Osteoporóza Hejmalová Michaela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Indikace k celotělové densitometrii
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Civilizační choroby a výživa
Látkové složení lidského těla- prvky
VITAMÍNY.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Co znamená, že máte revma?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Minerální látky a stopové prvky.
Anémie Hejmalová Michaela.
Mgr. JITKA POKORNÁ Specifika výživy u adolescentů a ve stáří a nejčastější malnutrice v tomto životním období.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Nutriční aspekty osteoporózy Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Nutriční aspekty osteoporózy
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Jak stárnout úspěšněji
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Osteoporóza.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Osteoporóza Hejmalová Michaela

Definice řídnutí kostí tichý zloděj kostí syndrom švédské sekretářky systémové (metabolické) onemocnění skeletu charakterizované absolutním úbytkem kostní hmoty, spojené s poruchou mikroarchitektury kosti, a tím vzniká zvýšené riziko zlomenin

Výskyt každá třetí žena a každý pátý muž starších 55 let 10 % populace do 65 let, nad 65 let potom dokonce u 30 – 50% 50 % žen a 30 % mužů starších 65 let postihne typická zlomenina významným způsobem zvyšuje nemocnost i úmrtnost pacientů ve věkové skupině nad 65 let

Příčina rizikové faktory neovlivnitelné rizikové faktory ovlivnitelné „syndrom švédské sekretářky“ rizikové faktory neovlivnitelné rizikové faktory ovlivnitelné

Rizikové faktory neovlivnitelné věk – maximum ve věku 25. let pohlaví - ženy genetické vlivy rasa – nejméně rasa černá

Rizikové faktory ovlivnitelné dostatečný dietní příjem vápníku pravidelná pohybová aktivita přiměřený dietní příjem bílkovin tělesná konstituce

Klasifikace osteoporózy fyziologická (involuční) primární - I. typ (postmenopauzální), II. typ (senilní) sekundární – endokrinní, léky, různé

zlomenina krčku stehenní kosti Primární osteoporóza Typ Věk Pohlaví (Ž : M) Místa zlomenin Další známky I. typ 55 - 75 6 : 1 obratle Collesova fr. ztráta zubů II. typ ↑ 70 (ženy) ↑ 80 (muži) 2 : 1 zlomenina krčku stehenní kosti dorsální kyfóza

Varující signály osteoporóza je obvykle bezpříznaková necharakteristické bolesti v zádech velmi bolestivé zlomeniny předloktí a obratlů zlomenina stehenní kosti (po mnoha letech řídnutí) – 10 000 žen a 3 000 mužů ve věku nad 55 let v ČR

Léčba přívod vápníku a vitaminu D fyzická aktivita léky nehormonální léčba, snižující rychlost úbytku kostní hmoty (antiresorpční léčba) léky zvyšující množství kostní hmoty (anabolické léky)

Výživové faktory vápník fosfor další minerální látky vitamin D fytoestrogeny

Vápník hlavní minerál 800 – 1200 mg funkce – kalcémie (2,25 – 2,75 mmol.l-1) regulační mechanismy – vitamin D, parathormon, tyroxin, androgeny, estrogeny, kalcitonin vstřebatelnost asi 30 % kapacita resorpce se v průběhu života snižuje největší význam mléko a mléčné výrobky zelenina, ořechy, mák, sardinky

Fosfor hlavní minerál anorganická forma (kosti, zuby), organická forma (fosfolipidy, fosfoproteiny, nukleové kyseliny) denní příjem se odhaduje kolem 1g/den deficience se prakticky nevyskytuje - zastoupen prakticky ve všech potravinách obrovský dietní příjem (uzeniny, tavené sýry, „kolové“ nápoje)

Hořčík hlavní minerál 270 – 400 mg pro muže a 280 – 300 mg pro ženy asi 70 % hořčíku je v těle přítomno v anorganické formě v kostech stavba kostí a zubů, vliv na hladké svalstvo, snižuje nervosvalovou dráždivost, metabolismus obecně zelené části rostlin (chlorofyl), mléko, maso, mořské ryby, obiloviny, luštěniny, ořechy

Ostatní minerální látky zinek mangan měď bór

Vitamin D vitamin rozpustný v tucích ergokalciferol (D2), cholekalciferol (D3) účinky hormonální povahy 5 – 10 µg, 350 – 400 m. j. (1 m. j. = 0,025 µg) v potravinách poměrně vzácný (rybí tuk) syntéza v organismu (cholesterol) křivice (rachitis), osteomalácie, osteoporóza průjem zvracení poškození ledvin

Fytoestrogeny látky rostlinného původu, které mají podobné účinky jako ženský pohlavní hormon ze skupiny estrogenů – estradiol nejznámější skupina fytoestrogenů je obsažena zejména v luštěninách další méně významné deriváty fytoestrogenů jsou v rýži, mrkvi, různých semenech, brokolici, žampionech, česneku, kávě a čaji.

Prevence osteoporózy dostatečný přísun vápníku omezit nadměrnou konzumaci bílkovin, sodíku a fosfátů v potravě dbát na pravidelnou fyzickou aktivitu omezit příjem alkoholických nápojů, kofeinu. Nekouřit. udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost (v rozmezí BMI). Při nižší tělesné hmotnosti se doporučuje její mírné zvýšení, nikoliv však obezita.

DĚKUJI ZA POZORNOST