Mgr. et Mgr. Lucie Grůzová. Společnost a dítě  Postavení dítěte = postavení dospělého  ( stvrzeno Úmluvou o právech dítěte 1989 )  Národní politika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alternativní formy péče o děti
Advertisements

Služby péče o dítě – diferenciace péče
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Analýza Centra ProEquality
Mateřská a rodičovská dovolená
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Služba péče o děti v dětské skupině
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Systém sociální podpory v ČR
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Chůvička Brno Agentura na hlídání dětí v Brně a okolí
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Třírychlostní model čerpání rodičovského příspěvku RNDr. Petr Nečas Ministerstvo práce a sociálních věcí.
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Novinky ve specializačním vzdělávání
Sociální zabezpečení Sociální služby
Projekt dětská skupina MOTÝL
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Mgr. et Mgr. Lucie Grůzová. Psychologické aspekty dítěte Potřeby jako východisko pro plánování:  Potřeba určitého množství, kvality a proměnlivosti podnětů.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Evaluační dotazník. Evaluace projektů Vyhodnocení dopadů podpořených projektů na cílovou skupinu (zaměstnaných rodičů s malými dětmi) Smysluplnost podpory.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Rodičovský příspěvek a jiné rodinné dávky v nepojistných systémech sociálního zabezpečení Mgr. Eva Janková Legislativní odbor MPSV.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální zabezpečení Státní sociální podpora Rodinná politika Mirka Wildmannová.
Mateřská, otcovská a rodičovská dovolená SPP/VPL/SPR 457 Genderové aspekty trhu práce a související politiky JS 2011 Přednášející: Lenka Formánková.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Rodina a zaměstnání Henry Schein Česká republika
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
M_ANIMA radí – Sama sobě vedoucí
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Rodinná politika Sociální politika II.
Pedagogika dětí do tří let
Státní sociální podpora
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Dobrovolnické programy
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

Mgr. et Mgr. Lucie Grůzová

Společnost a dítě  Postavení dítěte = postavení dospělého  ( stvrzeno Úmluvou o právech dítěte 1989 )  Národní politika státu  V r vyšla Národní koncepce prorodinné politiky Podpora finančního ocenění rodin Podpora prorodinného klimatu ve společnosti Podpora vytváření bezpečného životního prostředí pro rodiny s dětmi Popularizace rodičovství ve společnosti a výzkum v oblasti rodiny

Cíle vzdělávání  Kompetence  Vzdělávací oblasti  Podle anglické předlohy Práce s dětmi od narození do tří let Zodpovědná péče (responsive care) Vztahy (relationship) Respekt (respekt)

Prorodinná opatření  porodné (jednorázová peněžitá pomoc při narození prvního dítěte v sociální tísni).  mateřská dovolená (dovolená matky před porodem a ihned po porodu, během níž platí pracovní smlouva a je vyplácen tak zvaný příspěvek v mateřství (Peněžitá pomoc v mateřství). Částka vyplácená státem podle doporučení Mezinárodní organizace práce má činit minimálně 12 týdnů s náhradou mzdy minimálně 67% předchozí mzdy. Podle EU minimálně 14 týdnů.  otcovská dovolená (otcovské) je dovolená otce v období kolem porodu a ihned po narození dítěte. Existují dva „typy“ kolem porodu 2-3 dny, po porodu jako obdoba mateřské dovolené 2 – 4 týdny. Během ní může být otci vyplácen příspěvek v otcovství. (Ve Švédsku a Německu tzv. otcovská kvóta v průměru 2 měsíce.)

 rodičovská dovolená určená pro oba rodiče pro péči o dítě po skončení mateřské dovolené.  rodinné dávky především přídavky na děti (plošné nebo testované), diferencované podle počtu, věku dětí nebo univerzální, dávky spojené se specifickou situací rodiny (neúplné rodiny, rodiny se zdravotně postiženým dítětem, sociální příplatky).  daňová politika ve vztahu k rodinám (zdanění příjmů – společné zdanění, odečitatelné položky podle situace v rodině).  služby a péče o děti představují různé formy podpory státem dotované péče pro děti od narození do jejich 18 let.

