Čtenářství e-knihy. E-knihy Elektronická forma monografické publikace (včetně děl pokračujících v několika dílech) ORAVOVÁ, Monika a Gabriela FILIPIOVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Městská knihovna v Praze a e-knihy ?!?
Advertisements

Tablety versus čtečky na FF UK
Povodeň archeologické průzkumy něco ze služeb otázky Hanuš Hemola Národní knihovna ČR Národní knihovna ČR - novinky.
Elektronické informační zdroje a české právo Plzeň Elektronické informační zdroje II Česko-saská síť knihoven Vít Richter
ČTEČKY A E-KNIHY V ÚK ČVUT
E-knihy a čtečky v SVI ÚOCHB AV ČR, v.v.i. Mgr. Jana Procházková.
E-knihy Knihovna FSS 6. března 2012.
E-knihy E-čtečky Zkušenosti NTK Jana Římanová, Národní technická knihovna,
E-knihy EBSCO v NLK.  Trvalý nákup 3 titulů  Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012) Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012)  Paediatric Respiratory.
Čtečky E-knih ... a co dál?? Jihočeská vědecká knihovna
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Elektronické knihy: Tak trochu jiný způsob akvizice Filip Vojtášek Albertina icome Praha 24. akviziční seminář
Zuzana Hájková Půjčování e-knih v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích.
E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
210 mm eKnihy v NTK  Jan Kolátor   icq:  tel  Stůl: /36.
Příspěvek na konferenci „Informační gramotnost“Listopad 2011 | Brno.
Books Online projekt v Knihovně Kroměřížska David Zapletal.
Zuzana Hájková Půjčování e-knih v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích.
e-knihy v Knihovně Jinonice …a v akademických knihovnách obecně
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
E-knihy v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích Jihočeská vědecká knihovna 2012, Mgr. Ivo Kareš.
Architektura systému e-deposit Jiří Dobrovolný, Jiří Pavlík E-KNIHY 3, NTK,
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Začínáme s e-knihami Mgr. Jaroslav Čech Městská knihovna Břeclav.
Elektronické knihy Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, 22. března 2011 Plné texty odborných knih dostupných online.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Vědecká knihovna UJEP Prezentace Vědecká knihovna.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty ISK KK MUBrno, 25. listopadu Problematika elektronických knih.
Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna V Českých Budějovicích E-knihy a knihovny - I.
Letní knižní veletrh v Ostravě 1. Ročník Čtení v době digitální, Prof. PhDr. Jiří Trávníček, M. A Vypracovala: Suchyňová Radka 1.A SŠKNP o.p.s.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Příprava Koncepce rozvoje knihoven na léta Seminář účastníků SK ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
Jak e-booky (z)mění čtenářství Denisa Karafiátová Střední škola KNIH, o. p. s.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 19. října 2015.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Zkušenosti s vydáváním online publikace na ČVUT a jejich možnosti ve výuce FRANTIŠEK PODZIMEK KATEDRA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ A OCHRANY OBYVATELSTVA
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Elektronický archiv v ÚMV
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
Čtečky a tablety na FF UK
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Transkript prezentace:

Čtenářství e-knihy

E-knihy Elektronická forma monografické publikace (včetně děl pokračujících v několika dílech) ORAVOVÁ, Monika a Gabriela FILIPIOVÁ. E- knihy aneb první pomoc pro začátečníky [online]. Ostrava: Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, 2012 [cit ]. ISBN Dostupné z: /e_knihy_text_pdf.pdf

10 mýtů o elektronických knihách Cena elektronické knihy by měla být výrazně nižší oproti tištěné 1. verzi, protože většinu nákladů má přece vydavatel s tiskem. Když si legálně zakoupím elektronickou knihu a nahraji ji na svou 2. čtečku, mohu ji pak bez problémů půjčit či prodat dál. Pokud vlastním nejprodávanější čtečku elektronických knih Ama3. zon Kindle, budu do ní moci bez problémů kupovat jakékoliv české e ‑ knihy. Pokud by nakladatelé chtěli, mohli by v e ‑ formě ihned vydat veške4. rou svou dřívější produkci. Knihovny mohou půjčovat elektronické knihy za stejných podmínek 5. jako ty tištěné. Formát PDF je vhodným formátem pro čtení elektronických knih 6. na čtečkách. Elektronické knihy preferují hlavně muži.7. Jsou ‑ li vydány zároveň tištěná a elektronická kniha, mají stejné 8. ISBN. Prodej tištěných a elektronických knih spadá do stejné sazby DPH.9. Elektronické knihy nemohou vonět jako ty papírové.10.

