Vliv historického využívání půdy na odnos sedimentů z povodí jezera v centrálním Chile Effects of historical land use on sediment yield from a lacustrine.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
STEPI A LESOSTEPI Obr. 24 Autor: Josef Koumar.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Využití výškových dat.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
1 Izostatická teorie Cvičení 1GEO. 2 Základním předpokladem je, že existuje určitá hladina, na které je hodnota všesměrného tlaku konstantní na celé Zemi.
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Pedosféra.
Morfodynamika pseudomeadrujícího toku v mělčinové části štěrkovitého řečiště J. Bartholdy, P. Billi Geomorfology 42 (2002)
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Současná sedimentace na spodním toku řeky Negro v Brazílii E. Franzinelli, H. Igreja 2001 Lucie PETERKOVÁ, 2005.
Tereza Nováková Ing. Ivo Světlík ÚJF AV ČR, v.v.i.
Jan Klimeš ÚSMH AV ČR, Praha
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
ÚHÚL, pobočka Plzeň vedoucí projektu: Ing. Petr Macháček
MYCZECHREPUBLIC.EU Statistika návštěvnosti Říjen
VYPRACOVALI: FILIP POLÁČEK, VITĚZSLAV KŘÍŽ SEXTA A
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Diplomová práce Modelování vlivu lesního vegetačního krytu a lesní půdy na srážko-odtokové vztahy Vedoucí diplomové práce: Mgr. Jan Unucka Studijní obor:
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jaderné záření -využití
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
Drsnost vegetace Ing. Daniel Mattas, CSc..
Kvantifikace historické stržové eroze v severní Bavarii Zdeněk Hejkal.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
SEVEROZÁPADNÍ ODTOK Z JEZERA AGASSIZ, IZOSTATICKÉ POHYBY A POHYB KONTINENTÁLNÍHO ROZVODÍ V KANADSKÉM SASKATCHEWANU Timothy G. Fisher & Catherine Souch.
OPTIMALIZACE INTERPOLAČNÍ METODY PRO MONITORING KONCENTRACE VYBRANÝCH PLYNŮ Autor: Marek Mitana Vedoucí práce: doc. Dr.Ing. Jiří Horák.
LITVA.
Obraz působení člověka
PŮDY.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Interpretace odborného textu referát k předmětu fluviální geomorfologie Jan Trávníček, Brno 2005 Reakce řek na pokles terénu v důsledku „evaporite solution“…
Charakteristiky a převládající faktory břehových strží ve dvou semiaridních oblastech L. Vandekerckhove et al
Dvacet let hydrologického a biogeochemického výzkumu povodí Červík v Beskydech Filip Oulehle1, František Zemek2, Zora Lachmanová3, Oldřich Myška1, Jan.
Model rozložení sněhové pokrývky v povodí vodárenské nádrže Šance Zpracovává : Bc. Jiří Juroš Vedoucí : doc. Dr. Ing. Jiří Horák Diplomová práce.
Les-Lesní patra.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Přírodní poměry Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Pedogeografie a pedologie Lukáš Dolák.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
1 Diplomová práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra fyziky,
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Model rozložení sněhové pokrývky v povodí vodárenské nádrže Šance
Krajina Co to je krajina?
Pedosféra.
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Krajina České republiky
Homogenita meteorologických pozorování
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Ledovce v Africe a Oceánii
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Homogenita meteorologických pozorování
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zhongyuan Chen Jiufa Li Huanting Shen Wang Zhanghua
Ing. Tauber René , Výzkum a poradenství v lesnictví
Pedosféra = půda na Zemi
NeJVĚTŠÍ ZRCADLO SVĚTA.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Půdy.
Transkript prezentace:

Vliv historického využívání půdy na odnos sedimentů z povodí jezera v centrálním Chile Effects of historical land use on sediment yield from a lacustrine watershed in central Chile (Marco Cisternas, Alberto Araneda, Patricia Martínez and Sergio Pérez) zpracoval Radek Večerník

