Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 16
Skupenské změny © Petr Špína 2012
Ověř si, jak dobře chápeš pojem měrného skupenského tepla. = dobře = špatně Jdi
Voda se vaří při teplotě 100 °C. Kolik tepla je třeba k odpaření 1 litru vody zahřáté na 100 °C, aby se změnila ve vodní páru o stejné teplotě? Jdi kJ kJ kJ 334 kJ
Zlato se taví při teplotě 1060 °C. Kolik tepla je třeba odvézt, aby se 1 kg zlaté taveniny o teplotě 1060 °C změnil na zlatou cihlu? Jdi 65 kJ kJ 1060 °C 1060 kJ
Cín se taví při teplotě 230 °C. Jak velké teplo musí dodat hrot pájky kousku cínu o hmotnosti 1 gramu, aby se roztavil? Jdi 61 kJ 61 J kJ J
Jdi kJ 360 kJ 293 kJ 2930 kJ Rtuť se odpařuje při teplotě 360 °C. Kolik tepla se musí dodat, aby se odpařilo 10 kilogramů rtuti zahřáté na teplotu tání?
Jdi ANONE Množství tepla potřebného ke změně skupenství 1 kilogramu dané látky vypočítáme tak, že měrné skupenské teplo vynásobíme teplotou skupenské změny.
NEANO Množství tepla potřebného ke změně skupenství 1 kilogramu dané látky vypočítáme tak, že opíšeme přímo měrné skupenské teplo.
Zdroje: F. Běloun a kol.: Matematické, fyzikální a chemické tabulky pro 7. až 9. ročník, SPN Praha 1968, J. Mikulčák a kol.: Matematické, fyzikální a chemické tabulky, SPN Praha 1982,