STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Možnosti Propojování ECVET a NSK Mezinárodní seminář projektu POspolu
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Národní soustava kvalifikací
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Pardubice
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
Národní soustava kvalifikací
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Podpora provázanosti NSK s počátečním vzděláváním a posilování její systémové úlohy a úplnosti Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Národní soustava kvalifikací v aktivitách Úřadu práce ČR.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Aktuální údaje NSK SR pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
NSK jako prostředek efektivní spolupráce mezi zaměstnavateli a vzdělavateli v oboru fitness Konference NSK Hotel Pyramida
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Model sektorových rad Školení pro členy pracovních skupin sektorových.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
NÁRODNÍ RADA PRO KVALIFIKACE MŠMT, Legislativní rámec Zákon č. 179/2006 Sb.: § 24 – Rada § 24, odst. 7  Jednací řád Rady  Statut Rady § 23,
Aktuální údaje NSK SR pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Aktuální údaje NSK SR pro energetiku
SR pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby
Praha, Sekce vzdělávání Zlata Houšková
NSK – vazby na evropské procesy
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
Podpora procesů uznávání
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI

Charakteristika NSK Ze zákona je registrem odborných kvalifikací Je koncipována jako rámec odborných kvalifikací Rozlišuje osm úrovní kvalifikací Významně podporuje celoživotní učení v ČR Podporuje spolupráci zaměstnavatelů a vzdělavatelů Naplňuje evropské akcenty: transparentnost, zajištění kvality, zapojení relevantních partnerů. Má vztah k Evropskému rámci kvalifikací Tvorba je příležitostí k využití prostředků z ESF

–řeší Národní ústav pro vzdělávání, partner MŠMT –systém kodifikován zákonem o uznávání výsledků dalšího vzdělávání –základní jednotka – profesní kvalifikace, popsána kvalifikačním standardem a hodnoticím standardem –kvalifikace vymezují a standardy vytvářejí reprezentanti zaměstnavatelů v návaznosti na Národní soustavu povolání –zástupce zaměstnavatelů „dodává“ konsorcium HK ČR, SPaD ČR a firmy TREXIMA, jsou sdruženi v odvětvově zaměřených sektorových radách –autorizující orgány udělují autorizace a monitorují kvalitu –MŠMT hodnotí a schvaluje předložené návrhy standardů –autorizované osoby zkouší – ověřují profesní kvalifikace Individuální národní projekt NSK2

Sektorová rada je sdružení významných reprezentantů zaměstnavatelů, profesních organizací a dalších odborníků na lidské zdroje v daném sektoru.  Sektorové rady  Celkem asi 350 členů 29 sektorových rad  Pracovní skupiny sektorových rad  Celkem více než 1100 členů pracovních skupin vytváří návrhy standardů kvalifikací  Stvrzovatelé  Více než 600 stvrzovatelů zpracovává oponentní stanoviska jako podklad pro rozhodnutí sektorových rad 2000 dosud aktivně zapojených osob Sektorové rady

A.Tvorba a revize PROFESNÍCH KVALIFIKACÍ B.Spolupráce na vymezování ÚPLNÝCH PROFESNÍCH KVALIFIKACÍ C.Kontrola činnosti AUTORIZOVANÝCH OSOB (delegování odborníků) D.Spolupráce s dalšími experty trhu práce E.Spolupráce na propagaci NSK Hlavní úkoly sektorových rad

–rozbor kvalifikačních potřeb, seznam požadovaných profesních kvalifikací, harmonogram –tvorba standardů profesních kvalifikací v pracovních skupinách členy PS jsou i zástupci vzdělavatelů (vybrány zástupci škol i soukromých vzdělávacích institucí DV) –schvalování návrhů standardů profesních kvalifikací –předání standardů profesních kvalifikací zadavateli –vypořádání připomínek autorizujících orgánů a MŠMT Tvorba a revize PK v sektorových radách

Schvalování standardů PK Standardy PK doporučené SR – předkládány na autorizující orgány a následně na MŠMT Zveřejnění schválených standardů PK na IS NSK: kvalifikace.cz Kvalita výstupů Využití v projektu UNIV III – ověřování standardů PK (při tvorbě VP, při realizaci zkoušek dle PK) Zpětná vazba od AOr, AOs a dalších subjektů Kvalita procesů Metodika naplňování NSK Model SR, procesní modely Proces schvalování PK

Kvalifikační a hodnoticí standardy Schváleno: 417 standardů profesních kvalifikací Ve schvalování a tvorbě: asi 260, vytvářeny návrhy v SR: asi 200 Autorizované osoby (zkoušející) Více než udělených autorizací, nejvíce MPO, MMR, MZe a MV Téměř 700 autorizovaných osob Zájemci o zkoušku, držitelé profesních kvalifikací Více než přezkoušených osob, Zaměstnavatelé, kteří tyto lidi zaměstnají Intenzivně řešený úkol – využívání NSK, zapojování do procesu tvorby Aktuální stav naplnění NSK

Nejžádanější zkoušky profesních kvalifikací, 2012

Systémová podpora procesů Systém evidence a podpory autorizace a zkoušení (ISKA) proběhl pilotní provoz od 1.1.systém je plně funkční pro autorizující orgány Informační systém NSK připraven nový portál Vzdělávání a práce Příprava přenosu informací z ISKA pro absolventy zkoušek

Provázanost NSK s rekvalifikacemi  Provázanost NSK s rekvalifikacemi řeší vyhláška MŠMT č. 176/2009 Sb. Doporučení pro tvůrce standardů v NSK:  Vymezování profesních kvalifikací s ohledem na možnosti kurzů – běžně asi do 250 hodin. Delší kursy jsou neúnosné z hlediska Úřadu práce i klienta.  Vymezování profesních kvalifikací pro nižší úrovně kvalifikací

Evropské souvislosti NSK Evropský rámec kvalifikací (EQF)  Stav implementace EQF v ČR  Soustavně podporovaná vazba NSK Evropský systém kreditů pro odborné vzdělávání (ECVET)  Návrh způsobu implementace ECVET v ČR  Diskuse o možnosti propojení NSK a ECVET

Pro více informací o NSK Děkuji Vám za pozornost!