Úvod + vymezení studovaného území ve studiích, které využívají jezerní sedimenty k odhadům lidských zásahů do povodí se používá izotopu 210 Pb (pro odhad rychlosti růstu sedimentů a pro rychlost odnosu sedimentů) ve studiích, které využívají jezerní sedimenty k odhadům lidských zásahů do povodí se používá izotopu 210 Pb (pro odhad rychlosti růstu sedimentů a pro rychlost odnosu sedimentů) pomocí 137 Cs (z testů atom. bomb v 60. letech) a pomocí pylu z borovic se ověřuje přítomnost 210 Pb v jezerních sedimentech pomocí 137 Cs (z testů atom. bomb v 60. letech) a pomocí pylu z borovic se ověřuje přítomnost 210 Pb v jezerních sedimentech Chica de San Pedro Lake (0,67km 2, max. hloubka 18m) se nachází mezi řekou Biobío a Pacifikem Chica de San Pedro Lake (0,67km 2, max. hloubka 18m) se nachází mezi řekou Biobío a Pacifikem lemováno pohořím tvořeným přeměněnými horninami, na S je jezero obklopeno sladkovodními sedimenty bazaltického složení; strmé svahy na Z, J a V jezera; na S jsou svahy jezera méně prudké; centrální část dna je téměř plochá lemováno pohořím tvořeným přeměněnými horninami, na S je jezero obklopeno sladkovodními sedimenty bazaltického složení; strmé svahy na Z, J a V jezera; na S jsou svahy jezera méně prudké; centrální část dna je téměř plochá povodí jezera bylo ovlivněno lidskými zásahy: vykácení původních lesů a vysázení borových plantáží, pěstování pšenice, zavedení exotických stromů a urbanizace povodí jezera bylo ovlivněno lidskými zásahy: vykácení původních lesů a vysázení borových plantáží, pěstování pšenice, zavedení exotických stromů a urbanizace za posledních 50. let se celkové roční srážky pohybovaly kolem 1-2 m za posledních 50. let se celkové roční srážky pohybovaly kolem 1-2 m

Metody výzkumu 1.Odběr vzorků a laboratorní analýzy - základní vzorek - získaný v roce 1996 z nejhlubší části jezera (50 cm dlouhý, v průměru 6 cm) - základní vzorek - získaný v roce 1996 z nejhlubší části jezera (50 cm dlouhý, v průměru 6 cm) - nejprve byl ověřen rentgenovými paprsky na biologické a fyzikální narušení  nezbytné ke zjednodušení izotopové a pylové analýzy - poté byl vzorek seříznut na vrstvy (1 cm), každá byla analyzována na hustotu (při t=105°C) a organický C - aktivita 210 Pb (22,3 let) se vypočítala ze zjištěné aktivity jeho nejbližšího izotopu Po (138,4 let) - prostřednictvím  - spetrometrie - k ověření stáří 210 Pb byly vzorky analyzovány na 137 Cs (32 let); max. výskyt v atm. v 60. letech; k měření výskytu 137 Cs použit -spektrometr - k určení chronologie 210 Pb byl analyzován pyl z borovic - k oddělení pylu ze sedimentů se použila standardní pylová analýza (zjištění koncentrace pylu v sedimentech)

Metody 2.Odhady růstu a odnosu sedimentů - stáří a růst sedimentů byly určovány z aktivity 210 Pb zaznamenané CRS modelem (Constant Rate of Supply) - přísun 210 Pb z atm. je v čase konstantní - pro odhad odnosu sedimentů z povodí použili metodu navrhovanou Dearing (Dearing et al., 1987; Dearing, 1991): - růst sedimentů se v různých místech jezera neliší - všechny sedimenty dodávané z povodí jsou uloženy v jezeře, žádný není uložen mimo jezero - všechny sedimenty uložené v jezeře (organické i anorganické) pocházejí z povodí, žádný sediment není dodáván z vnějšku  vypočetli úplný sedimentární odnos (získali organickou i anorganickou část odnesených sedimentů)

