Horniny Filip Bordovský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

NEROSTY A HORNINY Rozhodněte, zda dané výroky o nerostech a horninách jsou pravdivé či nepravdivé. (správná odpověď se zbarví do zelena) Nepravdivé výroky.
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
HORNINY.
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
© copyleft Jiří Trávník
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vyvřelé (magmatické) horniny
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: VYVŘELÉ HORNINY
Horniny Vladislava Zubrová.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Dělení hornin Podle vzniku.
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.36 –MINERÁLY A HORNINY– pracovní list
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Nerosty Filip Bordovský.
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Práce geologa v terénu.
Třídění a určování hornin
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s s jednotlivými geologickými.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VÝLEVNÉ VYVŘELÉ HORNINY
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Pedosféra Filip Bordovský.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Vyvřelé horniny = vyvřeliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s tříděním vyvřelých hornin, jejich.
Vnitřní stavba Země Jan Dušek.
HORNINY VYVŘELÉ (magmatické)
HORNINY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
zpracoval: Michal Kuča
H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“
Horniny vyvřelé Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_03 TEMA:
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VYVŘELÉ HORNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Sobotka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Horniny versus nerosty
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Prezentace pro výuku přírodopisu 9. ročník
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, horniny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Mineralogie.
Škola:. Základní škola Kladruby
Jakub Šulc 9.B.   Magmatická nebo též vyvřelá hornina je termín z geologie.  Používá se pro označení horniny, která vzniká krystalizací z magmatu.
VY_32_INOVACE_19_Horniny
HORNINY Rastislav Švec.
Transkript prezentace:

Horniny Filip Bordovský

Zapište si! Horniny Věda zkoumající stavbu a vlastnosti hornin se nazývá Petrologie. Horniny – jsou neživé přírodniny složené z nerostů. Hodnocení hornin: podle velikosti nerostů podle uspořádání nerostů

Vznik hornin Horniny jsou výsledkem geologických dějů: Zapište si! Vznik hornin Horniny jsou výsledkem geologických dějů: Vnitřní geologické děje – podmiňuje je teplo v zemském nitru! Vnější geologické děje - závisí na energii ze slunce!

Vnitřní geologické děje: Zapište si! Vnitřní geologické děje: Teplota v nitru Země: 2-3 m pod povrchem je stálá teplota 4°C V hloubce 1500 m je 40°C V zemském jádru je 5000 – 6000°C Vznik vyvřelých hornin: Horniny v hlubinách se taví a vzniká tavenina = magma, po jeho ochlazením dochází ke krystalizaci a vzniku vyvřelých hornin!

Dělení vyvřelých hornin! Zapište si! Dělení vyvřelých hornin! vyvřeliny hlubinné (PLUTONY) vyvřeliny výlevné Výlevné horniny utuhly velmi rychle, jsou proto jemnozrnné.

Z učebnice si vypište vlastnosti vybraných vyvřelých hornin: ____________________________ Zapište si!c Příklady hlubinných vyvřelin: žula – gabro – Příklady výlevných hornin: čedič – znělec -

Žíly: Žíly vznikají vtékáním magmatu do puklin v horninách. Zapište si!c Žíly vznikají vtékáním magmatu do puklin v horninách. Dělení žil: horninové rudné, které obsahují např. Sloučeniny olova – galenit Zinku - Sfalerit Železa pyrit Ryzí zlato Uran - Smolinec