Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Místní Agenda 21 Nástroj pro uplatnění principů udržitelného rozvoje v podmínkách měst, obcí a regionů ČR.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Trvale udržitelný rozvoj v koncepci rozvoje obcí, měst a regionů v čr
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Propojování metod kvality ve Zdravém městě Kopřivnice Propojení metod kvality.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace koordinátorka MA21 Iva Hájková
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Veřejné setkání dne 21. května 2012 rok 2012 – rok 2022.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Hradec Králové, NKQ, 18. února 2014.
Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice,
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Místní Agenda 21 v ČR Ing. arch. Marie Petrová Výbor pro udržitelné municipality RVUR Praha, 16. prosince 2014.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
Místní agenda 21 Rozvoj venkova.
Interaktivní personální portál
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Místní Agenda 21 v České republice a zahraničí Ing. arch. Marie Petrová Praha, 28. února 2012.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
BOLATICE DOBRÁ PRAXE Zlepšení kvality projektu MA21 v obci Bolatice Tato akce je pořádána v rámci projektu Zlepšení kvality projektu MA21 v.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Zdravý Kraj Vysočina a MA21 Jana Böhmová Zdravý Kraj Vysočina a MA21 Rok 2004: realizace projektu Zdravý kraj aktivní člen NSZM ČR realizátor.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Statutární město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007
Desatero problémů – „10P“
Angažovanci Petr Holý - ORR.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Národní síť Zdravých měst ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

web PZM a MA21 Jihlava: www.jihlava/zdravemesto Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká Koordinátorka PZM a MA21 web PZM a MA21 Jihlava: www.jihlava/zdravemesto 7.1.2015

Statutární město Jihlava – člen NSZM ČR Zastupitelstvo města Jihlavy schválilo 26. června 2007 členství Statutárního města Jihlavy v Národní síti zdravých měst ČR realizaci místní Agendy 21 (MA21) Prostřednictvím Projektu Zdravé město

Projekt zdravé město a místní Agenda 21 ODPOVĚDNÝ POLITIK KOORDINÁTOR NA ÚŘADĚ KOMISE PŘI RADĚ MĚSTA

Statutární město Jihlava – člen NSZM ČR Zdravé město – mezinárodní projekt WHO iniciovaný v roce 1988 OSN V ČR od roku 1994 117 členů NSZM ČR(města, kraje, mikroreg., MAS, obce) – 56% obyvatel ČR

Z čeho vychází MA21? Z dokumentu OSN „Agenda 21“ (přijatý v roce 1992 v Rio de Janeiru) základní politický a prováděcí dokument OSN ke globální podpoře udržitelného rozvoje Ze 3 základních pilířů – sociálního, ekonomického a ekologického (životní prostředí) směřující k udržitelnému rozvoji

Co je MA21? nástroj k uplatnění principů trvale udržitelného rozvoje na místní úrovni v praxi opatření realizována na konkrétním místě, v konkrétním čase

Co je trvale udržitelný rozvoj? - takový způsob rozvoje, který uspokojuje potřeby přítomnosti, aniž by oslaboval možnosti budoucích generací naplňovat jejich vlastní potřeby  

Co je MA21? Dlouhodobý proces zkvalitňování správy věcí veřejných strategického plánování (řízení) zapojování veřejnosti  

Kvalita výstupů MA21 v daném místě je měřitelná a veřejně přístupná v národní databázi http://ma21.cenia.cz   Přehled kategorií MA21 Z “ZÁJEMCI“ D “START“ C “STABILIZACE“ B “SYSTÉM ŘÍZENÍ“ A “DLOUHODOBÝ PROCES“

Kritéria kategorie C Co v Jihlavě funguje? Oficiální orgán samosprávy (komise RM) Schválený dokument MA21 (usnesení ZM) Info, vzdělávání a osvěta k UR a MA21 (kampaně, články apod.) Sledování a hodnocení procesu MA 21 (Plán zdraví a kvality života, Plán zdraví a kvality života mládeže ) Finanční podpora aktivit MA21 (dotační titul) Pravidelné veřejné Fórum k UR/MA21 k celkovému rozvoji města (15. 4. 2015) + v Fórum mladých (2. 3. 2015)

Kritéria kategorie B Strategický plán rozvoje města respektující UR – A Dílčí koncepce respektující UR – A Systém finanční podpory města – A Získávání externích zdrojů pro realizaci MA21 – A Stanovení a sledování vlastních indikátorů MA21 – příprava Sledování mezinárodně standard. indikátorů UR – A Certifikované proškolení koordinátora MA 21 – probíhá Výměna zkušeností a přenos dobré praxe MA 21 – A Oficiální orgán samosprávy pro sledování stavu UR – A Management kvality v rámci veřejné správy – A Audit UR (sebehodnocení dle Aalborgských závazků) min. v 7 tématech UR - N

TÉMATA UDRŽITELNÉHO ROZVOJE 1. Správa věcí veřejných a územní rozvoj 2. Životní prostředí 3. Udržitelná spotřeba a výroba 4. Doprava a mobilita 5. Zdraví obyvatel 6. Místní ekonomika a podnikání 7. Vzdělávání a výchova 8. Kultura a místní tradice 9. Sociální prostředí 10. Globální odpovědnost

Děkuji za pozornost  web PZM a MA21 Jihlava: www.jihlava/zdravemesto