Metody 3.Velikost změn využívání půdy - typy land use byly určeny z leteckých snímků z let 1943, 1955, 1961, 1978, 1981, použito šest sad leteckých snímků rozdělených do šesti kategorií: původní lesní porost, křoviny, odlesněné plochy, exotický les (borové plantáže), městská zástavba a pastviny - k měření land use použit ARC/INFO GIS upravený pro sklon území - sestavil se digitální výškový model (DEM) a digitální terénní model (DTM) - porovnáním následujících snímků - zjištěny změny land use

Výsledky 1. Rentgenometrie - vhodné k měření růstu sedimentů - vzorek postrádá jasné znaky či narušení, které mohli mít vliv na rozdělení 210 Pb, 137 Cs a pylu po jejich uložení

Výsledky Cs a pylové testy 210 Pb chronologie - max. výskyt 137 Cs v roce 1963 (ukončeny testy jaderných zbraní) - datování od roku 1885 (vysázení plantáží) - postupný nárůst

Výsledky 3.Růst sedimentů - podle CRS modelu - různá velikost růstu sedimentů (5 mg.cm -2 /rok - 60 mg.cm -2 /rok); průměrný růst je 30 mg.cm -2 /rok - několik impulsů růstu sedimentů

Výsledky 4.Organický obsah % - část vytvořena v jezeře samotném, část vytvořena mimo jezero

Výsledky 5.Odnos sedimentů = S*A L /A W (S - růst sedimentů ve středu jezera, A L - plocha dna jezera, A W - plocha povodí upravená na sklon terénu) - použity vzorky (hloubka 10 cm  od  změny měřeny leteckými snímky) - růst a odnos organické hmoty je málo proměnlivý v čase  má malý vliv na land use

Výsledky 6.Změny v land use - většina původních lesů zmizela (analýza leteckými snímky) - rozšíření exotických dřevin a borových plantáží  posun všech typů land use do vyšších poloh

Výsledky 6.Změny v land use (land use 30% plochy), (land use 64%)

Výsledky 7.Vztah mezi odnosem sedimentů a land use - korelační analýza mezi odnosem a rozlohou typů land use - korelační vztah mezi odnosem a změnou land use je významný (0,95)

Závěr Nestabilita 210 Pb v San Pedro Lake - mnohem menší než v ostatních jezerech na S polokouli - atm. 210 Pb získáván rozkladem z 222 Rn, 222 Rn se mění a produkuje 226 Ra vyskytující se v horninách - nízká nestabilita 210 Pb dána mořskými vzduchovými hmotami Sedimentární růst - průměrný růst sedimentů 30 mg.cm -2 /rok - vyšší než u většiny jiho- a středoamerických jezer

Závěr Porovnání odnosu sedimentů s ročními srážkami - období největších sedimentárních odnosů neodpovídají (nekorelují) s množstvím ročních srážek

Závěr Trendy v sedimentárním odnosu a land use - stálý odnos sedimentů x pokles přírodních lesů (ze 70% na 13%), růst exotického lesa - průměrný odnos 0,5 t.ha -1 /rok (za posledních 50. let) - odnos sedimentů z povodí postupně pomalu narůstá (odvozujeme z topografie, vegetace a srážek)

Závěr plocha původních lesních porostů se snížila za období ze 70% na 13%; nárůst nepůvodních borových plantáží ze 4% na 46% plocha původních lesních porostů se snížila za období ze 70% na 13%; nárůst nepůvodních borových plantáží ze 4% na 46% růst sedimentů dosahoval 5 mg.cm -2 /rok (na konci19.st.) - 60 mg.cm -2 /rok (v 60. letech 20.st.) růst sedimentů dosahoval 5 mg.cm -2 /rok (na konci19.st.) - 60 mg.cm -2 /rok (v 60. letech 20.st.) odnos sedimentů byl max. 1 t.ha -1 /rok, v průměru 0,5 t.ha - 1 /rok odnos sedimentů byl max. 1 t.ha -1 /rok, v průměru 0,5 t.ha - 1 /rok změny land use byly zjištěny na souborech leteckých fotografií změny land use byly zjištěny na souborech leteckých fotografií