Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Pomocné stoly Střední odborná škola Otrokovice
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.08 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti posloupností
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
DHM – degresivní odpisy
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
Inventář – příprava Střední odborná škola Otrokovice
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY SKLADOVÁNÍ A ÚDRŽBA INVENTÁŘE
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pečení – rozdělení, způsoby
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY MALÝ STOLNÍ INVENTÁŘ
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Geräte in der Klasse Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Použití zeleniny v kuchyni
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
I NVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY Inventář = předměty používané při obsluze.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_392 Ročník: 1.
Transkript prezentace:

Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/2-SL-1/2 Název DUM Inventář – funkce MSI Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Technika obsluhy Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: rozdělení a funkce malého stolního inventáře, jeho použití a ošetření. Výklad je doplněn ukázkami dalšího MSI. Vybavení, pomůcky Dataprojektor , ukázky MSI Klíčová slova Malý stolní inventář rozdělení podle použití, funkce MSI, příklady MSI, ošetřování MSI Datum 29. 6. 2013

Inventář – funkce MSI Náplň výuky Malý stolní inventář rozdělení podle použití Funkce malého stolního inventáře Příklady malého stolního inventáře Ošetřování malého stolního inventáře

Restaurační inventář dělíme    MSI (malý stolní inventář)      VSI (velký stolní inventář)      Pomocný inventář Obr. 1

Malý stolní inventář – MSI Malý stolní inventář je nezbytně nutný, aby obsluhující dobře a kvalitně obsluhoval. Malý stolní inventář rozdělujeme na dvě skupiny: MSI umístěný na stole pro hosta – slouží ke konzumaci pokrmů a nápojů hostům. Patří sem např. vázička, popelník, menážky (sůl, pepř, párátka) košíček na pečivo. MSI umístěný na příručním stole – slouží obsluhujícímu personálu pro případ, že si host vyžádá. Patří sem např. další dochucovací prostředky – kečup, worchester, paprika, hořčice, karafy s olejem a octem, různé dresinky, papírové ubrousky… Druhy MSI volíme podle toho, o jaké odbytové středisko se jedná, co nabízí z pokrmů a nápojů. MSI musí být vždy ve výborném stavu, jen tak docílíme spokojenosti hosta a zrychlíme obsluhu.

Funkce malého stolního inventáře Estetický – vázičky, svícny, svíčky… Hygienický – ubrousky, párátníky… 3. Informační – reklamní upoutávky, podložky pod sklo… 4. Gastronomický – karafy, slánky… Obr. 2

Malý stolní inventář – ukázky Slánky (otevřené, uzavřené) – sůl plníme do 2/3 a přidáváme zrnka rýže proti vlhnutí, denně otíráme, pepř plníme do 1/3, aby nevyprchalo aroma. Menážky (malá, velká) – soubor solnička, pepřenka, karafy na ocet, olej, párátník, čistí se stejně jako obr. 4 obr solničky. Karafy na ocet a olej – denně otíráme. Obr. 5 Hořčičníky – denně otíráme, na hořčici kápneme pár kapek oleje, aby nevysychala. Nepoužíváme kovové lžičky – mohou oxidovat. Obr. 3 Obr. 6

Tácky pod pivo obr. 10 Cukřenky – dávkovač, dóza, pudřenka Svícen   Svícen Tácky pod pivo Rezervačky obr. 10 Stojánky na čísla stolů a stojánky na JL a NL. Párátníky – otíráme, vyjmeme použitá párátka, ukládají se špičkou dolů. Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9 Obr. 11 Obr. 12

Vázičky – denně vyměňujeme vodu květinám, podle Popelníky – čistí se denně zvlášť. Vázičky – denně vyměňujeme vodu květinám, podle potřeby stonky seřezáváme nebo květiny vyměňujeme, otíráme. U umělých nebo sušených květin otíráme denně vázičky. Obr. 14 Karafy na vodu – nebývá založena, ale na přání hosta číšník přinese. Obr. 13 Obr. 15

Kontrolní otázky Jak se dělí restaurační inventář? Jaké jsou funkce MSI? Umístění MSI? Jak se ošetřuje solnička? Jak znáš druhy cukřenek?

Seznam obrázků: Obr. 1: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00423651.jpg Obr. 2: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00422520.jpg Obr. 3: solnička , autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.gastrosuper.cz/stolovani/dochucovacispr/ Obr. 4: menážka, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.gastrosuper.cz/stolovani/dochucovacispr Obr. 5: karafa, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.gastrosuper.cz/stolovani/dochucovacispr Obr. 6: hořčičník, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.gastrosuper.cz/stolovani/dochucovacispr Obr. 7: cukřenky, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.gastrosuper.cz/stolovani/dochucovacisprhttp://www.fortel-katalog.cz/cukrenka.htm Obr. 8: svícen, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.designlive.cz/svicen-precious Obr. 9: tácek pod pivo, autor Tomáš Režňák, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.czechsouvenirs.com/cs/porcelanovy-tacek-pod-pivo-svejk/

Seznam obrázků: Obr. 10: rezervačka, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.jidelni-listky.cz/doplnky/rezerve-stojanky-rezervacky Obr.11: stojánek na jídelní lístky, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.graphicart.estranky.cz/clanky/design/stojanek-na-jidelni-a-napojovy-listek.html Obr. 12: párátník, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.kuchynskenoze-nadobi.cz/smrz/eshop/3-1-Jidelni-pribory-a-stolovani/158-2-Ostatni-pomucky-pro-stolovani Obr. 13: popelník, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://shop.dela.cz/index.php?main_page=index&cPath=&zenid=33c764213b2b6837f7cf29f92f6b1b08 Obr.14: vázička, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.tojadekorace.cz/toja-dekorace-susina/eshop/3-1-dekorace-na-postaveni/9-2-dekorace-v-keramice/42/row Obr.15: karafa na vodu, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.mhome.cz/karafy-na-vodu/karafa-na-vodu-1l-eva-solo/

Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996 [2] Gustav Salač, MVDr. Milan Pribula, Hana Sedláčková: Technika obsluhy a služeb, vydalo SNP – pedagogické nakladatelství, Praha, 1996, ISBN 80-85937-10-7

Děkuji za pozornost