Rostliny a jiné organismy nejsou uniformní, jsou proměnlivé = variabilní Tato jejich variabilita 1. není spojitá 2. je korelovaná Entity vyznačující se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

SYSTEMATICKÁ BIOLOGIE
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Lekce 1 Modelování a simulace
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Obecná biologie.
Biologická diverzita a Indexy biodiverzity
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Základy genetiky.
Teoretické základy šlechtění lesních dřevin Milan Lstibůrek 2005.
BIODIVERZITA.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
GENETIKA Genetika je vědní disciplína, která se zabývá studiem dědičnosti a variability organismů.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
Využití v systematické biologii
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Populační genetika je teoretickým základem šlechtění hospodářských zvířat; umožňuje sledování frekvencí genů a genotypů a tím i cílevědomé řízení změn.
Filip Kolář Procesy v malých populacích. Ohrožené malé populace „Demografické“ faktory malý počet jedinců (schránek na geny, partnerů,...) Stochastické.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Základy molekulární taxonomie J.Flegr, Praha 2008.
Molekulární biologie v oboru šlechtitelské praxe vojtech pivnicka.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Použití molekulárních znaků v systematice
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
- zabývají se studiem živých soustav
Mnohorozměrná statistika
Evoluční a koevoluční procesy
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Systém a evoluce rostlin
1.Obecné zákonitosti živých soustav
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Úvod do systému rostlin
Genový tok a evoluční tahy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
„AFLP, amplified fragment length polymorphism“
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základní typy genetických chorob Marie Černá
R OZŠÍŘENÍ ROSTLIN NA Z EMI Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo:
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Praktikum z genetiky rostlin JS Genetické mapování mutace lycopodioformis Arabidopsis thaliana Genetické mapování genu odolnosti k padlí.
Farmakogenetika Cíl Na základě interdisciplinárního integrace znalostí farmakologie a genetiky popsat vliv dědičnosti na odpověď organismu.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Generativní rozmnožování: dispersal, klíčení, přežívání semenáčků.
Druhová rozmanitost přírody Obecné principy druhové rozmanitosti a role člověka ve světle genetické, ekosystémové a druhové biodiverzity Podpořeno grantem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Název prezentace (DUMu):
Ekonomika životního prostředí
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Fylogenetická evoluční analýza
Ukazatele kvality Program školení.
Základy statistiky.
Transkript prezentace:

Rostliny a jiné organismy nejsou uniformní, jsou proměnlivé = variabilní Tato jejich variabilita 1. není spojitá 2. je korelovaná Entity vyznačující se korelovaností vlastností a oddělené nespojitostmi od ostatních nazýváme taxony.

Literatura: Briggs, D. & Walters, S.M. (2001): Proměnlivost a evoluce rostlin. Plant Variation and Evolution. 3rd ed. - Cambridge Univ. Press 1997 Dostál J. (1957): Botanická nomenklatura. Nakladatelství ČSAV, Praha Grant W.: Plant Speciation. - Columbia Univ. Press, New York Stace C.A. (1989): Plant Taxonomy and Biosystematics. 2nd ed. E. Arnold, London, New York, Melbourne, Auckland. Stuessy T.F. (1990): Plant taxonomy. The Systematic Evaluation of Comparative Data. Tod Stuessy Verne Grant Josef Dostál

Velký rozsah a rozmanitost používaných technik a metod  1. Týmová spolupráce Technická náročnost metod  2. Kvalitní laboratorní zázemí Nutnost trvalého přísunu finančních prostředků  3. Grantové projekty Základní aspekty biosystematického výzkumu a z nich plynoucí předpoklady:

Augustin Pyramus de Candolle ( ) Termín taxonomie zavedl v dnešním jeho slova smyslu francouzský botanik Augustin Pyramus de Candolle v roce 1813 v díle Theorie elementaire de la botanique Taxonomie = systematika = věda o rozmanitosti organizmů rozmanitost = variabilita, rozmanitost = biodiverzita p.p. Jejím základním posláním je tuto variabilitu: registrovat (tj. analyzovat a popsat) = taxonomie s.s.

