Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Ekvitermní regulace Střední odborná škola Otrokovice
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Plynové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Montáž bezpečnostního zařízení
DHM – degresivní odpisy
Odvodnění teras a balkónů
Odvodnění šikmých střech
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Vedení a uložení potrubí
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice
Koupelnové sestavy – umyvadla
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Přehled instalačních systémů
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Materiál potrubí vnitřního vodovodu
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Kanalizační potrubí větrací
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Použití zeleniny v kuchyni
Regulační armatury Střední odborná škola Otrokovice
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Brzdy se vzduchotlakým ovládáním
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Transkript prezentace:

Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM 1 Název školy a adresa Středí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-VI/3-SO-6/18 Název DUM Uzavírací armatury Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupiny Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Rozdělení armatur, připojení na potrubí Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Druhy armatur, ventily, šoupátka, kohouty Datum 14. 12. 2012

Uzavírací armatury Náplň výuky Rozdělení armatur Ventily Šoupátka Kohouty

Rozdělení uzavíracích armatur Uzavírací armatury se rozdělují podle: 1. Konstrukce – kohouty, ventily, šoupátka, klapky 2. Tvaru – přímé, šikmé, rohové 3. Způsobu uzavírání – ručně ovládané, elektromagnetické 4. Ovládací části – s kolečkem, s páčkou, s motýlkem 5. Možnosti připojení – závitové, přírubové

Uzavírací ventily Používají se k uzavírání průtoku vody studené i teplé. Ventil má tyto části: těleso, závitové vřeteno, kuželka, sedlo a ovládací prvek Uzavírání se provádí otáčením vřetene o 360°. Ruční uzavírání je běžné a dělá se ovládacím kolečkem. K uzavírání elektromagnetických ventilů slouží elektrické zařízení, proto tyto ventily musí být připojeny na napětí 220 V. V trubních rozvodech se běžně používají všechny tři tvarové provedení – přímé, šikmé i rohové provedení. Připojení je na závit. Uzavírací ventily se vyrábějí pro domovní rozvody v průměrech od 3/8“ do 2“. Materiálem ventilů je mosaz nebo plast.

Obr. 1: Uzavírací ventil rohový přírubový

Obr. 2: Ventil podomítkový nahoře s krytkou dole s ovládacím kolečkem

Šoupátka Šoupátka se používají pro zapojení do potrubí a větších průměrech. Ventil má tyto části: těleso, závitové vřeteno, kuželka, sedlo a ovládací prvek Uzavírání se provádí stejně jako u ventilů otáčením vřetene o 360°. Šoupátka se běžně používají ve všech třech tvarových provedení – přímé, šikmé i rohové provedení. Připojení je na přírubu. Šoupátka se používají pro vnitřní i venkovní rozvody. Vyrábějí pro domovní rozvody v průměrech od 3/8“ do 2“. Pro venkovní rozvody nebo pro páteřní rozvody ve velkých budovách se používají šoupátka o průměrech DN 50 až DN 100 mm. Materiálem šoupátek malých průměrů je mosaz, velkých průměrů litina.

Obr. 3: Šoupátka s různým připojením vlevo se 2 přírubami, uprostřed se závitem vnitřním a vnějším, vpravo se 2 závity vnitřními

Kohouty K uzavírání průtoky vody u kohoutů dochází otočením jen o 90°. Při rychlém otočení páky (uzavření průtoku) může dojít k tlakovým rázům. Ve vodovodním potrubí může být voda o tlaku až 6 barů. Pokud bude kohout plně otevřen a rychle se zavře, vznikne tlakový ráz. Tím dojde ke škubnutí potrubí. Při špatném upevnění se by mohla ze zdi uvolnit hmoždinka, do které je zašroubován šroub držící objímku s potrubím. Kohouty se mají osazovat do potrubí, ve kterém není velký tlak vody nebo je třeba uzavírat a otevírat průtok vody pomalu. Vyrábějí se z mosazi nebo plastu, průměry kohoutů jsou stejné jako jsou průměry potrubí. Mohou být osazeny do ocelového, měděného i plastového potrubí.

Obr. 4: Kohout kulový plastový s páčkou

Obr. 5: Sestava kohoutů různých materiálů, průměrů a způsobu ovládání

Obr. 6: Kulový kohout – vlevo otevřený, vpravo uzavřený

Obr. 7: Mosazné kulové pákové kohouty osazené do měděného potrubí

Obr. 8: Mosazné kulové kohouty vlevo s vypouštěním ovládaný motýlkem vpravo klasický ovládaný pákou

Kontrolní otázky: Jak se rozdělují uzavírací armatury? Jaké jsou základní části ventilů? Kde se nejčastěji uplatňují ventily a kde šoupátka? Co je tlakový ráz a jak vzniká? Z jakých materiálů může být potrubí, do kterého se osazují uzavírací armatury?

Obrázky: Obr. 1: vlastní Obr. 2: anonym, [vid 14. 12. 2012], dostupné z: http://www.wavin-osma.cz/cz/katalogy Obr. 3: anonym, [vid 14. 12. 2012], dostupné z: http://www.jmahod.cz/cs/produkty/navrtavaci-pasy-vodovodni-pripojky/betar-soupatka/betar-p-soupatko-pn-16-prirubapriruba.html Obr. 4: anonym, [vid 14. 12. 2012], dostupné z: http://www.wavin-osma.cz/cz/katalogy Obr. 5: vlastní Obr. 6: vlastní Obr. 7: vlastní Obr. 8: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Jurečka,A. a Adámek,M : „Instalace vody a kanalizace III“, Praha, Informatorium 2006. ISBN: 80-7333-050-4 [2] Webové stránky: www.jmahod.cz, www.wavin-osma.cz

Děkuji za pozornost 