2. Sentimentalismus a preromantismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Citáty O LÁSCE.
Advertisements

Obecné poučení o literatuře
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Klasicismus a empír Pro žáky 8. ročníku ZŠ
RENESANCE A HUMANISMUS
Datum (období) vytvoření: červen 2011
1. Tmavým ránem kráčí žena k hrobu pod křížem, cítí se tak opuštěna mrtvým Ježíšem. Ale ještě dřív, stal se tenhle div: Boží sláva z hrobu vstává, Pán.
KLASICISMUS.
Klasicismus a romantismus
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klasicistní malířství
století vznik kapitalistické společnosti
Obecná charakteristika Architektura
RKZ Babičková Markéta C2B.
František Ladislav Čelakovský
Renesance a humanismus v Itálii
Závěr 18. století – poč. 19. století
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Česká kultura 19. století.
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: června 2012
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_11_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
2. V zajetí řádu klasicismu 2. Duchaplnosti salonů Chci marně chytat vlastní stín, chci jít, však stojím pevně, běda! A zlo v mé duši spát mi nedá, ač.
KLASICISMUS (18. stol. – přelom 18. – 19. st.,
Národní obrození František Palacký.
1. Slyš, jaká překrásná píseň | rozléhá se po nebi! | Andělů to svaté sbory | Pána Boha velebí. | Je to píseň o radosti | dané všemu stvoření: | Sláva.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Umění 1. poloviny 19. století
Umělecké směry 19. století
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
2. Sentimentalismus a preromantismus
RENESANCE - pokračování
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
Umělecké směry 19. století
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Rukopisy RKZ Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
VY_32_INOVACE_215_Románské umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ROMANTISMUS.
Rozvoj klíčových kompetencí
Kde se Josef Dobrovský narodil?
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
VY_32_INOVACE_
Michelanagelo Merisi zv. Caravaggio
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_07 RKZ
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Rokoko, klasicismus Označení materiálu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Transkript prezentace:

2. Sentimentalismus a preromantismus Sbohem! To slovo slzami je prostoupeno. To slovo ničívá radosti milostné. To slovo pro smutek je pouze jiné jméno. To slovo s věčností se teprv rozplyne. Alphonse de Lamartine 2. Sentimentalismus a preromantismus 1. Slova prostoupená slzami

Vznik sentimentalismu a preromantismu Vášnivý protest proti neoprávněným výhodám privilegovaných vrstev obyvatel, které nebraly ohledy na schopnosti každého jedince, se promítl v osvícenství souběžně i do roviny citové. Při pokusech hájit zájmy těch ostatních mnozí autoři pochopili, že jednou z možností, jak vyzdvihnout hodnoty prostého člověka a odlišit ho od „cynické a zhýralé“ společnosti aristokratů.

Výtvarné umění v době preromantismu Preromantismus ovlivnil hlavně literaturu. V ostatních druzích umění si po celé období podrželo své pozice klasicistní cítění. Ve vývoji výtvarných stylů stojí na předělu mezi klasicismem a romantickým uměním empír. Detail empírového pokoje

Empír ve výtvarném umění a kultuře Empír se projevil zejména v užitém umění. Je příznačný především těžkými tvary nábytku.

Empír ve výtvarném umění a kultuře Preromantické smýšlení přineslo i svébytnou módu.

Empír v architektuře Menší dopad měl empír na architekturu (u nás jen zámek Kačina u Nových Dvorů).

Empír v malířství a sochařství Jean August Ingres (1780 - 1867) Jacques Louis David (1748 - 1825)

Empír v malířství a sochařství Madame Recamierová - jedna z nejvlivnějších dam období empíru J. L. David

Empír v malířství a sochařství Hold Horatiovi Jacques Louis David

Empír v malířství a sochařství Velká Odaliska Jean August Ingres

Anglicky píšící básníci a sběratelé James Thomson (1700 - 1748) James Macpherson (1736 - 1796)

Anglicky píšící básníci a sběratelé Ilustrace z Grayovy Ódy na oblíbenou kočku Thomas Gray (1716 - 1771) a jeho náhrobní deska.

Podvrhy a falsifikáty Důmyslným podvrhem bylo i „objevení“ českých rukopisů. Rukopis zelenohorský Rukopis královédvorský Pravděpodobný falsifikátor Václav Hanka

Podvrhy a falsifikáty Záboj a Slavoj na pražském Vyšehradě Vedle pocitu starobylosti texty vyvolávaly zármutek nad dávno zašlým majestátem hrdého národa a vedly k vzepětí vlastenectví.

Anglicky píšící básníci a sběratelé Skotský preromantický básník Robert Burns (1759 - 1796) svou sbírku Básně převážně ve skotském nářečí (1786) přepracovával a doplňoval celý život.

Anglicky píšící básníci a sběratelé Burnsův pomník v australské Canbeře

Anglicky píšící básníci a sběratelé Ilustrace básně Tam O’Shanter Na základě lidové báchorky napsal Burns krátkou výpravnou báseň Tam O’Shanter, která vychází z opilecké halucinace prostého venkovana. Reklama na tabák

Anglicky píšící básníci a sběratelé Básník a malíř William Blake (1757 - 1827) a jeho náhrobek

Anglicky píšící básníci a sběratelé Jdu napříč městem velkomožným, kde velkomožná se Temže valí, a jedenkráte, koho zřím, mdlobou hyne, hyne žaly. V křiku mužů, v křiku žen, jimiž hučí třída dutá, v pláči dětí slyším jen řinčet pouta duší skutá. Z kominíčků v komínech černý kostel barvu ztrácí, a vojáčkův žalný vzdech krví stéká po paláci. Zpěvy nevinnosti a Zpěvy zkušenosti (1789 - 1794)

Sběratelé německé lidové slovesnosti Filozof a literární vědec Johann Gottfried Herder (1744 - 1803) Sbírka Hlasy národů v písních (1807)

Sběratelé německé lidové slovesnosti Hroby jsou plné jekotu, řev tříští mračnou temnotu, Lenoře srdce bije: už v boji se smrtí je. V sinalém světle měsíce tancuje divá kola skučící strašná směsice a takto kolem volá: „Svou strast ses, mysli ubohá, vždy bez reptání na Boha! Duši, jež z mrtvých vstane, rač pokoj přát, ó Pane!“ Lenora Na realistickou drsnost lidové a pololidové jarmareční písně navázal Bürger ve sbírce Balady (1789).

Sběratelé německé lidové slovesnosti Baron von Münchhausen (česky Prášil) Gottfried August Bürger (1747 - 1794) se proslavil postavou barona von Münchhausena.