Boraginaceae Lamiaceae 1. registrace Popisování druhů 2. klasifikace Taxonomická práce se děje ve dvou hlavních krocích:

Taxonomie je věda syntetická V ideálním případě se opírá o maximum znaků podstatných - vybraných mezi všemi dostupnými znaky: morfologickými - od úrovně celého individua (úroveň habituální) přes jednotlivé jeho části viditelné pouhým okem až po úroveň viditelnou jen v elektronovém mikroskopu fyziologicko-anatomickými, histologickými, celulárními či subcelulárními karyologickými (cytogenetickými) biochemickými molekulárně biologickými …

Dynamický přístup k jinak staticky uchopitelné variabilitě Strukturní vlastnosti posuzuje taxonomie v časoprostorovém kontextu, tj. s ohledem na faktory jako jsou: breeding systémy a s nimi spjatou genetickou strukturu a velikost populací daného taxonu sezónní a ontogenetické projevy daného taxonu modifikované chodem klimatu během konkrétní sezóny ekobiologii druhu (specifičtí opylovači, vektory šíření, eko-strategii...), kompetiční vztahy s jedinci téhož druhu či jedinci jiných druhů, predační vztahy s ohledem na případnou koevoluci. teratologické vlivy, stresy a adaptace (změny způsobené parazity nebo následkem prodělaných nemocí) stanovištní nároky daného taxonu vers. vliv prostředí v místě samém klimatické nároky daného taxonu vers. možnosti jeho šíření, velikost, struktura a historie areálu daného taxonu atd. míru izolace vůči příbuzným taxonům a s ní spojenou možnost hybridizace či genetické eroze.

Do historie přes zeď nevidíme Taxonomie Biosystematika Čtení fylogenetického záznamu

Termín biosystematika zavedli Wendell Holmes Camp a Charles Louis Gilly v roce 1943 Wendell Holmes Camp Biosystematika se zabývá kauzálním vysvětlením (tj. objasněním příčin a následků) variability organizmů. Studuje mechanismy a zákonitosti mikroevoluce

Stuessy 1990

Postup práce taxonoma 1. Formulace problému (=> volba metod, sampling, vymezení taxonů = přirozené populace vers. kultivace = eliminace nedědičné fenotypové plasticity …) (a)Vymezení taxonů a hranic mezi taxony (b)Analýza evolučních vztahů mezi taxony (c)Analýza hybridizace

Postup práce taxonoma 2. Nelze věřit autoritám ! – Nesnažit se za každou cenu dokázat existující klasifikaci, vše může být jinak. jméno 2 jméno 1jméno 3 jméno 4 jméno 1 jméno 2 jméno 3 jméno 4 jméno 1 jméno 2 jméno 3 jméno 4

Postup práce taxonoma 3. Identifikace taxonů (a)Přehled akceptovaných jmen a synonym, týkajících se studovaného problému – skutečnost, že se některá jména považují za akceptovaná a jiná za synonyma není neměnná (b)Jak interpretovat jména – současné použití vs. interpretace podle typu (c)Původní popisy (d)Odkud byly příslušné taxony popsané? (e)Kde hledat typové herbářové doklady?

Postup práce taxonoma 4. Sampling strategy (a)Celkový areál (rovnoměrné zastoupení materiálu z různých částí areálu) (b)Reprodukční mechanismus (klonální rozmnožování – problém definice jedince, apomixie...) (c)Známá morfologická a karyologická variabilita (d)Co bychom chtěli analyzovat a jaké reálné možnosti máme (e)Jaké množství materiálu potřebujeme – morfologické, molekulární, karyologické analýzy

Postup práce taxonoma 5. Karyologická variabilita (a)Počítání chromosomů (b)Průtoková cytometrie (c)Velikost pylu, průduchů, prašníků aj. znaků obvykle korelovaných se stupněm ploidie (v různých skupinách může být různé) (d)Kvalita pylových zrn (analýza hybridů)

Postup práce taxonoma 6. Morfologická variabilita (a)Populační vzorky (paralelní analýza počtu chromosomů), málo populací a mnoho rostlin z populace nebo hodně populací a málo rastlin z populace (b)Využití herbářového materiálu (problémy: botanici často sbírají atypické jedince, neznámý stupeň ploidie...) (c)Kvalitativní a kvantitativní znaky (d)Znaky použitelné pro kladistickou analýzu (e)Metody vyhodnocení morfologických dat (kladistické, fenetické a jiné)

Postup práce taxonoma 7. Molekulárně genetická variabilita (a)Isozymy (prezence, absence, frekvence alel) (b)Analýza restrikčních fragmentů (RAPD, AFLP) (c)Sekvence (d)Metody vyhodnocení molekulárních dat (kladistické, fenetické a jiné)

Postup práce taxonoma 8. Syntéza výsledků (a)Taxonomická klasifikace vs. fenologie, ekolegie, rozšíření (b)Reprodukční mechanismus – jinak klasifikujeme variabilitu u apomiktů a jinak u sexuálně se množících druhů

Postup práce taxonoma 9. Otázky nomenklatury (a)Typifikace existujících jmen – volba lektotypů, neotypů … (b)Výběr správných jmen pro akceptované taxony (c)Synonyma – identifikujeme a zařazujeme na základě typů