné Československo do roku
SSSR a J.V.Stalin Vývoj v Rusku po 1. světové válce J. V. Stalin
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Vývoj v Rusku.
Dagmar Zemanová Komunismus
Who I am?. Ťiang Ťie-š' Čankajšek 31. října 1887 – 5. dubna 1975 byl vůdcem Kuomintangu (Guomindang, KMT, Národní strana)
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nástup bolševiků v Rusku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
Projevy marxismu, komunismu, stalinské represe - Gulagy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Totalita sovětského typu
Ruské revoluce 1917.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Historické kořeny levicových hnutí a ideologií
Sovětský Svaz (celým názvem Svaz sovětských socialistických republik, zkráceně SSSR) Vlajka Znak Oficiálně usiloval o nastolení komunismu v Marxově a.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Nástup totality v Československu
Komunismus a fašismus.
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Vývoj v Rusku.
SSSR mezi světovými válkami
Digitální učební materiál
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Obnovení demokracie v Československu
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
FAŠISMUS V ITÁLII.
Od totality k demokracii
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
Komunizmus.
BOLŠEVISMUS Kateřina Vozáryová, 4.B.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Ruské revoluce 1917.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?

POČÁTEK Slovo komunismus pochází z latinského communis,což znamená společný.Je to politická ideologie hlásající společné vlastnictví a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi. Komunismus-jinak také komunstický režim je tedy politický režim států ovládaných komunistickými stranami.

Francie ,,Komunistické myšlenky“ se objevují již od starověku, ale nejvíce se prosazují v druhé pol. 19. st. Ve Francii a Anglii. Termín komunismus zřejmě poprvé použil roku 1839 francouzský utopista Étienne Cabet

Friedrich Engels (1820-1895) - německý politický filozof a ekonom, spoluzakladatel marxismu, přítel Karla Marxe - sestavil zásady komunismu, které se objevují v díle Manifest komunistické strany

Karl Heindrich Marx (1818-1883) - německý filozof, teoretik socialismu a komunismu - spolu s Friedrichem Engelsem zpracovali materialistické pojetí dějin a napsali dílo Manifest komunistické strany, které podává nauku o třídním boji - marxismus = teorie materialistického pojetí dějin

CARSKÉ RUSKO 7. listopadu 1917 se v nejednotném carském Rusku podařilo prosadit revoluční myšlenky tzv. VELKOU ŘÍJNOVOU REVOLUCÍ. Je to první stát zcela ovládaný komunisty později přejmenovaný na SOVĚTSKÝ SVAZ.

Vladimir Iljič Lenin (vl.jm. Vladimir Iljič Uljanov) (1870-1924) - ruský komunistický politik a revolucionář, vůdce bolševické strany, první předseda vlády SSSR - zakladatel leninismu – leninismus – vychází z marxismu založen na myšlence diktatury proletariátu požaduje vymýcení moci církve boj proti nacionalismu, imperialismu - průmysl nadřazený zemědělství - dobré sociální podmínky obyvatelstva

Josif Vassarionovič Stalin (vl. jm Josif Vassarionovič Stalin (vl.jm. Josif Vassarionovič Džagašvili) (1878-1953) - ruský komunistický politik, spojenec Lenina, generální tajemník komunistické strany, nemilosrdný diktátor, za jehož vlády zemřelo několik milionů lidí - zakladatel stalinismu – stalinismus – vychází z marxismu-leninismu - založen na budování socialismu v jedné zemi

PO VÁLCE Místo jednoho tyrana přišel druhý. Celý tzv. Východní blok“ byl ovládán komunistickou stranou a cesta na západ byla neprodyšně uzavřena.

SUPERVELMOC

ČESKOSLOVENSKO V poválečném Československu velmi rychle vzrůstala obliba KSČ. Po tzv. Vítězném únoru 1948 začaly zinscenované procesy se zrádci vlasti a násilné znárodnění.

,,co by tam hledal“

SVOBODOU KE SMRTI SMRTÍ KE SVOBODĚ V Československu zahájil komunistický režim Únorový převrat v r.1948 a ukončila Sametová revoluce v roce 1989. Někteří ho označují jako jeden z nejtvrdších režimů v Evropě,mimo SSSR.Během tohoto režimu byly statisíce lidí uvězněno,byli umístěni do pracovních táborů,stali se obětí justičních vražd a nebo zemřeli ve vězení.

VELEZRADA! Oběti v číslech: Pro politické trestné činy-248 Ve vězení-cca 4500 Při pokusu o útěk-282 Do vězení odsouzeno-205 000 Do táborů nucených prací-bez soudu zařazeno asi 20 000 Do PTP-cca 22 000 osob Do zahraničí se podařilo uprchnout 170 938 lidí

Michail Sergejevič Gorbačov (1931-*) - byl v čele Sovětského svazu v letech 1985-1991 - pokusil se reformovat stagnující komunistickou stranu a státní ekonomiku - usiloval o zlepšení vztahů a obchodu se Západem, navázal vztahy s významnými západními politiky

KDO Z KOHO

CO DÁL?!