Stoletá válka 1337 - 1453.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Soupeření Anglie a Francie
STOLETÁ VÁLKA Varování všechna práva vyhrazena. Tento dokument je určen pouze k domácímu použití nikoli ke kopírování, pokud by se tak stalo je stanovená.
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
STOLETÁ VÁLKA.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Stoletá válka. Stoletá válka Osnova hodiny Osnova zápisu : 1.) Příčiny války Které země se dostaly do sporu a o co se konflikt vedl ? Jaké bylo pozadí.
(1337 – 1453) Stoletá válka.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Evropa na počátku novověku
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dej1 Stoletá válka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Západní Evropa v 16. století
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Dějiny významných států a národů v Evropě I
Západní Evropa za vrcholného středověku
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Prusko-Francouzská válka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Válka růží ( ) Dan Kunz VI..
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
Napoleon Bonaparte - císařství
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
R EVOLU Č NÍ ROK 1848 Francie & Itálie Veronika Klausová.
Jan Lucemburský.
Stoletá válka 7. Třída – únor 1. týden.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Marcela Horká NÁZEV: Stoletá válka TEMA: Dějiny významných států v Evropě ČÍSLO PROJEKTU:
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Anglie a Francie v pozdním středověku.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Stoletá válka.
Stoletá válka
Obchodní akademie, Střední odborná škola
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Válečné konflikty v Evropě v 18. století
Dějiny významných států v evropě
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Třicetiletá válka
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
SJEDNOCENÍ NĚMECKA.
PŘÍČINY A ZÁMINKA VÁLKY
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Cesta k Francii a Svaté říši římské
Transkript prezentace:

Stoletá válka 1337 - 1453

Obecně Konflikt mezi Anglií a Francií v letech 1337-1453 Příčinou byl spor o nadvládu ve Flandrech a jižní Francii Záminkou bylo odmítnutí nástupnictví Eduarda III. na francouzský trůn

Příčiny Angličtí králové spravovali jako léno francouzské území Francouzi o tato území sváděli dlouholeté spory a vyvrcholením byla stoletá válka Druhým důvodem byl spor o francouzské území ve Flandrech

1.etapa Spojencem Anglie byly Flandry a spojencem Francie zase Skotsko Anglie- převaha na moři, neštěstí na souši R. 1346 Bitva u Kresčaku- vítězství Anglie 1347-1355 uzavřeno příměří 1356 bitva u Poitiers - vítězství Anglie Končí mírem z Brétigny r 1360

2. etapa Fr. : 1364- na trůně Karel V. Moudrý- rozkvět země,nová taktika, kultura An. : 1377- vláda Richarda II.- zlé časy, Jan Wicleff (povstání za rovnoprávnost stavů) Fr. : 1380- nastupuje syn Karel VI.- povstání v Paříži a Flandrech, ztráta Flander v prospěch Burgundska

3.etapa Počátek vyloděním v Normandii Jindřicha V. 1420 Smlouva z Troyes- nástupnictví Jindřicha V. po smrti fr. Krále Karla VI. Na fr trůn Smlouva nenaplněna 1429- osvobození Orleánsu Janou z Arku Vláda dvou králů- an. Jindřicha VI. a fr. Karla VII. velký obrat ve válce

3. etapa 1453 zasedání v Arrasu- rozhodnutí o osudu Francie, nevyřešeno Od r 1453 Anglie pouze prohrává a pak upadá do Války růží, ztráta všech území až na Normanské ostrovy Stoletá válka končí v tichosti bez jakékoli mírové smlouvy

Děkujeme za pozornost