Institucionální péče - Jesle  Historie  1832 – první opatrovny pro chudé  1884 – první městské jesle  Od r – snaha o ucelený systém jeslí a mateřských škol

Institucionální péče - Jesle  Zákon o obcích (128,2000 sb.), Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, Vyhláška MZ č. 242/1991 Sb, o soustavě zdravotnických zařízení zřizovaných okresními úřady a obcemi, Hygienické požadavky na prostor a provoz zařízení upravuje o ochraně veřejného zdraví (258/2000 Sb.)  Ministerstvo zdravotnictví nepovažuje za nezbytné, aby péče o všestranný rozvoj zdravých dětí do 3 let věku byla dále poskytována v režimu zdravotnického zařízení, neboť není důvod, aby zdravé děti, které nepotřebují zdravotní péči, pobývaly ve zdravotnickém zařízení

Současný stav jeslí Rok Počet zařízení Počet míst v jeslích

Soukromá péče - celodenní  Jesle - zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, vázaná živnost „Péče o dítě do tří let v denním režimu“ - odborná způsobilost: VŠ v oboru ošetřovatelství nebo VOŠ obor dětská sestra nebo všeobecná sestra se zaměřením na pediatrii nebo SOŠ v oboru dětská sestra.  Hlídací agentury - volná živnost „Poskytování služeb pro děti a domácnost“ (tzv. baby-sitting)

Další možnosti soukromé péče  Vzájemná rodičovská výpomoc  Miniškolky  Firemní školky  Dětské koutky

Mateřské centrum  Síť mateřských center o. s. vznikla v roce 2001 na základě dlouholeté neformální spolupráce mateřských center za účelem posilování hodnot rodiny a mezigeneračních vztahů, úlohy rodičů, mateřské a otcovské role ve společnosti; podpory právní ochrany rodiny, mateřství a rovných příležitostí pro všechny; podpory zdravého života ve zdravém prostředí.  Mateřská centra (dále jen MC) zřizují zpravidla matky na mateřské dovolené, které se zároveň podílejí na jejich samosprávě a zajišťují programy, umožňují matkám s malými dětmi vyjít z izolace, kam se celodenní péčí o dítě dostávají.

Programy MC Programy, které MC nabízejí pro rodiče i děti, nebo pro rodiče s hlídáním dětí:  Tvořivé  Vzdělávací  Hlídání dětí  Sportovní  Rekvalifikační  Jednorázové akce

Kurzy pro děti do tří let Zaměřené:  Na rozvoj motoriky – plavání kojenců a batolat, cvičení maminek s dětmi, masáže kojenců a batolat  Na rozvoj řečového vývoje – znakování batolat, cizí jazyk (Hellen Doron, Go Kids!)  Na hudební rozvoj – hudební škola Yamaha

Péče o děti do tří let v zahraničí

 Velká Británie  Mateřská dovolená je od roku 2007 stanovena na 13 měsíců (52 týdnů, z toho je necelých 10 měsíců (39 týdnů) finančně kompenzováno. Prvních 6 měsíců 90% předchozí mzdy, zbytek maximálně 492 GBP  K nabízeným službám patří:  Denní jesle (nurseries) s provozem 12 hodin denně.  Jesle pro děti od 0-5 let.  Registrované pečovatelky pečují o max. 4 děti ve své domácnosti.  Chůvy (nannies) pečují o dítě v jeho domácím prostředí.  Dětská centra pro rodinu (Sure Start Centres) jsou zaměřené především na pomoc rodinám ze socioekonomicky a sociokulturně znevýhodněného prostředí.

Švédsko  Rodičovská dovolená je poskytována 13 měsíců (480 pracovních dnů) za zhruba 80% částku původního platu. Pro každého rodiče jsou určeny dva měsíce rodičovské dovolené, zbývajících 9 si mohou volit.  rodičovského příspěvku po dobu 26 měsíců.  Předškolní zařízení pro děti do 3 let jsou bohatě dotována, stát dohlíží na kvalitu, a proto jsou i hojně využívána. Obecní zákony nařizují zajistit pro děti (zejména předškolního věku) dostatek míst.

Francie  Mateřská dovolená trvá 16 týdnů, z toho 6 týdnů před narozením dítěte. Při narození třetího a dalšího dítěte se zvyšuje na 26 týdnů. Žena, která byla pojištěná a nejméně 6 měsíců před porodem zaměstnaná dostává 100% předchozí mzdy.  Skupinové (kolektivní jesle)  Rodinné jesle  Rodičovské jesle  Mateřské asistentky  Dětské zahrádky  Mateřské školy

Otázky do diskuze  Jaké jsou hlavní důvody pro rozšiřování péče o děti do 3 let v jeslích?  Jsou zařízení pro děti do tří let nutná v zájmu dítěte nebo jsou diktována požadavky trhu?  Proč rodiče vyhledávají kroužky pro své děti od narození?

Děkuji za pozornost