Dřezy Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozdělení motorových vozidel
Advertisements

Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Odvodnění teras a balkónů
Odvodnění šikmých střech
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Vaření – rozdělení, způsoby
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Vedení a uložení potrubí
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice
Koupelnové sestavy – umyvadla
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Přehled instalačních systémů
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Kanalizační potrubí větrací
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Použití zeleniny v kuchyni
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Zpevňování základové půdy
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Dřezy Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/14 Název DUM Dřezy Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Dřezy, jejich druhy, materiál a zápachové uzavírky dřezů Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Kuchyňské dřezy, druhy dřezů, dvojité dřezy, zápachové uzavírky Datum 15. 5. 2013

Dřezy Náplň výuky: Účel dřezů Druhy dřezů Materiály dřezů Zápachové uzavírky pro dřezy

Účel dřezů Dřezy mají obvykle dva účely: umývání nádobí napouštění vody do hrnců a nádob Většina dřezů slouží k oběma účelům. Ve dřezu se umývá nádobí, které často bývá mastné, takže se k umývání používají prostředky k odmašťování (jar, pur apod.). Z tohoto důvodu je třeba po umytí nádobí umýt také samotný dřez. Při vaření se do dřezu pokládají hrnce k napuštění vody. Od špinavého dřezu by se mohly zašpinit čisté hrnce. Z tohoto důvodu je třeba se o dřez starat více než o jiné zařizovací předměty. Dřez je zařizovací předmět, který má vodovodní baterii tak vysoko, aby se pod ni vešly i vysoké sklenice a hrnce pro dobré umytí nebo naplnění vodou.

Druhy dřezů Dřezy se rozdělují podle několika hledisek: Podle velikosti – malé (domácnosti), velké (velkokuchyně) Podle základního tvarového provedení – hranaté, kulaté, oválné Podle materiálu – z technické keramiky, z ocelového plechu, z plastu, umělý mramor Podle provedení – jednoduché, dvojité Podle povrchové úpravy – glazované, chromované, eloxované

Materiál dřezů Technická keramika je materiál, ze kterého se dřezy vyrábějí v zahraničí, u nás nejsou běžné, výjimečně se dovážejí. Nejvíce dřezů je vyrobeno z ocelového plechu. Samotný ocelový plech má povrchovou úpravu, která dodává dřezu pěkný vzhled. V mnoha bytových jádrech panelových domů se instalovaly dřezy s bílou glazurou (polevou). Po mnohaletém používání a umývání samotného dřezu se glazura smyla a dřez se musel vyměnit. Některé dřezy mají povrchovou úpravu eloxováním = nástřikem hliníkovým práškem. Řada dřezů dnes instalovaných je v provedení chrom. Nejméně dřezů se vyrábí z plastu. Umělý mramor je velmi kvalitní a vzhledný materiál. Z tohoto materiálu se vyrábějí dnes dřezy v různém tvarovém i velikostním provedení.

Obr. 1: Dřez dvojitý s odkapávací plochou

Obr. 2: Dřez jednoduchý nerezový kruhový

Obr. 3: Dřez hranatý nerezový

Obr. 4: Velkokuchyňský dřez

Obr. 5: Velkokuchyňský dvoudřez

Obr. 6: Velkokuchyňský dřez

Obr. 7: Velmi malý dřez

Zápachové uzavírky Každý zařizovací předmět musí být vybaven zápachovou uzavírkou. Zápachové uzavírky pro dřezy se vyrábějí z plastu nebo z mosazi s povrchovou úpravou. Jednoduché malé dřezy mají jednoduchou zápachovou uzavírku. V domácnostech se používají také dvoudřezy pro mytí a odkapávání nádobí. Tyto dvoudřezy mají dvojitou zápachovou uzavírku. Všechny dřezy pro domácnosti se vyrábějí s průměrem připojení na odpad 50 mm. V některých domácnostech je vedle dřezu umístěna také automatická pračka, která má odtok vody napojen na odbočku na dřezové zápachové uzavírce. Velkokuchyňské dřezy nebo dvoudřezy mají speciální zápachové uzavírky většího průměru, aby z nich voda nevytékala příliš dlouho.

Obr. 8: Dvojitá plastová zápachová uzavírka Obr. 9: Dvojitá mosazná zápachová uzavírka s odbočkou k pračce

Kontrolní otázky: Co je účelem dřezů? Jak se rozděluji dřezy? Z jakých materiálů se vyrábějí dřezy? Jaké zápachové uzavírky se používají u dřezů?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 8: Poalgi Sifon dvojitý. In: Dřezy CB [online]. 2013 [vid. 15. 5. 2013]. Dostupné z: http://www.drezycb.cz/prislusenstvi/sifony/poalgi_sifon-dvojity.html Obr. 9: SIFON NA DVOJTÝ DŘEZ. In: Novaservis [online]. 2006 [vid. 15. 5. 2013]. Dostupné z: http://www.novaservis.cz/cz/produkt/nsp-22-sifon-na-dvojty-drez- 49mm-bez-pr/

Seznam použité literatury: [1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN 80-7333-033-4

Děkuji za pozornost 