[Výrazy funkce a funkční v Mathesiově definici věty a foném(at)u] Martin Beneš – ÚJČ AV ČR; ÚČJTK FF UK v Praze vzdělávací cyklus Moderní mluvnice češtiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Advertisements

Interpretace práva.
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
Korpusová lingvistika (2)
Pojem / koncept Homonymie Ondřej Diblík – Simona Kukučová | |
BZOL – ZS 2009 Základy obecné lingvistiky Lucie Medová týden ledna 2010.
Fonetika Fonologie Japonský fonologický systém
JAZYKOVÁ INFRASTRUKTURA Ústav Českého národního korpusu Filozofická fakulta UK Praha.
Podstata a funkce jazyka
Metodologie historického výzkumu volného času
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.3.1.
MATEMATIKA I.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Kam se obrací „gramatická“ vlna?
Zadání cvičení N_FKIK Marek Matějka.
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Výroková logika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Zvuková stránka jazyka
Veřejnoprávní smlouvy
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Téma: Současná spisovná čeština v pravidlech Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ.
VSUVKA Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-35
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Slovo jako jednotka slovní zásoby.
= prostředek lidské komunikace
centrální porucha zpracování řečového signálu
Volitelný jazykový seminář STYLISTICKÉ HODNOCENÍ PŘEKLADU Božena Bednaříková.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Právní psaní – Legal writing JAK UČIT PRÁVO na počátku 21. století? Konference pořádaná projektem OPPA – Právo pro praxi PF UK, úterý 5. března 2013 PhDr.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Stylistika: Slohotvorní činitelé Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
KVINTA. = VĚDA ZABÝVAJÍCÍ SE ZKOUMÁNÍM JAZYKA. Dělení podle: 1) jazyků, jimiž se zabývá (např. bohemistika, anglistika, romanistika, hungaristika, sinologie,
JAZYK: POPIS, ZÁKLADNÍ PRVKY A VLASTNOSTI PERCEPCE ŘEČI: PERCEPCE SLOV POROZUMĚNÍ VĚTÁM, TEXTU PRODUKCE ŘEČI JAZYK A MYŠLENÍ OSVOJOVÁNÍ JAZYKA Jazyk a.
VARIANTNÍ PROSTŘEDKY PŘI ÚPRAVĚ PUBLICISTICKÝCH TEXTŮ NA MATERIÁLU MF DNES Mgr. Barbora Albrechtová Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
1 Mezinárodní inspirace pro hodnocení výsledků vzdělávání: Celostátní testování žáků v Evropě Studie EURYDICE Český překlad:
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Povídka Básník Karel Čapek – Povídky z jedné kapsy - Slohotvorní činitelé.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_17_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jazykověda a její disciplíny
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Kapitoly z fonetiky a fonologie českého jazyka
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
SUPRASEGMENTÁLNÍ ANALÝZA TEXTU
SEGMENTÁLNÍ ANALÝZA TEXTU
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
Jazykovedné disciplíny
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Opakujeme základní pojmy
Jazykověda a její disciplíny
Publicistický styl Reportáž. Publicistický styl Reportáž.
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
ZÁKLADNÍ PROMLUVOVÁ PÁSMA
Transkript prezentace:

[Výrazy funkce a funkční v Mathesiově definici věty a foném(at)u] Martin Beneš – ÚJČ AV ČR; ÚČJTK FF UK v Praze vzdělávací cyklus Moderní mluvnice češtiny pro studenty magisterských a doktorských programů filologických oborů reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

[Pramen a cíle] MATHESIUS, Vilém (1982 [1929]): Funkční lingvistika. In: Vilém Mathesius,Jazyk, kultura a slovesnost. Praha: Odeon, s. 29–38. Cílem je srovnat pasáž o definici věty s pasáží o definici fonému (fonématu), v nichž Mathesius deklaruje / obhajuje plodnost funkčního přístupu k jazyku

[Mathesius (1982 [1929]) o fonématu] „Kdežto zásoba hlásek se ve fonetice charakterizuje ze stanoviska fyziologicko- genetického […], charakterizuje fonologie zásobu fonémat zjišťováním toho, jak se seskupují ve fonologický systém […]“ (s. 33). „Teprve stanovisko funkční ukáže, že je v jejich [č. a n. hlásce g; können vs. gönnen] postavení v systému českém a v sytému německém zásadní rozdíl“ (s. 33).

[Mathesius (1982 [1929]) o „větě“] Ze stanoviska funkčního, tj. […] od vyjadřovacího úkolu věty; co větu činí větou je aktivní postavení mluvčího k jejímu obsahu (s. 30). „Věta je promluva sdělná, kterou se mluvčí aktivně a způsobem zanechávajícím po stránce formální dojem obvyklosti a subjektivní úplnosti staví k nějakému faktu nebo skupině faktů“ (s. 31).

[„Věta“ vs. fonéma] Ve způsobech definování i obecně v komentářích daných pojmů je nápadný rozdíl: V pasážích o větě se nikde neobjevuje výraz systém, ale používá se zde opakovaně spojení aktivní účast mluvčího. V pasážích o fonématu se naopak nikde neobjevuje slovo mluvčí, ale pracuje se zde se slovem systém.

[Foném(a) v systému] LAMPRECHT, Arnošt – ŠLOSAR, Dušan – BAUER, Jaroslav (1986): Historická mluvnice češtiny. Praha: SPN.

[„Věta“ v komunikaci] V dané pasáži o definici věty se objevují spojení jako: vyjadřovací úkol věty, promluva sdělná projev učiněný zvuky artikulovanými za účelem sdělení Dnes bychom řekli, že Mathesius definuje výpověď, tj. jednotku jiné úrovně než foném(a)

[Tertium comparationis] (3) foném (2) hláska (1) konkrétní zvuková realizace hlásky (3) věta (2) výpověď (1) výpovědní událost

[Věta a foném(a) jako funkční jednotky] DANEŠ, F. (2008): Pražská škola: názorová univerzália a specifika. SaS, 69, s. 9–(13)–20. (2) externí fce: funkce jazykových promluv = Mathesiova věta. (3) vnitrojazyková fce: funkce jednotek jazykového systému na jeho jednotlivých rovinách = Mathesiovo fonéma

[Pozor na slovo funkční v textech v PLK] V jednom textu těsně vedle sebe se jako funkční označují dva typy v zásadě dost odlišných přístupů: interně funkční externě funkční