Amazon (USA) Vlastní čtečky – Kindle Tradičně inspirace pro rozhraní knihovních systémů Prodej e-knih – vyšší obrat než tištěných knih

E-knihy - formáty Pdf Html MOBI – Amazon, české e-knihy EPUB – Adobe DRM

DRM Document right management Technická opatření – Vodotisk, autorizované stažení, nekopírovatelné formáty, šifrování – Adobe DRM Sociální – Smlouva s uživatelem

Zařízení pro čtení e-knih PC – formáty html (pdf) – nejčastější způsob pro vědecké knihy v ČR tablety Čtečky Mobilní zařízení (Smart Phone) České slovo čtečka se používá pro zařízení i software (trochu zmatek)

E-ink displej Nepodsvícené, neblikající Neodráží světlo Nutná lampička na nočním stolku Rozšířené černobílé varianty, ale objevují se i barevné Spotřeba elektrické energie nízká Čtečky na českém trhu (Amazon Kindle, Sony, eReading, Wooky….)

Autorské právo a e-knihy Digitalizované knihy off copyright – např. Karel Čapek Knihy vydávané v e-formě – pravidla copyrightu určuje vydavatel Online knihy – možnost využití licence CC Pirátství Open Access e-knihy –sledovat ověřit kvalitu

E-knihy v knihovnách Online vědecké knihy – licence pro užití – stejné jako u e-časopisů – limitovaný počet současných uživatelů, vzdálený přístup, tisk (u e-knih obvykle po kapitolách nikoli na jeden klik celou knihu) Knihy dostupné v databázích (ProQuest, EBSCO, Springer)

E-knihy v knihovnách Služba dočasného stažení, licencován počet simultáních uživatelů Více méně by e-knihy měly být zdarma/za stejných podmínek, stejně jako jsou papírové OverDrive – angloamerická produkce – také audioknihy – 3M Cloud – speciální zařízení pro „výpůjčky“ e-knih Onleihe (Německo) – Skoobe (Německo – orientováno na koncové uživatele)

České e-knihy v českých knihovnách Půjčování čteček, osvěta Dokumenty off-copyright – digitální knihovny, nové způsoby prezentace Nakladatelství eReading –pouze pro vysokoškolské knihovny, platba na více let (postupně) Zpracovávaná studie ekonomické udržitelnosti – NTK

České e-knihy v českých knihovnách Český jazyk – malý trh Chybí agregátor typu ProQuest (i pro časopisy) Služba eBrary Dash – možnost vložení vlastní e-knihy pro vlastní čtenáře Elektronický povinný výtisk Archivace e-knih (LPT systém) Řeší Národní knihovna ČR – e-Deposit

České e-knihy v českých knihovnách Nelze řešit e-knihy jako celek Bestsellery Beletrie Populárně naučná Regionální Vědecká Nízkonákladová vydání E-kniha - licence při vydání (zpětně nelze, nebo je obtížné)

Čtenářství Zvyšovat podíl dětské populace mezi návštěvníky knihoven, podporovat inovativní projekty knihoven, případně vznik databáze nejlepších příkladů Podporovat projekty spolupráce knihoven a škol na rozvoji čtenářské gramotnosti dětí a mládeže

Čtenářství Čtenáři a čtení v České republice (2010) Jiří Trávníček Viz např. tenai-a-teni-v-eske-republice-2010

Čtenářská gramotnost %A1%C5%99sk%C3%A1_gramotnost